"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
"Захід все перекручує": Лавров змінив риторику після ядерного шантажу в ООН
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров після погроз зброєю масового знищення на Генасамблеї ООН, заявив, що війна між ядерними державами є неприпустимою
На запитання чи готова Росія використати проти України ядерну зброю, він відповів, що її використання суворо регламентовано військовою доктриною РФ, а Москва нібито нікому нею не погрожує.
"Захід все перекручує, намагається виставити все так, ніби ядерні погрози озвучує Росія і що вона може застосувати ядерні озброєння в Україні. Гіпотетичне використання ядерної зброї чітко обмежується надзвичайними обставинами в рамках сценаріїв, визначених у військовій доктрині РФ та основах державної політики в галузі ядерного стримування. Це, як ми говоримо, відкриті документи. Кожен може їх почитати", - сказав Лавров.
Він додав, що Росія зберігає відданість заяві лідерів країн п'яти держав, які мають ядерну зброю, від 3 січня 2022 року.
*
В ООН з’явиться доповідач про порушення прав людини у Росії
Рада ООН із прав людини створить посаду спеціального доповідача про порушення прав людини у Росії. За це 7 жовтня проголосували 17 країн-членів Ради, проти – шість, решта – утрималася. Таке рішення вперше ухвалили щодо країни, яка є постійним членом Ради безпеки ООН.
Рішення ухвалили через багаторічні повідомлення про порушення прав людини в Росії, які вимагають міжнародної відповіді. Особливу увагу Рада з прав людини звертає на ухвалення Москвою після 24 лютого нових законів про «фейки» і «дискредитацію армії», що обмежують свободу слова, та переслідування правозахисних груп, що посилюється.
*
США мають намір вплинути на військовий розвиток Китаю
Америка має намір завадити нарощувати свої збройні сили КНР, розробляти нове, сучасне озброєння.
США планують запровадити обмеження на експорт передових напівпровідників та обладнання для виробництва мікросхем. Таким чином, Штати мають намір завадити американським технологіям бути корисними для військової сили Китаю. Про це у суботу, 8 жовтня, пише The Wall Street Journal.
Нові правила вимагатимуть від американських виробників чіпів отримати ліцензію від Міністерства торгівлі на експорт певних чіпів, які використовуються у передових обчисленнях штучного інтелекту та суперкомп'ютерах - критично важливих технологіях для сучасних систем озброєнь.
Введені правила також дозволять США блокувати чіпи іноземного виробництва, що виробляються за американськими технологіями.
Ці обмеження є одними з найширших, що торкаються промисловості.
*
США: Гонконг ризикує зіпсувати свою репутацію, через яхту союзника Путіна
Сполучені Штати попередили в суботу, що Гонконг може зіпсувати свою репутацію фінансового центру, якщо дасть притулок тим, хто ухиляється від санкцій. Заява прозвучала після того, як влада міста заявила, що не буде вживати заходів проти суперяхти, яка, як повідомляється, належить союзнику Кремля.
Nord — розкішне судно довжиною 142 метри, вартістю 500 мільйонів доларів США, пов’язане з російським мільярдером Олексієм Мордашовим — цього тижня прибуло у води китайської території.
Мордашов - один з наближених до президента Росії Володимира Путіна олігархів, які потрапили під санкції Заходу після вторгнення Москви в Україну.
У декого з них конфіскували розкішні яхти в Іспанії та Фіджі, але Гонконг заявив у п’ятницю, що, незважаючи на те, що він виконує санкції ООН, він не може забезпечити дотримання санкцій, накладених «в односторонньому порядку» країнами чи блоками.
*
Фонд «Повернись живим» планує відкрити своє перше міжнародне представництво у США
*
Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав указ про обмеження можливості американських спецслужб отримувати доступ до персональних даних жителів Європейського Союзу.
Указ передбачає створення нового органу в міністерстві юстиції США – Суду з питань захисту даних, який контролюватиме, як американські органи національної безпеки можуть здобувати та використовувати інформацію як від європейських, так і від американських громадян.
Також він розширює повноваження посадовців із питань захисту громадянських свобод Офісу директора національної розвідки США (органу, який здійснює нагляд за діяльністю спецслужб) розслідувати можливі порушення прав громадян на недоторканність приватного життя.
Крім того, указ президента США вимагає, щоб американські спецслужби збирали дані тільки для "конкретних, визначених цілей національної безпеки".
Документ вважається кроком на шляху до укладання нової трансатлантичної угоди між США і ЄС про захист персональних даних, підписання якої очікується в березні 2023 року.
*
Канада заборонить в’їзд тисячам членів Корпусу вартових ісламської революції
*
Українські новобранці переймають досвід легкої піхоти Збройних Сил Канади
*
СКУ закликав НАТО підтримати прискорене надання членства для України
*
Компанія General Atomics Aeronautical Systems передала Великій Британії перший БПЛА великої тривалості польоту «Protector» RG Mk1
*
Європейський Союз засудив переведення Росією окупованої Запорізької АЕС під свій контроль президентським указом і створення для управління станцією власного держпідприємства
*
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив у п’ятницю, що новий пакет санкцій Європейського Союзу передбачає покарання для Туреччини в разі, якщо вона допомагатиме Росії обходити обмеження.
"Існують рамкові рішення Європейської ради, які дозволяють їй вдатися до такого (санкцій), якщо Туреччина перетне червоні лінії", – сказав Міцотакіс журналістам у відповідь на питання про можливість введення санкцій проти Туреччини.
"Окрім того, хочу наголосити на ще одному вимірі дискусій стосовно санкцій: на основі восьмого пакету санкцій, який уже був схвалений Європейською радою та Європейською комісією, уперше існує можливість накласти санкції на турецьких фізичних та юридичних осіб, яких визначать порушниками санкцій проти Росії через експорт європейських продуктів до Росії через Туреччину", – додав він.
Грецький прем’єр назвав такий механізм "кроком у правильному напрямку" в той час, коли "існує велика країна, що по суті обходить санкції на шкоду решті країн Європейського Союзу".
*
Моравецький: кремль готує нові провокації, Україні треба допомагати зброєю та фінансами
*
Міністр закордонних справ Латвії Ґабріелюс Ландсберґіс - Треба переконати партнерів, що майбутнє України – в НАТО, а майбутнє НАТО – з Україною
*
Країни ЄС досягли консенсусу щодо тренувальної місії для українських військових.
Про це сказав прем’єр головуючої у Раді ЄС Чехії Томаш Фіала на брифінгу після неформальної зустрічі лідерів у Празі.
"Я вітаю консенсус щодо тренувальної місії для українських військових у ЄС. Це важливий крок, який допоможе Україні триматися далі", - сказав він.
Фіала не повідомив конкретних деталей, щодо яких лідери досягли згоди у цьому питанні.
Перед зустріччю головний дипломат ЄС Жозеп Боррель казав, що закликатиме лідерів підтримати виділення нового траншу військової допомоги Україні і навчальну місію.
*
Україна відкидає чергові інсинуації білоруського режиму, який стверджує, що наша держава нібито планує завдати удар по території білорусі
*
ЗСУ відбили понад 30 атак ворога на Авдіївському і Бахмутському напрямках
Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву контрнаступальних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим, періодично веде наступальні дії
*
Національний банк ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ "БАНК СІЧ"
*
Ексглава "Ощадбанку" Андрій Пишний очолив Нацбанк України
*
Україна зможе відкрити власні двері в ЄС через свою демократію та внутрішню трансформацію, - американський дипломат Фрід
*
На Київщині продовжать реформу шкільного харчування: відновлять навчання кухарів
*
АТ «Укрпошта» оголосила передзамовлення на тематичний поштовий набір, присвячений Кримському мосту
*
Туреччина вирішила організувати переговори між Росією та чотирма західними державами – Великою Британією, Німеччиною, США і Францією, щоб вони спробувати домовитися про "велику угоду", якої хоче Москва
*
У суботу 8 жовтня прихильники правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" зібралися під будівлею парламенту на протест проти високих цін та із закликами зняти санкції проти Росії
*
Міністр транспорту й цифрової інфраструктури Німеччини Фолькер Віссінґ підтвердив, що причиною ранкового "паралічу" на Deutsche Bahn на півночі країни стали диверсійні дії
*
У партії Шольца закликали вірити ядерним погрозам Путіна і натякнули на необхідність перемовин
*
Південна Корея повідомляє про черговий запуск Північною Кореєю балістичної ракети у Японське море, сьому за два тижні
*
Найбільший банк Іспанії припиняє обслуговування виданих у росії карток Union Pay
*
Файного дня всім