"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Сьогодні Церква згадує всіх святих, але не тількі тих, хто вже долучився до сонму праведників у Царстві Небесному, але й тих, хто прилучиться до них до кінця світу.
Святі подібні до нас у всьому. Вони були там, де ми зараз є, вони зараз там, де ми сподіваємося бути колись.
Статус святого не означає, що людина за життя не вчиняла гріхів.
Усі святі є грішниками, але не усі грішники є святими. Різниця між ними в тому, що святі визнають свої гріхи, каються в них і докладають зусиль, щоб їх не повторювати. Грішники ж не лише не визнають своїх гріхів, зазвичай, вони їх просто не бачать.
Умови життя прославлених сьогодні святих, нічим не відрізнялися від наших, часто навіть були набагато гіршими. Колись навіть слова «святий, та «мученик» були синонімами. До речі, «мученик» українською перекладається як «свідок». Тобто, святі свідчили про свою віру, про свої переконання, про свою надію.
Зараз, в сучасній Україні, справжнім патріотам необхідно також свідчити про свої переконання, за це мерзенна і безбожна влада переслідує та всіляко гнобить нас. Але ж в нас достатньо прикладів прославлених святих, життя яких часто було складнішим, ніж в нас. Але вони не впадали у розпач та відчай. От і ви не нийте, парафіяни. З нами Бог. І Він головний переможець.