"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Бога в храмі нема, Бог в душі!
Так каже багато хто, виправдовуючи свою гріховність і повсякчасний блуд.
Сьогодні, у пʼяту неділю посту, Церква згадує подвижницю, котра своїм життям довела, що дійсно, Бога можна шукати не в храмі, а в інших місцях. Преподобна Марія Єгипетська довела своїм життям, що це можна зробити.
Вона за 47 років свого подвижництва тільки двічі була у храмі, лише двічі причащалася і Бог був у неї в душі. Але вона всі ці 47 років провела у покаянні та щирій молитві серед пустелі, тікаючи від спокус.
Отже, ті, хто вважає, що можна не ходити до храму і знайти Бога у душі — мають право на свою думку, але нехай тоді ідуть шляхом преподобної Марії — через пустелю та покаяння. Я не настільки сильний. Я краще до храму схожу.
І ще одне. Марія Єгипетська знайшла ціломудріє. Це означає бути цілісним і у своєму життю керуватися Божою мудрістю. Це те, чого сучасним людям категорично не вистачає. Яке там ціломудріє: суцільний плюралізм взаємовиключних думок в одній голові — тотальна шизофренія. Від якої то до храму ходити не треба, але паскі святимо. То уклоніста в головнокомандувачі обираємо. То асфальтом ковід лікуємо. Який бог в душі — таке і ціломудріє.
Преподобна мати Маріє, моли Бога за нас!