"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

ЯКУ ВАРТІСТЬ МАЄ ДУША КОЖНОЇ ЛЮДИНИ І ЦІЛОГО НАРОДУ?
Що за користь людині, якщо вона весь світ здобуде, а душу свою занапастить? Питає нас Господь сьогодні в Євангелії.
Зараз, під час пандемії, це питання для нас стає все більш актуальним.
Душа, за словом Христа, вартісніша за весь світ, а якщо душа однієї людини настільки цінна, то хіба душа народу не має безмежної цінності?
Постає питання. Що таке душа народу? А душа народу — це його мова і віра, його творчість, духовні здібності, через які народ себе проявляє, яких народ набуває, та складає в скарбницю людства.
Е ще одна річ, яку не треба забувати. Душа народу — це прекрасно, але вона беззахисна і її треба захищати. Тому, до речі, в православних святцях немало святих воїнів, котрі захищали найцінніше.
Я говорю про душу народу і душу кожного з нас тому, що одне з другим дуже тісно пов'язані. Не може душа людини повноцінно радіти, коли його народ страждає, та сам себе зневажає. Так стається, що періодично нам потрібно зробити вибір між тим, що берегти — свою душу, чи насліддя, яке дарував нам Господь.
Незабаром знов може так статися, що прийдеться робити вибір: чи віддати землю ворогу, чи покласти своє життя від зброї, або від небезпечного вірусу. І тут ніхто не повинен примушувати іншого. Тільки власний вибір, власна совість мають вирішувати що для нас важливіше.
Ще один момент. Скажу на прикладі актуального зараз віруса. Вірус — це не добро чи зло. Вірус — це всього лише частина екосистеми, яку створив Бог. Зло не в природі, а в нашому виборі. Так само якісь зовнішні поштовхи можуть намагатися схилити нас в один, чи інший бік, але справа не в тих поштовхах, або прилогах, як називає їх аскетична література. Справа в нашому особистому виборі. Яким він буде, залежить лише від нас.

Олександр Дедюхін