"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Міжнародна федерація лижного спорту продовжила відсторонення російських та білоруських спортсменів. Вона врахувала рекомендації міжнародного олімпійського комітету
*
Китай на Радбезі ООН: Цивільна інфраструктура України не має зазнавати обстрілів
*
Республіканці подали в суд на Google через спам-фільтри. Національний комітет республіканський партії США не задоволений роботою спам-фільтрів популярної електронної пошти
*
Трамп назвав одразу "1332 чортових" причини дружити з Росією. Дональд Трамп вважає, що російські ядерні боєголовки - це чудове нагадування Вашингтону, що з Москвою краще дружити, а не воювати.
*
Федеральне бюро розслідувань США провело санкціонований обшук в будинку колишнього президента Америки Дональда Трампа. Агенти вилучили близько 13 тисяч документів, 103 з яких були засекречені, а 18 — цілком таємні. Вони могли містити розвідувальні дані щодо Китаю та Ірану.
*
Президент США Джо Байден заявив, що має намір у 2024 році знову йти у президенти, хоча наразі ще офіційно не оголосив, що балотуватиметься
*
Українсько-канадський гурт Balaklava Blues випустив відео до своєї пісні Gimme - про єдність українського суспільства під час війни з росією
*
У п’ятницю, 28 жовтня, Консервативна партія визначиться з новим лідером партії й главою уряду Великої Британії
*
Міністерство оборони Великої Британії опублікувало знімки з тренувань українських військових, які проходять у країні.
*
Надзвичайний і повноважний посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс впевнена, що російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру не призведуть до бажаних президентом РФ Путіним наслідків. Як би не було важко українцям, та відступати вони не збираються.
Про це Мелінда Сіммонс написала у Twitter. Вона назвала ці російські атаки злочинними, відзначивши, що внаслідок них гине цивільне населення.
«Російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру є злочинними. Цивільне населення гине, і в результаті цього буде брак енергії. Але це не дасть Путіну те, чого він хоче. Українці не тікають від нього. Жити в цьому може бути жахливо, але, як видно з Києва, Росія не виграє цей раунд», – написала пані Сіммонс.
*
Німецькі політичні партії серйозно помилялися щодо росії і тепер намагаються коригувати свій курс.
Про це сказала президентка німецького Бундестагу Бербель Бас.
«Моїй партії, але також іншим партіям довелося пережити поворотний момент у своїх політичних настроях», - сказала представниця Соціал-демократичної партії, що вона в 1960-х роках сформулювала концепцію «східної політики», якою керувалися до останнього часу.
У Німеччині, за словами Бас, на жаль, занадто довго покладалися на спільний безпековий порядок та партнерство з росією і при цьому недостатньо серйозно сприймали обґрунтовані застереження партнерів із Центральної та Східної Європи.
«Це була помилка», - констатувала спікер парламенту.
Вона зазначила, що сьогодні, коли росія веде свою агресивну війну проти України, зрозуміло, що Європа, Німеччина мають захистити себе та своїх партнерів по альянсу від росії. Особливо для німців з їх історією це означає справжній «поворотний момент».
Німеччина дуже серйозно ставиться до своїх зобов’язань щодо допомоги союзникам, але також ФРН і зокрема правляча нині партія, СДПН, демонструє велику солідарність з Україною, підкреслила президент Бундестагу.
Днями один з лідерів соціал-демократів, Ларс Клінгбайль, заявив, що партія протягом десятиліть помилялася щодо росії. Він закликав до повного перегляду політики щодо рф і перерахував чотири «кардинальні помилки» партії, політику якої довго визначав ексканцлер Ґергард Шредер.
*
Іспанія направить 14 винищувачів до Болгарії та Румунії. Східний фланг НАТО буде укріплено
*
У Польщі й Литві поблизу кордонів відповідно з росією та білоруссю проходять одразу два багатонаціональні військові навчання країн НАТО
*
На півдні ЗСУ знищили два танки, чотири склади боєприпасів та майже пів сотні загарбників. Ситуація в операційній зоні на південнобузькому напрямку суттєвих змін не зазнала - залишається стабільно складною, але контрольованою
*
Зенітний ракетний підрозділ повітряного командування "Центр" знищив на південному напрямку ще один російський вертоліт Ка-52
*
ЄС виділить Україні до кінця року 9 млрд євро
Надалі базові потреби України фінансуватимуться у розмірі 3–4 млрд євро на місяць, зазначила Урсула фон дер Ляєн.
Євросоюз надасть Україні макрофінансову допомогу обсягом 9 млрд євро до кінця нинішнього року. Про це сказала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
"Ми погодилися виділити 9 млрд євро макрофінансової допомоги для України, яка буде частинами виділена до кінця року. Загалом ЄС з початку року підтримав Україну на суму 19 млрд євро. Але увагу під час обговорення сьогодні було більше прикуто до наступного року, оскільки Україні дуже важливо мати передбачуваний, надійний і стабільний приплив надходжень", – сказала фон дер Ляєн за підсумками другого дня роботи Європейської ради.
Вона зазначила, що, за оцінкою ЄС, а також за інформацією, що надходить від уряду України, країні наступного року буде потрібно від 3 до 4 млрд євро на місяць для покриття базових потреб. Ця сума спільно фінансуватиметься Євросоюзом, США та міжнародними фінансовими інститутами.
"Тому дискусія стосувалася виділення суми 1,5 млрд євро на місяць для України, яка фінансуватиметься Євросоюзом. Загалом це становить суму 18 млрд євро протягом наступного року", – заявила фон дер Ляєн.
Президент Єврокомісії запевнила, що це той обсяг, на який Україна може розраховувати і який буде стабільним і передбачуваним джерелом надходження коштів.
"Ми доручили міністрам фінансів розробити необхідний механізм. Але також було важливо надіслати цей сигнал для України, що ми дуже добре розуміємо, наскільки важливим є таке надійне джерело грошових надходжень", – резюмувала вона.
*
Метою України після завершення війни є здійснення стрибка, який можна охарактеризувати як економічне диво, для чого необхідно залучати щорічно $70-80 млрд приватних інвестицій, заявила перший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко.
*
ЄБРР інвестує в Україну до EURO 3 млрд у 2022-2023 роках
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) у 2022 році інвестує в Україну понад EURO 1 млрд, підтримуючи реальну економіку перед агресією Росії, заявила президент банку Оділь Рено-Бассо за підсумками зустрічі з президентом України у Києві в п'ятницю.
"Я сказала президенту, що наші зобов'язання розраховані на довгострокову перспективу, і ми інвестуємо до EURO 3 млрд у 2022-2023 роках для підтримки економіки, приватного сектора та термінової реконструкції життєво важливої інфраструктури", – зазначила голова ЄБРР.
Вона додала, що на зустрічі висловила солідарність та захоплення мужністю та стійкістю українців.
*
Пам'ятний знак, присвячений українському письменнику, науковцю і мислителю Івану Франку, відкрили у хорватському Ловрані за участю керівників парламентів двох країн
*
У пермі знову горів пороховий завод, на якому виготовляють заряди до «Градів» і «Смерчів»
*
Генштаб: між військовими рф та Білорусі відзначаються непоодинокі випадки конфліктів. Зростає рівень невдоволення діями військового керівництва з боку цивільного населення росії
*
Файного дня всім