"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Російські військові у суботу, 14 січня, вкотре завдали по території України ракетного удару, у тому числі вціливши в багатоквартирний будинок.
Постійний представник України в Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця емоційно звернувся до членів Ради безпеки ООН після ракетного удару Росії по багатоповерхівці у Дніпрі. Своє звернення у суботу, 14 січня, він розмістив на своїй сторінці у Twitter.
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця звернувся до колег, які вважають за доречне підтримувати відносини з РФ.
"Яко це - бути поряд з м'ясником у палаті? Ви відчуваєте теплу і липку кров, коли тиснете його руку? Наступного разу, коли ви потиснете йому руку, подумайте про мирних жителів, убитих російськими ракетами в Дніпрі! Подумайте про це, коли різники говорять про російську церкву, яка благословила російську армію", - написав Кислиця.
У пості він також додав зображення з портретами 15 членів Ради безпеки ООН, де фото постпреда РФ Небензі наче облито кров'ю.
Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки та оборони України відреагував на ракетний удар Росії по багатоповерхівці у Дніпрі.
Як раніше повідомив представник Повітряних сил Юрій Ігнат, будинок був атакований ракетою Х-22, яка призначена для поразки авіаносних груп у морі та може оснащуватися ядерною частиною.
*
Міністр юстиції Німеччини проти створення спецтрибуналу ООН для РФ
Федеральний міністр юстиції Марко Бушман скептично ставиться до ідеї створення спецтрибуналу ООН для російських воєнних злочинів в Україні.
Про це він сказав виданню Augsburger Allgemeine.
"Це може підірвати визнання Міжнародного кримінального суду, який я справді вважаю досягненням і який не слід послаблювати", - сказав Бушманн.
"Є багато країн в Африці, які кажуть: якщо тут щось трапиться, то Міжнародний кримінальний суд підійде; але як тільки щось станеться в Європі, ви хочете спеціальний трибунал", - додав він.
Президент України агітував за створення спеціального трибуналу перед Генасамблеєю ООН у вересні. Бушманн визнав, що позиція федерального уряду щодо цього остаточно не визначена.
"Ми проводимо ці обговорення в тісній координації з нашими партнерами та залучаємо установи, які вже проводять розслідування", - сказав Бушманн.
12 січня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова анонсувала винесення на голосування в Генеральній Асамблеї ООН резолюції про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії.
*
Глава МЗС Дмитро Кулеба після нової масованої повітряної атаки РФ по Україні закликав "Групу семи" та Євросоюз запровадити запропоновані Україною санкції проти ракетно-безпілотної індустрії Росії
*
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відвідає Україну наступного тижня з метою забезпечення постійної присутності експертів з ядерної та фізичної ядерної безпеки на всіх об'єктах атомної енергетики країни
*
"РФ не зможе деморалізувати українців": США пообіцяли Україні ППО у відповідь на масований обстріл від Росії
*
"Україна стоїть міцно. Так само і ми". Посли США, Великої Британії реагують на обстріли в Києві
Ознаки провалу Росії побачили в обстрілах міст в суботу посли США та Великої Британії в Україні.
Росія обстрілює міста та цивільну інфраструктуру, оскільки її сили зазнають великих втрат на полі бою, твітує посол США в Україні Бріджит Брінк. "Росія програє" такий гештег додала до свого твіта про обстріли посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс. Обидві дипломатки повідомили, що переховувались в укритті від російських обстрілів.
"Ще один ранок, проведений в укритті від російських ракет, ще одне нагадування про стратегічний провал Росії в Україні. Оскільки її сили зазнають великих втрат на полі бою, Росія продовжує обстрілювати міста та цивільну інфраструктуру. Україна стоїть міцно. Так само і ми", - твітує Брінк.
Сіммонс написала в повідомленні: "Бомбосховище, сирени, вибухи, машини екстрених служб. Вітаємо у вихідних #RussiaIsLosing".
Дипломатичні місії США, Британії, ЄС та багато інших залишились працювати в Києві.
Внаслідок ракетної атаки 14 січня в Київській області пошкоджено 18 будинків, є влучання в об'єкт інфраструктури, пожежу там локалізовано. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба в дописі в Telegram.
*
Мінфін США попереджає про досягнення ліміту держборгу вже цього місяця
Міністерка фінансів Джанет Єллен заявила, що США, ймовірно, досягнуть встановленого ліміту боргу в 31,4 трлн доларів 19 січня, що змусить міністерство вжити надзвичайних заходів щодо управління грошовими коштами, які можуть запобігти дефолту до початку червня.
За словами Єллен у листі до нового спікера Палати представників Республіканської партії Кевіна Маккарті, коли ліміт буде досягнуто, міністерству потрібно буде почати вживати певних надзвичайних заходів, щоб запобігти невиконанню США своїх зобов’язань", — сказала Єллен у листі до нового спікера Палати представників Республіканської партії Кевіна Маккарті та інших лідерів Конгресу.
"Хоча міністерство фінансів наразі не може надати оцінку того, як довго надзвичайні заходи дозволять нам продовжувати виплачувати зобов’язання уряду, малоймовірно, що готівка та надзвичайні заходи будуть вичерпані до початку червня", – йдеться в листі.
Зазначається, що оцінка міністерства щодо того, що уряд зможе оплатити свої рахунки лише до початку червня без збільшення ліміту, означає крайній термін значно раніше, ніж прогнози деяких зовнішніх бюджетних аналітиків про те, що уряд вичерпає свої кошти та можливості позик десь у третьому кварталі календарного 2023 року.
Додається, що республіканці, які зараз контролюють Палату представників, погрожували використати верхню межу боргу як важіль, щоб вимагати скорочення витрат від демократів та адміністрації Байдена.
Вашингтон та Уолл-стріт занепокоєні можливою жорсткою боротьбою за стелю боргу цього року, яка може бути принаймні такою ж руйнівною, як затяжна боротьба 2011 року, яка спричинила короткочасне зниження кредитного рейтингу США та роки примусового внутрішнього та скорочення військових витрат.
*
Міністр енергетики України Герман Галущенко провів онлайн-зустріч з американською колегою Дженніфер Гренголм щодо відновлення української енергосистеми після ракетних атак та перспективи розвитку відновлюваної енергетики.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.
За словами Галущенка, Україна прагне відбудовувати свою енергосистему на принципах децентралізації, стійкості до військових викликів, а також розвитку зеленої енергетики та її атомної складової, як ключової генерації.
Міністри також обговорили питання впровадження технологій малих модульних реакторів в українську енергосистему.
"Наше бачення: це поступове заміщення потужностей теплової генерації, яка найбільше постраждала від російських атак, сучасними безвуглецевими технологіями. Саме тому Україна зацікавлена у тісній співпраці з США щодо впровадження технологій малих модульних реакторів", - зазначив міністр.
Додається, що одним з інструментів досягнення цих цілей сторони відзначили ініціативу адміністрації США NetZero World. Україна приєдналася до неї на Кліматичному саміті COP26.
*
Республіканці ініціювали розслідування провального виведення військ США з Афганістану в серпні 2021 року
*
Юридичний комітет Палати представників Республіканської партії розпочав розслідування щодо поводження президента Байдена із секретними документами
*
Адміністрація Байдена готується звернутися до Конгресу з проханням схвалити продаж 40 винищувачів F-16 Туреччині на суму 20 млрд доларів після того, як більше року зважувала турецький запит на ці літаки
*
У Канаді розслідують, як двигуни Rotax опинилися в БПЛА Ірану
*
Україна може отримати від Британії вертольоти AH64 Apache
*
Британія офіційно підтвердила передачу Україні танків Challenger 2. Прем'єр-міністр Ріші Сунак схвалив план відправки до України 12 танків Challenger 2, перші одиниці бронетехніки мають передати негайно
*
Окрім сучасних танків Challenger, Британія незабаром передасть Україні три десятки самохідних гаубиць AS-90, таку заяву оприлюднили в уряді Великої Британії.
Зазначається, що передача Україні танків це “початок переходу британської підтримки на новий рівень”.
“Підрозділ з 14 танків Challenger 2 протягом наступних тижнів прибуде до країни... Очікується, що за ним слідом надійдуть близько 30 великих самохідних гармат AS-90”, - йдеться у повідомленні.
Зазначається, що вже в понеділок міністр оборони Великої Британії має презентувати у парламенті країни деталі нового пакета військової допомоги Україні.
“Сполучене Королівство найближчими днями розпочне навчати військовослужбовців Збройних сил України використовувати танки й гаубиці”, - додали в уряді.
Окрім цього, Британія має намір провести низку заходів з метою “активізації міжнародних дій”.
“Представники органів безпеки та оборони Великої Британії переконані у відкритті вікна можливостей, оскільки росія перебуває у слабкій позиції через проблеми з постачанням та моральним занепадом. Тому прем’єр-міністр заохочує союзників якомога швидше надати заплановану на цей рік допомогу, аби вони мала максимальний вплив”, - наголошується в заяві британського уряду.
*
У відповідь на страту колишнього заступника міністра оборони Ірану Алі Рези Акбарі, який мав подвійне громадянство, Велика Британія тимчасово відкликає свого посла з цієї країни.
*
Велика Британія ввела санкції проти генпрокурора Ірану після страти колишнього заступника міністра оборони країни
У 2019 році чиновник був засуджений за шпигунство на користь Британії.
*
Кількість нелегальних спроб потрапити до ЄС сягнула максимуму за шість років - Frontex
*
Німеччина в суботу відкрила свій другий термінал з прийому скрапленого природного газу, що є частиною її прагнення покласти край залежності від російських енергоносіїв
*
У Чехії за підсумками першого туру виборів президента ексгенерал НАТО Петр Павел несподівано обійшов колишнього прем’єр-міністра Андрея Бабіша, президент визначиться у другому турі. Одна із головних претенденток на пост президента Чехії Дануше Нерудова, яка не пройшла до другого туру виборів, заявила про підтримку кандидата Петра Павела задля його перемоги над проросійським лідером перегонів Андреєм Бабішем
*
Глава польського уряду Матеуш Моравецький під час свого візиту до Берліна хоче провести переговори про постачання Україні бойових танків Leopard
*
Експрезидент Литви Даля Грібаускайте вважає некомпетентність країн НАТО однією з причин, що призвели до повномасштабної війни росії проти України.
Про це повідомляє LRT.
«Ми не можемо стояти осторонь та дозволяти такій жорстокій державі топтати, знищувати і вбивати наших сусідів. Значною мірою ми всі винні в тому, що це відбувається зараз, і що ми, країни НАТО, так повільно і так недостатньо допомагаємо в боротьбі за свободу і за життя в Україні», - заявила Грібаускайте напередодні в Сеймі Литви.
Видання також нагадує, що Грібаускайте неодноразово критикувала занадто повільну реакцію Заходу на російську агресію проти України.
*
Вступ до НАТО. Шведи прокладають шлях для українців
*
НАТО перекидає літаки розвідки та цілевказівки ближче до зони бойових дій в Україні. Північноатлантичний альянс "на кілька тижнів" перекине літаки розвідки AWACS із західного кордону Німеччини під Бухарест. Борти Е-3 мають прибути туди 17 січня, щоб "стежити за воєнними діями Росії", зазначили у пресслужбі НАТО.
*
Танки для розмінування, мобільні системи опалення: Німеччина передала чергову допомогу ЗСУ
*
Збройні Сили України не мають вогневих засобів, здатних збивати тип ракет, одна з яких поцілила у багатоповерхівку у Дніпрі, зруйнувавши цілий підʼїзд
*
В Україні під час масованого ракетного удару ворога 14 січня знищено 25 із 38 ракет різних типів. Українськи сили протиповітряної оборони сьогодні знищили 18 крилатих ракет та 7 керованих авіаційних ракет
*
За Соледар цілодобово йдуть бої, ЗСУ відбивають атаки ворога
російська армія протягом доби завдала по Україні три авіаційних та близько 50 ракетних ударів. росіяни не полишають намірів повністю захопити Донецьку область. Тривають важкі бої за Соледар
*
Міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомив про кілька знищених ворожих пунктів дислокації поблизу Мелітополя протягом доби
*
Японія, яка вже виділила Україні понад 1,6 мільярда доларів допомоги може стати одним з лідерів у процесі формування міжнародного фонду відбудови нашої країни
*
Через сьогоднішні ворожі ракетні атаки у більшості регіонів Україні вводяться аварійні відключення електроенергії
*
Україна закликає банківську групу Raiffeisen Bank International та інші австрійські компанії припинити вести бізнес в росії та не фінансувати російську війну проти України
*
Національний банк України минулого тижня продав на міжбанківському валютному ринку 658,97 млн дол. США, а придбав 6,45 млн дол. США
*
Після ракетного обстрілу багатоповерхівки у Дніпрі, внаслідок якого зруйновано цілий під'їзд, удалося врятувати вже 38 осіб, 14 загинули
*
РФ внесла до свого "чорного списку" главу МЗС Британії Джеймса Клеверлі і начальника Генштабу країни Патріка Сандерса. Про це заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова
*
На територію Молдови після обстрілу РФ втретє впали уламки ракети
*
Уряд Угорщини в суботу оголосив про результати "національних консультацій" про санкційну політику Європейського Союзу, заявивши, що 97% опитаних не підтримують антиросійські санкції
*
Росія вивела групу своїх кораблів Чорноморського флоту з Новоросійська для розосередження, оскільки вважає, що ідентифікувала загрозу для них - британська розвідка
*
Соловйов закликав бомбардувати країни НАТО з території Африки. Російський пропагандист закликав застосувати проти країн НАТО не лише неядерні атаки , а й тактичну ядерну зброю.
*
російська сторона скасувала черговий обмін полоненими, запланований на суботу, 14 січня
*
Файного дня всім