"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

А як увійшов Ісус до Капернаума, підійшов до Нього сотник і благав Його: 6 Господи, слуга мій вдома лежить розслаблений і тяжко страждає. 7 І говорить йому Ісус: Я прийду і зцілю його. 8 Сотник же у відповідь сказав: Господи! Я недостойний, щоб Ти увійшов під покрівлю мою; але промов тільки слово, і видужає слуга мій. 9 Бо і я – людина підвладна, але, маючи під собою воїнів, кажу одному: іди, і йде; і другому: прийди, і приходить; і слузі моєму: зроби це, і зробить. 10 Почувши це, Ісус здивувався і сказав тим, що йшли за Ним: істинно кажу вам, і в Ізраїлі не знайшов Я такої віри. 11 Кажу ж вам, що багато прийдуть зі сходу й заходу і возляжуть з Авраамом, Ісааком і Яковом у Царстві Небесному; 12 А сини Царства вигнані будуть у пітьму непроглядну: там буде плач і скрегіт зубів. 13 І сказав Ісус сотникові: іди, і, як вірував ти, нехай буде тобі. І одужав слуга його в ту ж мить.

Віра — це здійснення очікуваного, та впевненість в невидимому. Але всесвіт так влаштований, що світ видимий набагато більше, ніж те, що ми можемо бачити на власні очі, та навіть уявляти. Містичний світ відкриває нам себе, коли ми відкриваємо душу Богу, та приймаємо його, а тоді вже цей світ змінює нашу реальність. Ми разом з богом творимо світ. В тому числі і через молитву за інших.
Сьогоднішній Євангельський уривок демонструє силу молитви за ближніх. Хворий слуга, зцілений Христом на прохання й по вірі його господаря. Христос не питає сотника: “Чи твій слуга так само вірує в Мене, як і ти?” або “Чи він має подібне смирення?” Спаситель зцілює хворого по вірі того, хто просив за нього, демонструючи цим, що віра й молитва одної людини може допомогти іншій…
Так само ми маємо молитися і за свою країну, яка зараз переживає важки часи, і, іноді здається, що надії на порятунок немає, нас, войовничої та пасіонарної меншості не так вже і багато, особливо на фоні повзучої плісняви. Але Божа сила — це не людська сила, Божа сила завжди додається до наших, навіть слабких зусиль, та творить дива. Ми обов'язково зможемо зцілити, або прогнати всіх цих хворих слуг.
Диво зробила віра римського сотника. Бог не змінюється, а тому і наша віра сьогодні може творити добро та дива прозріння.