"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Ісус Христос у Євангелії каже: «кожний, хто підносить себе сам, принижений буде, а той, що принижує себе, буде піднесений.» (Лк. 14.11) Так от, декілька століть, за допомогою зброї, підкупу та обману, Російська Православна Церква вивищувала себе, підносила над іншими Православними Церквами, намагалася стати першою у світі. І цією хворобою вивищення вона захворіла не вчора, чи позавчора, історія хвороби у даному випадку налічує багато століть та томів, які ледь не наполовину написані кров’ю та слізьми пригнічуваних нею народів. Хоч Російська Церква використовувала такі ж самі методи жорстокого панування і над своїм власним народом, це не виправдовує її пригноблення інших.
Більше 300 років, з часів насильницького захоплення Київської митрополії, московська церква гнобила українську, та наш народ. Дуже часто інструментами гноблення виступали не стільки московськи воші, скільки українські гниди, але від цього положення пересічного українця ставало ще гірше. Залісська імперія вважала, що підкоривши Україну, вона сама може розквітнути. Але паразити – вони і є паразити. Як солітера не годуй, він все одно красунчиком не стане.
Всі ці століття РПЦ себе вивищувала та навіть намагалася руками Сталіна зібрати Всеправославний Собор, на якому планувала оголосити себе першою в Диптиху, та щоби патріарх московський вважався Вселенським патріархом. Тоді цього не відбулося, але свої амбіції вивищення РПЦ продовжувала виношувати.


У 2016 році московіти намагалися зірвати проведення Всеправославного Собору, що скликав Вселенський Патріарх Варфоломій. Цього вони зробити не змогли, і саме з 2016 року ми можемо починати відлік падіння та приниження РПЦ.
Переломним моментом падіння та приниження московських схизматиків, безумовно, стало отримання Українською Церквою Томоса про Автокєфалію на початку 2019 року, за Президента Петра Порошенка. Наші гниди, разом з запорєбріками, продовжували волати, мовляв, «Томос на хліб не намажеш!» «ПЦУ все одно ніхто не визнає!». Однак каміння млина історії мелють без поспіху, але невпинно. Вже є офіційне визнання від Вселенської Патріархії, Олександрійського патріархату, Єладської Церкви. Де факто українськи священики без проблем спів служать з румунами, кіпріотами, та на Святій Землі. Натомість, московська Церква, продовжує шлях самоізоляції та подальшого занурення у свою етнофілетичну схизму. Крім того, останнім часом іде не дуже помітний, але важливий процес – РПЦ втрачає зарубіжні парафії по всьому світу. За браком часу, зверну вашу увагу на лише один момент. Нещодавно Генеральний Консул Китаю у Туреччині запросив Вселенського Патріарха Варфоломія здійснити офіційний візит до Китаю, де до сих пір абсолютна монополія на православних віруючих була в РПЦ.
Воїстину в історичні часи живемо.
Ну і ще одну річ хочу нагадати. Десь трохи більше п’яти місяців по світу бігає якісь шут, котрий постійно та невчасно нагадує всім, що жителі телевізора обрали його президентом, хаміт, вивищується перед іншими, періодично бачить навколо себе чортів, та всіляко зневажає українців. Нещодавно, для того, щоби всі бачили який він крутий президент, цей шут зробив епіляцію та показав цицьки. Ну то його право, я заперечувати не буду. Просто нагадаю, що не треба даремно вивищуватися перед іншими, особливо коли нічим. Бо будеш принижений, як РПЦ, і ще гірше.

Олександр Дедюхін