"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Карантин накладає певні обмеження на церковні обряди та Таїнства. В чому між ними різниця я розповім наступного разу, а сьогодні наша тема — обряд благодатного вогню на Гробі Господньому у Єрусалимі. І як все має відбутися в 2020, карантинному, році.
По-перше, треба зазначити, що завдячуючи російському телебаченню, сформувалася сєкта благодатновогнепоклонників, котрі вірять в дурницю, що в той рік, коли вогонь не “зійде” наступить кінець світу.
Телебачення — це взагалі зло, а російське та коломойське тв — це зло в 666-му ступені, тому нікому не раджу його дивитися. Ви спитаєте, а до чого тут телебачення? Справа у тому, що телекомпанія НТВ у 2002 році викупила права на пряму трансляцію з храму Воскресіння і з того часу “благодатний вогонь” завжди сходить в прямому єфірі НТВ, або у новинах, або у спецвипуску, але не пізніше, ніж о 15.00 за Єрусалимським часом, бо о 17.00 з аеропорта Бен-Гуріон летить замовлений літак. Вогонь ніяк не може зійти пізніше, бо інакше він не встигне на літак, а літак коштує грошей.
А тепер давайте поговоримо про сам обряд.
У 2008 р Єрусалимський Патріарх Феофіл III про Благодатний вогонь розповідав так. Уникаючи слів «чудо» або «сходження», він заявив, що обряд Великої суботи - «це церемонія, яка є репрезентацією [поданням, відтворенням], як і всі інші церемонії Страсної седмиці. Як колись великодня звістка від Гробу Господнього засяяла і освітила весь світ, так і нині ми в цій церемонії здійснюємо репрезентацію того, як звістка про воскресіння від Кувуклії розійшлася по світу».
Вогонь не загоряється сам - він запалюється від лампади Патріархом. При цьому попередньо гасяться всі свічки в храмі, а раніше - в усій християнській частині Єрусалиму. В знак того, що правдиве світло дає нам лише Господь.
Журнал “Новий Сіон” - офіційне видання Єрусалимського Патріархату публікував молитву Патріарха "... ми здійснюємо світлоявленіе (φωτοφάνειαν), зображаючі(εἰκονίζοντες) цим Твоє милостиве до нас богоявлення ... А тому, благоговійно беручи СВІТЛО, що постійно і прісносвітло ГОРИТЬ НА ЦЬОМУ світлоносні Твоєму Гробі, ми передаємо його віруючим в Тебе, істинне Світло...”
Бачите, навіть у молитві підкреслюється, що цей вогонь береться з лампади, котра постійно горить у кувуклії Гроба Ісуса Христа. Звідти його і запалює Патріарх.
Обряд — це лише обряд. Він повторюється з року в рік, і в цьому році Єрусалимський Патріарх так само, як і завжди, зайде у кувуклію та запалить там свічки. На Москву цей вогонь точно не повезуть, і, швидше за все, по телебаченню не покажуть. Це може бути дуже страшно для секти благодатновогнепоклонників, але не для християн.
В принципі, спеціально для підписників сторінки “А що там у ЄС” ми зможемо провести цей обряд з найкращого храму в світі — Свято-Миколаївського у Полтаві. Ви зможете побачити це “сходження” у прямому ефірі. Арабських хлопчиків не буде, але молитву прочитаємо.
Трансляція розпочнеться о 12.00 18 квітня 2020 року.
А для справжніх віруючих нагадую, все життя Ісуса Христа, Його воскресіння — це надзвичайне чудо, яке дарує нам вічне життя, справжню радість та ні з чим незрівняну благодать. Бог творить чудеса, але не для розваг.
Кінця світу теж не передбачається, не панікуйте.

Олександр Дедюхін