"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Українське Міністерство закордонних справ заявило, що 24 серпня, День незалежности України, для окупаційної влади та колаборантів у Криму став приводом для нової хвилі репресій проти кримських татар
*
Еміне Джапарова: "Наївно танцювати танго з агресором. З окупантом треба говорити його мовою і це мова Збройних Сил України"
*
США в ООН: наростає ядерна загроза, що виходить від Північної Кореї
Супутник, запущений 23-го серпня за допомогою балістичної ракети-носія, впав у море; КНДР обіцяє новий запуск у жовтні
*
До МКС вирушили чотири астронавти з чотирьох країн
У неділю вони мають дістатися орбітальної лабораторії в ракеті-носії Falcon 9 з пілотованим кораблем Crew Dragon компанії SpaceX і змінити чотирьох астронавтів, які живуть там із березня
*
У перших зразках риби, взятих у водах біля пошкодженої атомної електростанції «Фукусіма-1», де цього тижня почався скид очищеної радіоактивної води в море, не було виявлено жодної кількості тритію
*
У столиці США відзначили 60-й ювілей Маршу на Вашингтон
Тисячі американців у суботу відзначили 60-ту річницю ключової події в русі за громадянські права в США, на якій Мартін Лютер Кінг-молодший виголосив свою знамениту промову "У мене є мрія"
*
«Контрнаступ ЗСУ ще може здивувати». Колишній директор ЦРУ США закликав скептиків утриматись від песимізму
Хоча швидкого українського прориву фронту, на який було багато сподівань, не відбулося, скептикам варто стримати песимізм, каже генерал армії США у відставці Девід Петреус. Він висловив переконання, що контрнаступ досі перебуває на ранньому етапі і ЗСУ ще можуть здивувати.
У статті для видання The Washington Post генерал армії США у відставці Девід Петреус та директор проєкту критичних загроз Американського інституту підприємництва Фредерік Каган зазначають, що останнім часом у пресі почастішали похмурі прогнози щодо контрнаступу ЗСУ з посиланням на оцінки аналітиків і розвіддані. А втім, як пишуть Петреус та Каган, «оглядачам було б мудро стримати свій песимізм».
Експерти наголошують, що війна не просувається лінійно. І хоча росіяни здатні тримати оборону протягом тривалого часу, в якийсь момент її можна раптово і швидко здолати.
«Українці прагнуть створити саме такий ефект – і є підстави вважати, що вони це можуть», – зазначають Петреус та Каган.
Будь-який український прорив існуючих ліній буде важко швидко закрити. Це те, на що робить ставку Україна
Девід Петреус і Фредерік Каган
На їхню думку, російські війська, які перебувають на першій лінії оборони, ймовірно, втомлені або вже виснажені. Адже їхню ротацію не проводили щонайменше від початку контрнаступу 4 червня. Крім того, за даними експертів, незрозуміло також, наскільки сильно заміновані та укомплектовані вторинні оборонні лінії росіян.
«Найважливішим є те, що Росії бракує великих оперативних резервів. Це означає, що будь-який український прорив існуючих ліній буде важко швидко закрити. Це те, на що робить ставку Україна», – йдеться у статті у Washington Post.
Водночас Девід Петреус та Фредерік Каган зауважують, що російська армія зайняла гнучку оборону, за якої її війська спочатку відступають, а потім контратакують, коли ЗСУ зазнають втрат і починають втомлюватися. Тож, наголошують автори, хоча український контрнаступ є надзвичайно складним, ЗСУ демонструють успіхи.
Простіше кажучи, Україна тисне на опонента доти, доки щось не зламається, тоді вони кинуть резерви й завдадуть удару
Девід Петреус і Фредерік Каган
Зокрема, просуваються на двох ключових напрямках: в районі Роботиного в напрямку Токмака і Мелітополя та на південь від Великої Новосілки в бік Бердянська. Тож військові експерти вважають, що, найімовірніше, українці пробили принаймні першу лінію російських мінних полів та оборонних укріплень в обох районах, і їхнє просування в районі Роботиного має шанси на прискорення.
Такі поступові досягнення України є частиною більших зусиль, наголошують аналітики: «Простіше кажучи, Україна тисне на опонента доти, доки щось не зламається, тоді вони кинуть резерви й завдадуть удару».
Проникати в серйозну оборону, таку як росіяни створили в Україні – важке завдання для будь-якої армії, пишуть Девід Петреус та Фредерік Каган та зазначають, що схожі операції США проводили в Іраку, але при цьому вони мали повне панування в повітрі, на відміну від українських військових.
Тож автори статті закликають не критикувати контрнаступ, а натомість прискорити надання ЗСУ винищувачів F-16, а також ракетних систем ATACMS та касетних боєприпасів.
З цими думками погодився колишній командувач армії США в Європі Бен Годжес. На своїй сторінці в мережі Х (раніше – твіттер) він назвав опубліковану статтю чудовим аналізом.
«Пентагон багато говорить про багатодоменні операції. ЗСУ справді цим займаються. Наземний штурм є лише частиною контрнаступу», – написав Годжес.
Своєю чергою голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі сказав 24 серпня, що Україна, ймовірно, незабаром отримає винищувачі F-16, і заявив, що контрнаступ ЗСУ йде повільно, але має частковий успіх.
Міністерство оборони США оголосило 24 cерпня, що Сполучені Штати незабаром розпочнуть навчання українських пілотів керувати винищувачами F-16. Очікується, що льотна підготовка розпочнеться в жовтні на базі Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона.
Газета New York Times вважає, що це оголошення свідчить про зміну позиції США, які раніше говорили про те, що підключаться до підготовки українських пілотів лише, якщо закінчаться можливості європейських партнерів, а тепер говорять, що «роблять усе можливе», щоб прискорити програму підготовки.
*
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що лідери країн Великої сімки і Альянсу завжди знали, що війна в Україні може затягнутися. Попри це, вони готові підтримувати країну стільки, скільки це буде потрібно.
Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg.
"Ми завжди знали, що це буде довгий процес", - відповів Трюдо на запитання про те, як просувається контрнаступ в Україні.
При цьому прем'єр-міністр зазначив, що, судячи з розмов серед країн-членів G7 і НАТО, вони готові до війни, яка триватиме стільки, скільки потрібно.
"Адже ми не можемо і не повинні дозволити Росії перемогти", - додав він.
На саміті НАТО у Вільнюсі 12 липня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про додаткову підтримку України на суму $541 млн.
25 серпня Україна розпочала переговори з Канадою щодо укладення двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки
*
СКУ висловив вітання з нагоди Дня Державного Прапора
*
Президент СКУ привітав українців з Днем Незалежності
*
Нова Зеландія надасть посвідку на проживання українським біженцям, які прибули до країни за спеціальною візою, запровадженою після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну
*
Високий представник ЄС Жозеп Боррель пояснив, яким чином західні санкції впливають на економічний, промисловий і технологічний потенціал Росії.
Про це Боррель написав у своєму блозі.
«За рік санкції вже обмежили політичні та економічні можливості Москви, спричинивши фінансову напругу, відрізавши країну від ключових ринків, збільшивши витрати на торгівлю і значно погіршивши промисловий потенціал Росії», – зазначив політик.
Він підкреслив, що з початку вторгнення в Україну Європейський Союз запровадив уже 11 пакетів санкцій проти Росії. Окрім цього, ЄС наклав заборону на поїздки та заморозив активи понад 1500 осіб і майже 250 організацій з РФ.
«Щоб зупинити війну, нам потрібно триматися курсу», – вважає представник ЄС.
Боррель написав, що російська економіка скоротилася у 2022 році на 2,1%. Зокрема виробництво автомобілів скоротилося на 48% порівняно з аналогічним періодом минулого року, іншого транспортного обладнання – на 13%, виробництво комп’ютерів, електроніки та оптики – на 8%. Роздрібна торгівля в РФ впала на 10%, а гуртова – на 17%, поінформував він.
Порівняно з 2021 роком, у 2022 році вже було припинено 58% загального імпорту ЄС із Росії: імпорт енергетичних товарів скоротився майже на 60%, зокрема відчутно впали залізо, сталь, дорогоцінні метали та деревина. Для першого кварталу 2023 року цей показник становить понад 75%, тоді як імпорт енергетичних товарів знизився на 80%.
Загальний експорт товарів ЄС був на 52% нижчим за середньорічний показник до початку вторгнення у 2022 році. Водночас експорт європейських товарів подвійного призначення та передових технологій, необхідних Росії для виробництва зброї для війни проти України, впав на 78% у 2022 році порівняно із 2019-2021 роками, підкреслив Боррель.
За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), загальні прибутки Росії від продажу нафти впали на 27% порівняно з минулим роком.
*
«Всі працюють заради України, і разом із Україною» - посолка Литви у США Одра Плепіте
*
Слідчі Німеччини: російську журналістку могли отруїти в поїзді на шляху до Берліна
У жовтні минулого року Олені Костюченко стало зле в поїзді, що прямував із Мюнхена до Берліна. Німецькі правоохоронні органи підозрюють, що вона могла постраждати внаслідок отруєння
*
В Україні розслідують обставини зіткнення двох військово-навчальних літаків
Три українські льотчики загинули внаслідок зіткнення двох навчально-тренувальних літаків L-39 у повітрі в центральній частині України
*
Упродовж доби на фронті відбулось понад 40 бойових зіткнень
*
На Таврійському напрямку Сили оборони України за добу знищили 19 одиниць військової техніки російських загарбників і п’ять складів боєприпасів
*
Національний банк України з початку тижня на міжбанківському валютному ринку продав 590,15 млн дол. США та купив 1,04 млн дол. США
*
За результатами проведеної верифікації внутрішньо переміщених осіб допомогу на проживання безпідставно отримували близько 109 тис. українців, які перебували за кордоном. Наразі виплати їм припинено
*
В Україні безоплатно психологічну та психіатричну допомогу надають 9349 лікарів
*
Правоохоронці викрили працівника Київводоканалу і посередника, які вимагали у підприємця пів мільйона гривень за відновлення водопостачання
*
Перед судом постане заступниця директора Маріупольського фахового коледжу, яка організувала діяльність коледжу і навчання студентів за навчальними планами освітніх програм Російської Федерації
*
У Харкові відбулося весілля двох жінок: військової та активістки. Воно проходило у форматі перфоменсу, символізуючи "справжню" церемонію
*
Українець Нікіта Юданов виграв «золото» ЧС-2023 з дзюдо серед кадетів
*
Чемпіон WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі Олександр Усик (21-0, 14 КО) прокоментував перемогу над Даніелем Дюбуа (19-2, 18 КО) - Я присвячую цей поєдинок моїй Україні та ЗСУ
*
Північна Корея офіційно дозволила в’їзд своїм громадянам, які перебувають за кордоном і протягом понад трьох років, від початку пандемії COVID-19, не могли повернутися до країни через встановлену Пхеньяном заборону
*
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в суботу вкотре розкритикував санкційну політику Європейського Союзу, каже про їхню «неефективність»
*
Іранський суд ухвалив рішення про стягнення виплати 330 млн доларів з Сполучених Штатів за участь у перевороті Нодже.
Переворот Нодже був спробою повалити Ісламську Республіку 9 липня 1980 року. Змова була задумана повстанцями на авіабазі Нодже поблизу Кабудраханга в провінції Хамедан, яка служила їхнім командним центром. Їхня мета полягала в тому, щоб захопити контроль над військовими базами по всій країні та націлитися на стратегічні центри та резиденції лідерів Революції. Однак їхні зусилля були зірвані.
*
Бєлгородський губернатор заявив про обстріл касетними снарядами
*
Цієї ночі 27 серпня у місті Курськ в Росії пролунали гучні вибухи
*
У Росії в Брянській області кажуть про атаку дронами та роботу систем протиповітряної оборони ввечері в суботу, 26 серпня
*
Файного дня і Перемоги нам всім