"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Минулої неділі, коли ми розбирали Євангеліє про зцілення кровоточивої жінки, підняли питання про можливість відвідувати храм жінкам під час місячних.
Ну давайте і про це поговоримо.
З одного боку, однозначної відповіді, якихось соборних постанов, з цього питання немає. З іншого боку, в Старому Завіті є велика кількість настанов та вказівок відносно чистоти та нечистоти людини. В першу чергу нечистота – це мертві тіла, деякі хвороби, витікання зі статевих органів в чоловіків та жінок. Кожне пролиття крові – є гріх, бо в крові життя. Тому і жінка, під час місячних, вважалася нечистою, до неї навіть не можна було торкатися.
Кожна нечистота, хвороба, так чи інакше, означала смерть, а тому людина, якщо виявляла в собі якусь смертність, повинна була тактовно встати в стороні від Бога, Котрий є саме життя. Звідси, якщо коротко, і походили всі старозавітні приписи, щодо ритуальної нечистоти.
Християнство відкидає старозавітне вчення про нечистоту. Христос доторкався до мертвих, Він дозволяв доторкатися до Нього кровоточивій. Апостоли вчили: «Я знаю, та впевнений в Господі, що самого в собі немає нічого нечистого, лише якщо хтось вважає щось нечистим, тому нечисте» (Рим. 14.14) «Все творіння Боже добре, і нічого не підлягає осуду» (1 Тим.4.4) Крім того, ми знаємо, що християни щодня збиралися для здійснення Євхаристії, та причащалися Христових Таїн, всі без виключення. Якби були хоч якісь обмеження для жінок, це відобразили б пам’ятки того часу.
Навпаки, приписи того часу свідчать про протилежне. Св. Грігорій Двоєслов вказує: «Не можна жінці під час місячних забороняти заходити до храму, та приймати Таїнство Святого Причастя. Якщо вона не насмілюється приймати його з великого благоговіння, це похвально, але, прийняв його, не вчинить гріху. І місячні в жінок не грішні, бо відбуваються через їх єстєство».
Апостольські постанови ( пам’ятка ІІІ століття) кажуть: «Ні законне соітіє, ні пологи, ні течія крови не можуть осквернити єство людини, або відлучити від нього Духа Святого»
Заборони подібної ритуальної нечистоти, в давнину також носили і гігієнічний характер. Думаю, не потрібно пояснювати, що сьогодні жінка має можливість не залишати під час місячних після себе ні поганого запаху, ні кривавих плям.
І ще одне. В язичницькому - забобонному та магічному світі, жінка під час місячних також вважалася нечистою. І всі мракобєсія нашого часу в більшості своїй витікають не стільки від ритуальних давньоєврейських заборон, скільки від наших місцевих відьом та неосвіченості духовенства. Тому не зважайте на них. Духовна чистота набагато важливіша за тілесну. В решті решт, нежить – це теж істечєнія з тіла, але нікому не приходить в голову забороняти людям із нежиттю заходити до храму.
Ніщо не зможе відлучити нас від любові Божої у Христі Ісусі, Господі нашому.

Олександр Дедюхін