"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Бенджамін Ференц, останній прокурор Нюрнберга, помер у віці 103 років
"Причина, з якої я продовжував присвячувати більшу частину свого життя запобіганню війні, полягає в тому, що я усвідомлюю, що наступна війна зробить попередню схожою на дитячу гру, - сказав Ференц колегії адвокатів у 2018 році. - ...Закон, а не війна залишається моїм гаслом і моєю надією"
*
МЗС України висловило розчарування з приводу спільної участі у Хресній ході в Римі українського та російського підлітків, оскільки це є спробою прирівняти жертву розв’язаної росією війни та агресора і спотворює дійсність, в яку росія занурила українців
*
Енергетичні відомства України та США разом з ініціативою Net Zero World готують програму співпраці щодо безвуглецевості та сталості енергосектору України
*
США розмістили на Близькому Сході підводний човен із керованими ракетами на тлі напруженості з Іраном
*
У Вірменію приїздила делегація командування сухопутних військ США у Європі, під час візиту сторони обговорили поглиблення співпраці
*
Призначений колишнім президентом США Дональдом Трампом федеральний суддя в Техасі у п'ятницю призупинив дію документа, що дозволяє використання в США препарату для медикаментозного аборту - міфепрістону.
Через годину призначений іншим експрезидентом Бараком Обамою федеральний суддя у Вашингтоні опублікував конкуруючу ухвалу, згідно з якою доступ до таблеток для абортів повинен зберегтися в 17 штатах (саме їхні представники звернулися до суду).
Міфепрістон був дозволений для використання в США протягом більш ніж 20 років, найчастіше його використовують для переривання вагітності.
Оскільки дві судові ухвали суперечать одна одній, ймовірно, у результаті справа вирішуватиметься у Верховному суді.
У 67-сторінковому висновку суддя Метью Касмарик в Амарілло, штат Техас, припинив дію дозволу, виданого FDA (Управління контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів) на препарат міфепристон. Постанова набуде чинності лише через сім днів, щоб уряд мав можливість її оскаржити.
Міністерство юстиції США вже підтвердило, що має намір подати апеляцію на це рішення.
Рішення судді Касмарика може не лише обмежити доступ до препарату для мільйонів жінок у США, а й ставить під загрозу всю систему регулювання медикаментів.
Минулого року Верховний суд ліквідував конституційний захист права на аборт, що призвело до хвилі заборон на переривання вагітності, що вводяться владою окремих штатів.
*
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль планує приїхати до Канади на переговори щодо боєприпасів і важкої техніки.
Шмигаль відвідає Канаду найближчими тижнями, але з міркувань безпеки український уряд не розголошує дату поїздки.
Шмигаль заявив, що український уряд також хотів би, щоб уряд Канади запропонував канадським компаніям, які інвестують в Україну, страхування від воєнних ризиків як частину зусиль, спрямованих на підтримку відбудови та іноземних інвестицій в Україну.
Бюджет уряду Канади на 2023 рік, оприлюднений у березні, пропонує новий кредит для України у розмірі $2,4 млрд, але не передбачає додаткової військової допомоги. Однак за останні 12 місяців Оттава надала Києву військового спорядження на суму понад 1 мільярд доларів.
Шмигаль сказав, що не занепокоєний відсутністю нової військової допомоги для України у федеральному бюджеті і сподівається, що Канада все одно надасть більше військової допомоги, серед інших форм допомоги.
"Зараз нам потрібна важка бронетехніка. І нам потрібно більше артилерійських снарядів: боєприпасів для гаубиць і боєприпасів для танків. Це надзвичайно важливо для організації нашого контрнаступу", - сказав він.
Шмигаль додав, що Україні потрібні такі країни, як Канада, щоб допомогти прокласти шлях для більшої кількості іноземних інвестицій - і це включає спеціальне страхування для зменшення фінансових ризиків, пов'язаних з роботою в зоні бойових дій.
Він повідомив, що візит включатиме підписання угод про співпрацю з канадською компанією в ядерній галузі – але не надав більш детальної інформації - і зазначив, що Київ вже підписав угоди з іноземними фірмами, в тому числі з канадськими.
У березні Канада передала броньовані машини підтримки Bergepanzer 3 німецько-нідерландського виробництва на базі танка Leopard 2.
Раніше Канада оголосила, що надасть Україні близько 8000 боєприпасів калібру 155 мм, а також 12 зенітних ракет із запасів канадських Збройних сил для підтримки систем протиповітряної оборони.
Оттава також передасть Києву понад 1800 навчальних боєприпасів для 105-мм танків для підтримки передання Данією, Німеччиною й Нідерландами танків Leopard 1.
*
Один із епізодів радіопередачі “the House”, що виходить на канадському суспільному мовнику СВС, здобув премію "Грейсі" за сюжет про воєнний Київ
*
Зимова кампанія Росії, спрямована на знищення енергетичної системи України, з високою імовірністю провалилася, – вважає Міністерство оборони Британії
*
Нова коаліція в Естонії у своїй програмі декларує підтримку України за усіма ключовими питаннями
*
Заступник міністра закордонних справ Литви Мантас Адоменас вважає, що, крім військової допомоги Україні, демократичний світ сам потребує оперативного переозброєння та переоснащення своєї економіки з урахуванням тих загроз, які висуває йому блок антидемократичних країн
Мантас Адоменас вважає, що справжнє оновлення ОБСЄ станеться лише після корінних змін у країнах-агресорах - росії та білорусі. До того більший сенс має пошук нових форматів, один з яких «European Political Community / Європейська політична спільнота»
*
Міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер попереджає про дефіцит бюджету-2024, який зараз обговорюється в правлячій коаліції, та закликає до скорочення витрат
*
У березні Національне інформаційне бюро (НІБ) прийняло більш як 20 тисяч звернень про зникнення людей, потрапляння в полон, депортацію і примусову мобілізацію на тимчасово захоплених російськими загарбниками територіях України
*
Глава Нацбанку відбув до Вашингтона для участі у щорічних Весняних зборах Міжнародного валютного фонду та Групи Світового банку
*
Від старту програми вже майже 3,5 мільйона жителів України обміняли у відділеннях "Укрпошти" 16,5 мільйона ламп розжарювання на LED
*
Пілотний проєкт створення інституту помічника ветерана вже у травні стартує у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях
*
Поліція Ірану у суботу оголосила про встановлення камер у громадських місцях задля розпізнавання жінок без хіджабу
*
Файного дня і Перемоги нам всім