"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Колись Більбо Бегінс сказав: "Це не діло не враховувати дракона, з яким живеш поруч".
Мене завжди вражала життєва реалістичність творів Толкієна, як персонажів, так і художніх образів. Тому коли Майстер попереджає нас про Дракона, це не просто так. Дракон справді існує і він поруч завжди. Про цього дракона нам каже і інше джерело - Біблія. "І з’явилось інше знамення на небі: ось, дракон величезний червоний з сімома головами і десятьма рогами, і на головах його сім вінців. Хвіст його захопив з неба третю частину зірок і кинув їх на землю. Дракон цей став перед жоною, яка мала родити, щоб, коли вона народить, пожерти її немовля." (Одкр. 12. 3-4).
Що це за дракон? Думаю зрозуміло що це диявол, який приходить вкрасти, вбити та погубити. Який стоїть перед кожною доброю справою, яка має народитися, щоби знищити все добре та гарне, щоби знищити кожного з нас, хто намагається будувати, захищати, розвиватися, рости. Безумовно, найдавніше тлумачення жінки, яка має народити, - це Богородиця, яка народжує Христа. Але кожна добра справа, у тому числі і наша держава, народжується під пильним оком червоного дракону, який у нашому випадку надів зелену маскувальну шкіру, щоби до часу здаватися безневинною тваринкою, хоча насправді є вовком у овечій шкурі.
Важливо зрозуміти, що ми тут на своєму місці, ми тут за волею Божою, щоби "плодитися і множитися, та наповнювати землю, і володіти нею" (Бут. 1.27), ми на своїй Богом даній землі, на відміну від дракона.
"І розлютився дракон на жону, і пішов, щоб вступити в бій з іншими з роду її"(Одкр. 12.17) Чому дракон розлючений? А тому, що ті, хто Христові, тому що ті, хто не визнає влади безумного дракона - живе свідчення його поразки. Ми - живе свідчення того, що 25 це значно більше та важливіше 73, бо ми здатні відстоювати свої та Божі інтереси до кінця, кінця дракона. Дракон хоче ласки, любові та грошей, натомість він постійно отримує стусанів, незадоволення та зневагу. Дракон звинувачує в усіх своїх проблемах "папєрєдніков", шукає проплачених порохоботів та майданівців, і не розуміє чому ми з нього сміємось, бо тупий.
Нічого нового сатана нам не пропонує і зараз. Його стратегія незмінна тисячоліттями. Заплутати, привабити та залякати.
Спочатку він заплутує, розповідає байки та бреше абсолютно про все.
Приваблює своїх прихильників неправдивими обіцянками.
Залякує, нав'язує свою політичну волю тим, хто не сприймає його брехню.
Розумієте, Україна стала такою, як зараз, не просто так. Ми, хочемо того чи ні, але сьогодні є віссю світу. Так, цю вісь, кожен намагається потягнути в свій бік, зігнути по-своєму, використати як заманеться. Але. Але не просто так ми поставлені Богом, щоби знищити останню імперію, не просто так Українська Церква стає основою для нового об'єднання світового православ'я. В нас насправді є дуже невеликий вибір. Ми або станемо одним із лідерів світу, або просто будемо знищені.
В принципі перед нами стоїть той самий вибір, який був перед апостолами. Або проповідувати всьому світу Христа, або бути розчавленими римлянами та юдейскою знаттю. Апостоли зробили вірний вибір та перемогли.
Хоча, якщо подивитися на результати виборів в Юдеї, які відбулися 14 нісана, 33 року від Різдва Христова, то ці вибори фракція апостолів програла набагато розгромніше, ніж Україна 21 квітня 2019 року. Там було співвідношення не 25 до 73, там Варрава переміг Христа із вбивчою різницею. Дракон вимагав від апостолів повної капітуляції. Але вони не змирилися з поразкою. Вони перемогли.
В нас сьогодні теж немає іншого вибору, як відмовитися від будь-якої капітуляції. Нам сьогодні потрібно вийти на Майдани у своєму місті. Нам сьогодні потрібно позбутися страху і знищувати дракона.
А Господь обов'язково зглянеться на нашу рішучість. Він обов'язково визволить нас від лукавого.

Олександр Дедюхін