"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Ізраїль звільнив чотирьох заручників, у тому числі одного росіянина
Це найбільша операція зі звільнення заручників з початку війни
*
Напередодні хаджу сили безпеки Саудівської Аравії закрили доступ до Мекки для сотень тисяч незареєстрованих прочан
*
Протестувальники проти війни в Газі провели мітинг біля Білого дому
Напередодні демонстрації, на яку приїхали автобуси з таких далеких штатів як Мен і Флорида, Білий дім посилив охорону, встановивши додаткову огорожу по периметру
*
Байден обговорив з Макроном допомогу Україні та ситуацію на Близькому сході
Під час переговорів президент США назвав Францію «першим другом» та незмінним союзником
*
Байден закликав американців підтвердити відданість демократії
Президент США виступив з промовою на скелі, на яку піднялися американські рейнджери в день висадки союзників у Нормандії
Президент Джо Байден порівняв погрози, що походили від нацистської Німеччини, з погрозами сьогоднішньому світу з боку диктаторів та авторитаризму і закликав американців чинити опір ізоляціонізму.
Він виступав, стоячи на скелі, на яку 80 років тому, у день висадки союзників у Нормандії, забралися рейнджери Армії США.
Виступ Байдена спрямований на посилення підтримки України, яка веде війну з Росією, а також на зміцнення демократичних ідеалів серед американців. За словами Байдена, армійські рейнджери, які воювали того дня, хотіли б, щоб американці теж захищали свободу.
"Невже хтось сумнівається, що вони хотіли б, щоб Америка сьогодні виступила проти путінської агресії тут, у Європі?" - Запитав він.
Байден жодного разу не згадав свого республіканського суперника на майбутніх президентських виборах, Дональда Трампа, але в його промові прозвучала критика схильності колишнього президента до ізоляціонізму.
«Найприродніший інстинкт: відійти, стати егоїстом, нав'язувати свою волю іншим, захоплювати владу і ніколи не віддавати її, – сказав Байден, явно натякаючи на Трампа. – Американська демократія вимагає найважчого – повірити в те, що ми є частиною чогось більшого, ніж ми самі».
Байден закликав американців пам'ятати рейнджерів, героїзм яких у День «Д» сприяв успіху висадки союзників.
«Ми зібралися сьогодні тут не тільки для того, щоб вшанувати пам'ять тих, хто виявив дивовижну хоробрість того дня, 6 червня 1944 року, – сказав Байден. – Ми слухаємо луну їхніх голосів. Слухаємо їх... Вони не просять нас забиратися на ці скелі, але просять нас залишатися вірними тому, за що стоїть Америка».
6 червня 1944 року елітні загони рейнджерів залізли на 30-метрові скелі біля пляжу Омаха під інтенсивним обстрілом і захопили німецькі артилерійські гармати, які могли відкрити вогонь по американських військах, що висадилися на берег на пляжі Омаха та сусідньому пляжі.
Спланувавши виступ у Пуант-дю-Хок, Байден викликав у пам'яті промову одного зі своїх республіканських попередників – Рональда Рейгана, який приїжджав сюди на 40-ті роковини висадки союзників. Тоді Рейган заявив, що демократія «коштує того, щоб за неї померти», і наголосив на прагненні американців до миру в роки заходу холодної війни.
Радник Білого дому національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Байден хотів провести «наскрізну лінію» від Другої світової війни через холодну війну та створення військового альянсу НАТО до нинішньої війни Росії з Україною.
«Нам пощастило бути володарями спадщини цих героїв, котрі піднялися на скелі в Пуант-дю-Хок. Але ми також маємо бути охоронцями їхньої місії», – сказав Байден.
Контраст із Трампом
Президент США здійснює п'ятиденну поїздку до Франції – рідкісний виїзд за кордон у передвиборний рік, коли його чекає напружена боротьба з Трампом. Колишній республіканський президент загрожує використати другий чотирирічний термін для покарання політичних суперників, депортації іммігрантів та розбудови глобальних альянсів.
Трамп критикує витрати на підтримку України після російського вторгнення, пропонує підвищити мита в рамках своєї політики «Америка насамперед» та ставить під сумнів багаторічні зобов'язання Америки перед НАТО, заявляючи, що європейські члени альянсу не сплачують свою справедливу частку.
У четвер Байден виступив із гарячим закликом до захисту свободи та закликав західні країни підтримати Україну в її боротьбі з Росією.
Урочистості з нагоди ювілею висадки військ союзників у Нормандії та супутні заходи є частиною президентських обов'язків Байдену, а не його передвиборчої кампанії. Проте вони дали можливість протиставити себе Трампу.
У свої 81 рік Байден є найстаршим президентом США. Однак він спробував розвіяти побоювання з приводу свого віку, наголосивши на потенційних наслідках другого терміну 77-річного Трампа.
Чинний президент-демократ назвав Трампа, чиї прихильники увірвалися до Капітолія після того, як республіканець відмовився визнати поразку на виборах 2020 року, загрозою американській демократії.
У четвер Байден зустрівся у Нормандії з ветеранами Другої світової війни, а у п'ятницю – з президентом України
*
Кінопродюсер Гарві Вайнштейн подав апеляцію на вирок, ухвалений щодо нього за сексуальне насильство над акторкою у готелі в Лос-Анджелесі, вчинене понад десять років тому
*
Канадський парламент «відчуває» допомогу іноземного втручання, йдеться у звіті
Згідно з новим звітом, деякі канадські законодавці мають «дуже неетичні» контакти з іноземними урядами.
Деякі члени канадського парламенту є «свідомими або напівсвідомими» учасниками іноземного втручання, стверджується у звіті канадського уряду.
У звіті Парламентського комітету з питань національної безпеки та розвідки (NSICOP) наводяться «конкретні приклади поведінки кількох парламентарів», зокрема, «свідомо чи через навмисну сліпоту», які приймали кошти або пільги від іноземних урядів.
У звіті також стверджується, що ці чиновники з Кандіан працювали над тим, щоб «неналежним чином впливати на колег по парламенту або на парламентський бізнес» за вказівкою іноземних суб'єктів.
Китай та Індія є «найактивнішими порушниками», йдеться у звіті.
Хоча у звіті не називаються імена канадців, ймовірно причетних до цієї справи, він дорікає Оттаві за те, що вона не стримує «глибоко неетичну» поведінку.
«Така повільна реакція на відому загрозу була серйозною помилкою, наслідки якої Канада може відчувати ще багато років», - йдеться у звіті.
Прем'єр-міністр Джастін Трюдо створив NSICOP у складі 11 осіб у 2017 році для вивчення спроб іноземного втручання. Хоча це не комітет канадського парламенту, він складається з депутатів і сенаторів з найвищим рівнем допуску до державної таємниці.
Звіт на 92 сторінках, опублікований у понеділок, був підготовлений після того, як минулого року канадські ЗМІ повідомили про масштаби китайського втручання та дезінформаційних кампаній у країні. Уряд пана Трюдо тоді заявив, що NSICOP має «хороші можливості» для розслідування цього питання.
Комітет встановив, що іноземні уряди «здійснюють витончене і повсюдне іноземне втручання, спеціально спрямоване на демократичні процеси та інститути Канади, що відбувається до, під час і після виборів і в усіх органах влади».
Звіт був підданий цензурі перед його публічним оприлюдненням, щоб видалити те, що уряд назвав «шкідливою або привілейованою інформацією».
Але резюме відредагованої інформації детально описує «два конкретні випадки, коли посадові особи КНР (Китайської Народної Республіки) нібито втручалися в перегони за лідерство в Консервативній партії Канади». У звіті також йдеться про колишнього члена парламенту, який «підтримував стосунки з офіцером іноземної розвідки».
Серед інших прикладів у звіті - «як індійські чиновники розробили і побудували мережу контактів, через яку Індія здійснює втручання». У звіті також описана схема, за якою індійські чиновники «ймовірно, відшкодовували витрати довіреній особі, яка надавала кошти кандидатам двох федеральних партій».
«Ця діяльність продовжує становити значну загрозу національній безпеці та загальній цілісності канадської демократії», - йдеться у звіті.
Однак у звіті визнається, що його висновки «навряд чи призведуть до кримінальних звинувачень», незважаючи на те, що він описує поведінку, яка могла бути незаконною.
У звіті також критикується ліберальний уряд пана Трюдо за те, що він знав про ці проблеми щонайменше з 2018 року і збирав розвіддані, але не зміг «вжити ефективних заходів».
Міністр демократичних інститутів Домінік Леблан, член уряду пана Трюдо, заявив у своїй заяві, що уряд вітає звіт, але не погоджується з деякими аспектами, зокрема з тим, як були інтерпретовані деякі розвідувальні дані.
Минулого місяця уряд представив законодавство, яке дозволить здійснити багато реформ, викладених у звіті.
*
Інновації, наука та економічний розвиток Канади (ISED) співпрацює з канадцями в усіх сферах економіки та в усіх частинах країни, щоб покращити умови для інвестицій, підвищити інноваційну ефективність Канади, збільшити частку Канади у світовій торгівлі та побудувати справедливу, ефективну економіку та конкурентний ринок. Ми є федеральною установою, яка очолює портфель інновацій, науки та економічного розвитку.
*
Канада стала першим центральним банком G7, який знизив процентну ставку в цьому циклі
Центральний банк Канади знизив основну процентну ставку, ставши першою країною G7, яка пом'якшила монетарну політику в поточному циклі.
*
Фільм про теракт в Оленівці покажуть у Великій Британії
*
Мармури Парфенону: в Туреччині не знайшли підтвердження, що античні скульптури законно вивезли до Великої Британії
*
Шольц: Для України може бути лише справедливий мир08.06.2024 21:03
Партнери України наполегливо працюють над досягненням справедливого миру в Україні.
Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у суботньому подкасті.
«Україна сильна і не дозволить поставити себе на коліна, не дасть змусити собі здатися. Путін повинен нарешті це визнати. Для України може бути лише справедливий мир. Ми невтомно працюємо для цього справедливого миру», - заявив німецький політик.
Глава уряду підкреслив, що працювати заради миру не означає просто підняти білий прапор. Для досягнення миру потрібна дипломатія. Водночас політика миру також означає, що партнери в координації підтримують Україну у захисті нею своєї незалежності та суверенітету.
«Через більш як 800 днів після початку російської агресії проти України ясно одне: Росії не вдаться здійснити свої імперіалістичні плани», - переконаний Шольц.
За його словами, Путін повинен усвідомити, що він не може виграти свою жорстоку кампанію, що для України прийнятним може бути лише справедливий мир.
У відеоподкасті Шольц розповів про низку запланованих на наступний тиждень форумів, які присвячені пошуку шляхів до такого миру. Зокрема, 11-12 червня в Берліні пройде конференція з відбудови, на якій йтиметься насамперед про економічне відродження, після цього - зустріч у колі G7 і зрештою саміт миру в Швейцарії, де канцлер планує переконувати, насамперед, представників Азії, Африки та Південної Америки в необхідності спільними зусиллями дати Росії зрозуміти необхідність дотримуватися міжнародного права та Хартії ООН, а відтак - припинити свою війну.
«Це шлях до справедливого миру. Миру, якого ніхто не хоче більше, ніж українці. Миру, якого хочемо і ми», - резюмував Шольц.
Олаф Шольц буде представляти ФРН на конференції у Швейцарії 15-16 червня. Він також особисто візьме участь у Конференції з відбудови та проведе зустріч з керівником української делегації.
*
Напередодні виборів до Європейського парламенту в столиці Угорщини відбувся мітинг прихильників Петера Мадяра - політичного опонента прем'єр-міністра Віктора Орбана
*
Протягом найближчих днів працівники військової поліції Польщі почнуть спільно з прикордонниками патрулювати кордон з Білоруссю
*
У Парижі затримали трьох громадян Молдови, яких підозрюють у нанесенні трафаретних зображень трун із написом «Французькі солдати, які загинули в Україні»
*
Сили оборони Фінляндії: Військова допомога Україні включає новинки на стадії розробки
У Силах оборони Фінляндії вважають, що досвід, пов’язаний із постачанням озброєнь до України, стане у пригоді для розвитку новітньої фінської військової техніки
*
Французька група Thales оголосила про купівлю Міністерством оборони України другої комплексної системи протиповітряної оборони після поставки першої такої ж системи в 2023 році, яка вже довела свою ефективність
*
Міністерство оборони України запроваджує пряме контрактування зі світовими виробниками озброєння
*
Спецпризначенці Служби безпеки України за тиждень уразили дев'ять російських танків, чотири системи ППО та ліквідували 212 загарбників
*
Протягом дня сталося 76 бойових зіткнень Сил оборони з російськими загарбниками. Зокрема, на Покровському напрямку відбито 20 штурмових спроб ворога
*
У МВФ назвали реформи, які Україна має провести для фінансування
Наразі тривають переговори про реструктуризацію боргу щодо міжнародних облігацій.
Міжнародний валютний фонд оприлюднив інформацію щодо стану справ української економіки та прогресу переговорів про реструктуризацію комерційного боргу держави.
За повідомленням Reuters, речниця МВФ Джулі Козак заявила, що загалом Україна "демонструє себе з сильного боку" щодо імплементації реформ та відповідності критеріям фонду для фінансування.
До осені цього року від Києва очікують проведення аудиту Національного антикорупційного бюро, а також внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу. Пізніше парламент також повинен законодавчо створити новий Вищий адміністративний суд.
Фонд уважно стежить за перебігом перемовин України з кредиторами, які до серпня мали б отримати близько 20 мільярдів доларів за міжнародними облігаціями. За словами речниці МВФ, процес обговорення варіантів реструктуризації цього боргу наразі триває.
Голова НБУ Андрій Пишний повідомляв, що МВФ надасть Україні новий транш допомоги на суму приблизно 2,2 мільярда гривень.
*
Виконавчий директор Реєстру збитків очікує від 6 до 8 мільйонів заяв на відшкодування
*
В Україні буде створено державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами
*
В Україні покращується якість молока та збільшується експорт молокопродукції до країн Європейського Союзу
*
Обсяги імпорту в Україну охолодженої та мороженої свинини за січень - травень 2024 року були втричі меншими через низькі внутрішні ціни, ніж за аналогічний період торік
*
У Херсонській області сільгоспвиробникам безплатно нададуть понад 200 рукавів для зберігання більш як 40 тисяч тонн збіжжя
*
Херсонська область перейматиме медичний досвід у Литви, зокрема у сфері телеконсультаційної допомоги
*
У межах розбудови партнерства з містами різних країн Дніпро уклало угоду про дружбу з ізраїльською Нетанією
*
Ліцей у Бурштині на Івано-Франківщині обрали для пілотного проєкту реформи освіти
*
Українські дзюдоїсти здобули дві медалі на старті іспанського етапу Кубка Європи
*
В'єтнамська поліція заарештувала журналіста й адвоката через публікацію статей у соцмережі "Фейсбук"
*
КНДР 8 червня знову відправила повітряні кулі, ймовірно, зі сміттям, у Південну Корею
*
При вишах на тимчасово окупованих територіях України планують відкрити кафедри підготовки офіцерів служби радіоелектронної боротьби
*
У Луганську стався потужний вибух по військовій базі солдатів РФ
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім