"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Сьогодні Церква вшановує подвиг жінок-мироносиць, та всіх інших учнів Ісуса, які не були апостолами, але допомагали Христу, ішли за ним по-можливості, та служили Йому.
Апостоли — це люди, котрі залишили свої сіті, пішли за Ісусом, щоби стати “ловцями людей”, то сьогодні ми згадуємо тих, хто для апостолів продовжував “ловити рибу”, “служив майном своїм”, та “піклувався про столи” поки апостоли проповідували, хрестили, та навертали до віри інших.
Бідність сама по собі не є чеснотою. Багатство не є гріхом. Гріх — це те, що віддаляє нас від Бога. Чесноти — це те, що актуалізує в нас подобу Божу. Євангеліє написане для того, щоби показати нам не лише Христа, але й ті шляхи, якими ми можемо іти за Ним. І у кожного, безумовно, свій шлях. Комусь — проповідувати, комусь — служити.
З часів гріхопадіння Адама та Єви, людська плоть потребує піклування. Навіть Сам Господь, коли воплотився, добровільно підкорився немочам плоті. У Нього і у Його учнів були, як і в усіх нас, потреби плоті. Нам всім необхідно їсти, спати, пити та митися.
Ми ж розумні люди, ми чудово розуміємо, щоби гарний священник вийшов в красивому облачінні, потрібна праця не однієї людини. Іноді навіть десятків людей. Цього священника потрібно нагодувати, помити, випрати йому одяг, вимити храм, напрасувати рушники, має бути гарний хор, в храмі тепло, чисто, електричество і ще багато чого.
І все це забезпечують сучасні мироносиці. Бо з часів Ісуса нічого не змінюється. Коли ми допомагаємо ближньому, ми служимо Богові.
І це не обов’язково має бути у храмі. Допомога, коли вона від щирого серця — завжди божественно прекрасна. І справа часто не стільки в кількості грошей, скільки в бажанні допомогти.
Щоб було зрозуміло, наведу іншій приклад, який у всіх перед очіма.
Це Фонд Порошенко. Злі язики постійно намагаються розповісти, що, звичайно, в Порошенка стільки грошей, що він може ділитися та роздавати гуманітарку. Може й багато, але Фонд Порошенка, не тільки проводить різні благодійні акції, не тільки витрачає мільйони на закупівлю необхідної допомоги, але й надихає сотні і тисячі волонтерів для праці на благо ближньому, організовує їх роботу, гуртує однодумців, котрі хочуть реально допомагати іншім.
В родини Порошенко було бажання допомогти, і вони самі першими стають і пакують продуктові набори для потребуючих, самі організують логістику по доставці гуманітарних вантажів в Україну. Це насправді божественно прекрасно.
Служіння людям — це служіння Богові.
Тому сьогодні я хочу щиро подякувати кожному, хто долучається до допомоги людям в наш непростий час.
Колись жони-мироносиці забезпечували необхідним Ісуса і апостолів, зараз кожен з нас може в міру сил допомогти ближньому. І це також є божественно прекрасним.

Олександр Дедюхін