"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Сергій Кислиця звернувся до президента Економічної і соціальної ради ООН (ЕКОСОР) з пропозицією позбавити «Всесвітній російський народний собор» спеціального консультативного статусу за поширення ксенофобських, неонацистських та неоколоніальних наративів
*
Папа Франциск бере участь у великодніх службах попри проблеми зі здоров'ям
Після відсутності на головній процесії Страсної п'ятниці папа Франциск взяв участь у суботній великодній службі у Ватикані
*
П'ятеро людей загинули під час доставки допомоги в Газу
Інцидент стався після того, як тисячі людей зібралися в очікуванні прибуття 15 вантажівок із борошном та іншими продуктами харчування
*
Cотні тонн їжі везуть палестинцям для подолання голоду під час Рамадану. Люди їдять бур'яни та корм для тварин
*
Чинний глава Білого дому Джо Байден переміг на президентських праймеріз Демократичної партії у штаті Північна Дакота
*
Міністри оборони США та України обговорили ситуацію на фронті та допомогу Києву
Глава Пентагону Ллойд Остін і міністр оборони України Рустем Умеров обговорили перебіг бойових дій в Україні та американську військову допомогу
*
Глава МЗС Тайваню: зволікання США з допомогою Україні заохочує агресію Китаю проти Тайваню
*
США просять свої компанії не постачати деталі до 600 іноземних фірм, щоб Росія не могла використати їхні технології для виробництва зброї
*
Співробітники дипмісій поклали квіти на місці теракту в Москві
Серед дипломатів була посол США в Росії Лінн Трейсі
*
Відбудова мосту у Балтиморі може тривати роками і коштуватиме щонайменше $400 мільйонів. До очищення місця аварії долучено армію США
*
Акредитованим у Канаді дипломатам з 55 держав на брифінгу розповіли про міжнародні зусилля із повернення до України дітей, викрадених Росією
“У рамках роботи Міжнародної коаліції за повернення українських дітей провели в Оттаві спільно з МЗС Канади брифінг для дипломатичного корпусу, який представляв 55 країн світу, включаючи країни Глобального Півдня. Спільно з виконавчою директоркою Бюро з питань України МСЗ Канати Каті Чабою представили учасникам основні засади коаліції а також ключові напрямки роботи”, - написала вона.
Посол нагадала, що до цієї коаліції, заснованої минулого місяця, вже приєдналися 33 держави. “Повернення українських дітей є ключовим елементом пункту четвертого Української формули миру "Звільнення полонених і депортованих осіб", і ми вдячні Канаді за лідерство у цій сфері”, - зауважила Ковалів.
Вона додала, що Україна “працює над розширенням переліку учасників Коаліції, а також над практичними інструментами для повернення наших дітей додому та забезпечення їх подальшої реабілітації та підтримки”.
Судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової.
Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.
*
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та президент Франції Еммануель Макрон обговорили подальшу підтримку України у відбитті російської агресії
“Прем’єр-міністр та президент обговорили довготермінові зобов’язання Канади й Франції стосовно підтримки України, яка боронить свій суверенітет й територіальну цілісність. Вони погодилися щодо потреби подальшого збільшення підтримки України”, - розповіли у Трюдо.
Зазначається, що співрозмовники також “привітали досягнення політичної домовленості зацікавленими сторонами на Гаїті й наголосили на важливості відновлення демократичного порядку у країні. Вони також обговорили актуальний розвиток подій, підтвердили свою підтримку авторизованої ООН Багатонаціональної місії із підтримки безпеки для відновлення стабільності на Гаїті та нагадали про свою відданість гаїтянському народу”, - зауважили у офісі глави канадського уряду.
Окрім цього Трюдо та Макрон згадали про потребу негайного запровадження режиму припинення вогню у секторі Гази та звільнення усіх заручників. “Вони висловили своє занепокоєння зростанням кількості виявів ненависті проти євреїв, мусульман та арабів у Канаді, Франції та по всьому світу”, - додали у відомстві.
*
Канада замовила проєктування криголамів нового покоління
*
Канада презентує план безкоштовної фармацевтичної допомоги щодо контрацептивів та ліків від діабету
*
Канадські інструктори у Британії навчають воїнів ЗСУ знешкоджувати вибухонебезпечні предмети
*
Росія щомісяця набирає до окупаційної армії по 30 000 нових солдатів – розвідка Британії
У британській розвідці зазначили, що РФ зберігає значну кількісну перевагу у війні в особовому складі, техніці, боєприпасах
Також у британській розвідці стверджують, що росіяни продовжують поступово просуватись на захід від Авдіївки, а наприкінці березня, "напевно, взяли контроль" над двома селами – Тоненьке та Орлівка.
Окупанти продовжують спроби захопити інші села в цьому районі, наголосили у розвідці Британії.
Водночас Росія проводить атаки на кількох інших напрямках фронту, але за останні тижні не досягла значного прогресу, додали у відомстві.
*
Болгарія та Румунія 31 березня офіційно вступають до Шенгенської зони, проте певні обмеження зберігаються до окремого рішення Ради ЄС
*
Уряд Фінляндії почне розглядати питання про прикордонні переходи на кордоні з РФ після Великодня
*
Глава німецької опозиції: поразка України у війні стає все більш імовірною
Ракети TAURUS дозволили б Україні серйозно порушити лінії постачання російської армії, наголосив Мерц
*
Без плану Б: “Якщо Україна програє – ми всі програємо”, – Міністр закордонних справ Естонії.
Під час візиту до США разом із колегами із Латвії та Литви міністр закордонних справ Естонії наголошував на важливості надання Україні зброї та необхідності американського лідерства у підтримці України.
*
Дональд Туск: Загроза війни реальна, але Європа не готова
*
WSJ: засновник компанії “Байкар” може стати наступним президентом Туреччини після Ердогана
Дані опитувань показують, що він є одним із найпопулярніших громадських діячів країни
*
На Житомирщині на кордоні з Білоруссю триває розбудова додаткових елементів глибокоешелонованої системи оборони, будівельники не припиняють копати рови та ходи сполучення, встановлювати бетонні споруди
*
Протягом дня росіяни здійснили 45 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області, загалом зафіксовано 254 вибухи
*
Під час повітряної тривоги у Хмельницькій області було чутно звуки вибухів
*
У столиці та більшості регіонів було оголошено повітряну тривогу через загрозу застосування військами РФ балістичного озброєння
*
У Київській області нарощують темпи будівництва фортифікаційних споруд
*
Росіяни вдарили по цивільній інфраструктурі Харкова
*
На Донеччині на фактом поранення чотирьох цивільних внаслідок російських обстрілів розпочато розслідування
*
У Львові під час аукціону у межах проєкту «Пташки Перемоги» акумулювали на бойові безпілотники для захисників 14 мільйонів 500 тисяч гривень
*
У Донецькій області через обстріли енергетики знову переходять на стабілізаційні відключення електроенергії
*
Навчання жінок-військових в ліцеї Івана Богуна.
У відповідь на виклики, які постають перед українським військом на другий рік війни, все більше жінок вступають до лав збройних сил України, а дівчата вирішують навчатись військовим дисциплінам.
*
У рамках меморандуму про співпрацю ЮНІСЕФ інвестує у розвиток молодіжної інфраструктури Львівщини понад 14 млн грн
*
Руслан Кравченко: Досвід Київщини у реформі шкільного харчування поширюватимуть на інші регіони
*
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив своєму казахстанському колезі Мурату Нуртлеу, що Китай підтримує і надалі підтримуватиме Казахстан у захисті суверенітету й територіальної цілісності та протидії втручанню ззовні у його внутрішні справи.
Про це Ван сказав під час першого стратегічного діалогу глав МЗС двох країн у Пекіні, передає зовнішньополітичне відомство КНР.
«Китай, як завжди, підтримує і надалі підтримуватиме Казахстан у захисті національної незалежності, суверенітету та територіальної цілісності… і протидії будь-яким зовнішнім силам, які намагаються втрутитись у внутрішні справи Казахстану», - сказав Ван.
За його словами, Пекін готовий співпрацювати з Астаною для збільшення обсягів торгівлі й інвестицій, створення нових виробничих потужностей і поглиблення співпраці в сферах високих технологій.
Нуртлеу, своєю чергою, заявив, що Казахстан і Китай є хорошими сусідами і партнерами, та що Китай є дипломатичним пріоритетом Казахстану.
«Казахстан високо оцінює важливу роль Китаю в регіональних і міжнародних справах, підтримує низку його важливих глобальних ініціатив… і готовий тісно співпрацювати з Китаєм для координації та співпраці в міжнародних і регіональних справах», - запевнив казахстанський міністр.
У повідомленні МЗС КНР перераховані сфери та напрями, за якими Пекін і Астана вже домовились активізувати взаємодію, в тому числі: «Обидві сторони спільно оголосили про створення механізму стратегічного діалогу між двома міністрами закордонних справ, який, серед іншого, включає тіснішу взаємодію правоохоронних органів і служб безпеки у сфері протидії зовнішньому втручанню й проникненню».
Як відомо, єдиною країною, що не приховує свої територіальні претензії до Казахстану й відкрито намагається втручатись у його внутрішні справи є Російська Федерація.
Путін ще в 2014 році заявляв, що у казахів ніколи не було державності, а після повномасштабного вторгнення в Україну в Росії здійнялася хвиля територіальних претензій до сусіднього Казахстану, про що від 2022 року говорить заступник голови радбезу РФ Дмитро Медвєдєв та більшість одіозних пропагандистів країни-агресорки.
*
Влада Таджикистану: після теракту в "Крокус Сіті Холі" з Росії масово виїжджають мігранти
Багато мігрантів бояться залишатися в Росії
*
Президент Сербії Александар Вучич оголосив, що висуває на посаду очільника уряду віцепрем’єра, міністра оборони країни 49-річного Мілоша Вучевича
*
ISW: РПЦ сформувала "ультранаціоналістичну ідеологію" для знищення України
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім