"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Сьогодні день, коли збирається Майдан. В черговий раз. Дехто каже: «Мабуть немає сенсу іти на Майдан – нас не чують». І такі слова будуть неправдою. Господь чує кожну молитву та радіє їй, а зелені брехуни чують кожного незадоволеного та бояться нас.
Тому на Майдан іти треба. Але, як священик, я хочу дати одну важливу пораду. Перед тим, як іти на Майдан, варто зайти до храму і помолитися. Помолитися за те, щоби наші протести дали результат, помолитися за те, щоби не було ніяких провокацій, помолитися за те, щоби Зеленський приїхав з Нормандії ні з чим, тобто не підписав та не домовився там ні про які дурниці.
Якщо ви зайдете сьогодні до храму, то зможете почути Євангеліє про зцілення скорченої жінки, яку сатана зв’язав та тримав у такому стані вже 18 років. Цю жінку Ісус побачив у синагозі та зцілив у суботу.
Перша річ, на яку я хочу звернути вашу увагу, це те, що жінка ця 18 років ходила при цьому до синагоги, не впадала у відчай, а надію свою покладала на Бога і діяла як могла. Що таке 18 років? Це приблизно 930 субот, отже вона більше 900 разів приходила в місце зібрання, щоби навчатися Закону. Там її знайшов Христос. Якщо ми не покинемо свого дивану, якщо ми не підемо до церкви та на Майдан – марно сподіватися, що наші прохання виконаються. Чудеса трапляються лише з тими, хто активно наближує та шукає їх.
Ісус Христос зціляє в суботу. І зцілення це Він називає звільненням. Ніхто в синагозі, в тому числі і її начальник, не заперечують, що відбулося чудо. Але начальника обурює сам факт зцілення, мовляв, не за законом, не так, як собі уявляє «благочестивий та весь такий правильний» начальник синагоги. Одразу згадується як свого часу намагалися відлучити від Церкви наших просвітителів Кирила ті Мєфодія за те, що вони посміли проповідувати «низькою» мовою Євангеліє варварам. Так і тут, звільнення нещасної від духа немочі, вважається недостойним вчинком.
Звісно, Ісус міг би почекати заходу сонця, моменту закінчення суботи, і тоді вчинити Своє чудо, але Він навмисно зціляє в святий день, щоби нагадати всім значення цього дня.
Справа у тому, що в Старому Завіті було вказано дві причини вшанування суботи. Перша має початок в книзі Виходу (Вих. 20.8-11), де вказано, що шанувати суботу потрібно, бо в цей день Господь спочив від діл Своїх. А друга традиція ґрунтується на Второзаконні (Втор. 5.12-15), де наголошується, що дотримуватися дня суботнього треба, бо євреї були рабами в землі Єгипетській, а Господь їх звільнив.
Своїми чудесами в суботу Ісус Христос нагадує всім, що День Господній – це день звільнення і свободи, а дії хворої жінки нагадують нам, що звільнення та свободу треба шукати не лежачі на дивані, а в активних діях.
Отже, сьогодні не варто залишатися вдома, якщо ми прагнемо істини.

Олександр Дедюхін