"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН закликала допомогти потерпілим від російського вторгнення українцям пережити третю зиму війни
Глава УВКБ Філіппо Гранді під час візиту до Харкова оголосив про пакет допомоги постраждалим від вторгнення РФ жителям України
*
В Одесі держсекретар Святого Престолу кардинал Пʼєтро Паролін оглянув Спасо-Преображенський кафедральний собор, який зруйнувала російська ракета, та ознайомився з роботою зернового коридору
*
Ізраїльські винищувачі завдали ударів по об'єктах хуситів у Ємені
ВВС Ізраїлю знищили хуситські бази у відповідь на сотні атак, скоєних проти Ізраїлю в останні місяці
*
Ізраїль завдав ударів по прибережному єменському місту Ходейда, контрольованому бойовиками-хуситами, де розташовано нафтопереробний завод
*
Австралійське агентство кіберрозвідки зафіксувало появу шкідливих сайтів, які нібито допомагають відновити роботу після IT-збою, що напередодні вразив банки, авіакомпанії, роздрібну торгівлю та інші сфери економіки
*
Джо Байден привітав президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн з переобранням і обговорив з нею підтримку України та притягнення РФ до відповідальності за агресію
Зазначається, що президент Джо Байден провів розмову з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, щоб привітати її з переобранням на посаді.
Співрозмовники підтвердили відданість міцним відносинам між США і ЄС й спільному розв'язанню найбільших світових проблем.
"Також обговорили підтримку України та спроби притягнути РФ до відповідальності за її агресію", - йдеться у повідомленні.
*
Білл і Гілларі Клінтони підтримала рішення президента США Джо Байдена залишитись у передвиборчих перегонах
*
Збором коштів для президентської компанії Демпартії зайнялася віцепрезидентка США Камала Гарріс, оскільки дедалі більше впливових демократів висловлюють сумніви у здатності Байдена перемогти на виборах
*
Блінкен: США мають зобов'язання підтримувати Україну щонайменше 10 років
Глава Держдепартаменту США переконаний, що Україна вистоє навіть у разі перемоги Трампа та можливого обмеження допомоги Києву
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що «кого б не обрали наступним президентом країни, Вашингтон має зобов'язання підтримувати Україну принаймні 10 років».
“Кожна адміністрація має можливість встановлювати власну політику, ми не можемо заблокувати майбутнє. Але лише тиждень тому на саміті НАТО понад 20 країн зібралися на полях саміту, щоб оголосити, що вони провели переговори та підписали 10-річні двосторонні безпекові угоди. Це означає, що всі ці країни, включаючи Сполучені Штати, взяли на себе зобов'язання допомагати Україні протягом наступного десятиліття, нарощувати її стримувальний потенціал, розвивати її захист», - заявив Блінкен.
За словами Блінкена, «нова адміністрація має враховувати сильну двопартійну підтримку України в Конгресі». Крім того, «хто б не став наступним президентом США, він має враховувати геополітичну ситуацію».
«Будь-яка адміністрація має поставити собі складні питання: якщо ми зупинимося, якщо ми дамо зворотний хід, і якщо відвернемося від України, що зробить Путін? Він тоді насправді відновить агресію і, можливо, матиме шанс досягти успіху там, де йому поки що не вдавалося. В Україні він не зупиниться. Ймовірно, він піде до інших країн регіону, включаючи країни-союзники НАТО. І інші потенційні агресори, які далеко від України, далеко від Європи, вони також роблять висновки з цієї ситуації», - сказав глава американського зовнішньополітичного відомства.
Блінкен ще раз повторив, що "за останні два з половиною роки США продовжують бути лідером серед країн за рівнем підтримки України". Він запевнив, що так продовжуватиметься й надалі.
«І ми вже ведемо Україну цією траєкторією, навіть у час, коли робимо все можливе, щоб вона мала те, що їй необхідно, для боротьби з російською агресією, яка продовжується. Ми також допомагаємо Україні будувати план на майбутнє. У це вже багато вкладено, і так, це і надалі вимагатиме ресурсів», - додав він.
Україна перебуває на шляху до того, щоб «стояти на власних ногах» у військовому, економічному та демократичному плані, наголосив Блінкен.
На запитання, чи може Вашингтон змінити свою позицію щодо дозволу України стріляти вглиб Росії, держсекретар відповів, що «переговори з цієї теми продовжуються, втім, це має бути частиною більшої стратегії».
«На кожному кроці цього шляху ми намагалися адаптуватися та пристосуватися до реалій на полі бою, до того, що дійсно відбувається, щоб українці мали те, що їм потрібне і коли їм це потрібно. Але це часто не так просто, як здається. У різні моменти за останні два з половиною роки та чи інша система зброї потрапляла в заголовки газет - чи то F16, який зараз у процесі постачання, чи то танки Абрамс, чи якісь інші системи. І здавалося, що постійно постає це питання: чи даємо ми їм це озброєння чи ні. Але недостатньо просто передати їм системи озброєння, вони повинні вміти користуватися ними, вони повинні мати можливість їх обслуговувати, це має бути частиною єдиної стратегії», - зазначив Ентоні Блінкен на Аспенскому безпековому форумі.
Загалом Ентоні Блінкен описав війну в Україні як боротьбу, в якій Путін уже програв, бо не зміг «досягти мети, яку він поставив, а саме – стерти Україну з карти, припинити її існування як незалежної держави, включити її до великої Росії . Це зазнало невдачі і не може досягти успіху».
«Оцінювання успіху України, враховуючи цей провал Росії і, звичайно, дуже багато інших супутніх втрат, пов'язаних із цим: те, що Росія втратила свій енергетичний ринок у Європі, і має справу з НАТО, яке стало значно сильнішим, ніж будь-коли. Ніхто не міг уявити три роки тому, що Фінляндія та Швеція стануть членами НАТО. Загалом майже всі стратегічні питання, які Путін намагався запобігти, він своїми діями їх прискорив», - нагадав державний секретар США.
Напередодні Дональд Трамп та президент України поговорили телефоном.
Президент України привітав колишнього главу Білого дому з висуванням у кандидати у президенти від Республіканської партії та засудив спробу замаху на нього на передвиборному мітингу у Пенсільванії 13 липня.
За словами президента України, вони домовилися особисто обговорити, «які саме кроки можуть зробити світ чесним і справді тривалим». За словами українського лідера, він наголосив на «життєвій важливості двопартійної та двопалатної підтримки Америки у захисті свободи та незалежності» України.
*
Колишній лікар Дональда Трампа Ронні Джексон заявив у суботу, що колишній президент, як і очікувалося, одужує після вогнепального поранення у вухо, яке він отримав минулого тижня, але зазначив періодичну кровотечу і сказав, що Трампу може знадобитися перевірка слуху.
*
Кандидат у віцепрезиденти США від команди Дональда Трампа Джей Ді Венс закликав чинного президента США Джо Байдена піти у відставку негайно
*
У п'ятницю у Флориді заарештували чоловіка, якого звинувачують у погрозах на адресу колишнього президента США Дональда Трампа, сенатора Джей Ді Венса та їхніх родин, які той поширював у соцмережах
*
Авіаперевізники, муніципальні та прикордонні служби США відновлюють роботу після збою Microsoft
Компанії продовжують боротися з наслідками глобального збою, який стався вранці у п'ятницю.
*
Армія США вперше провела навчання із розгортанням гіперзвукової ракети Dark Eagle
Розгортання ракети LRHW відбулося у рамках навчань «Рішальний мисливець»
*
Канада знову підтверджує політику одного Китаю під час зустрічі вищих дипломатів у Пекіні
Мелані Джолі та Ван І погоджуються залишати лінії зв’язку відкритими; зобов'язався проводити регулярні дискусії на рівні міністрів про мир
*
Китай і Канада повинні працювати над стратегічним партнерством, каже Китай Ван
ПЕКІН, 20 липня (Reuters). Китай і Канада повинні сприяти нормалізації відносин і повернутися на шлях до встановлення стратегічного партнерства, заявив міністр закордонних справ Ван І своєму канадському колезі, повідомляє його міністерство.
"Китайсько-канадські відносини зазнавали труднощів і поворотів протягом багатьох років, чого Китай не хотів би бачити", - сказав Ван міністру закордонних справ Мелані Джолі в Пекіні, йдеться в заяві міністерства ввечері в п'ятницю.
Триденний візит Джолі, який триватиме до суботи, на запрошення Ванга, є першим за сім років міністром закордонних справ Канади.
Двосторонні відносини, започатковані в 1970 році, погіршилися в 2018 році після того, як фінансовий директор Huawei Мен Ваньчжоу була заарештована в Канаді, а Китай згодом заарештував двох канадців у Китаї. Усі троє були згодом звільнені, але звинувачення Оттави у втручанні Китаю в справи Канади тримають відносини напруженими.
Востаннє китайський і канадський лідери зустрічалися в Індонезії в 2022 році, коли президент Сі Цзіньпін розкритикував прем'єр-міністра Джастіна Трюдо через нібито витік інформації про закриту зустріч.
Між Китаєм і Канадою немає фундаментального конфлікту інтересів, сказав Ван Джолі, додавши, що підтримка і розвиток двосторонніх відносин відповідає інтересам двох країн і народів.
Він сказав, що питання, пов'язані з Тайванем, Тибетом, Сіньцзяном і Гонконгом, стосуються внутрішньої політики Китаю і що Канада не повинна втручатися.
За словами міністерства, вона заявила, що Канада дотримуватиметься політики одного Китаю та готова активно розвивати двосторонні відносини та посилювати співпрацю в таких сферах, як торгівля та економіка, туризм, зміна клімату та контроль над наркотиками.
Ван і Джолі також обмінялися думками щодо війни в Україні та ізраїльсько-палестинського конфлікту.
Мен, дочка засновника Huawei, була затримана у Ванкувері після того, як Сполучені Штати видали ордер на арешт, звинувативши її в приховуванні спроб компаній, пов’язаних з китайським технологічним гігантом, продати обладнання Ірану, порушуючи санкції США.
Вашингтон намагався завдати шкоди Huawei з міркувань національної безпеки. Huawei заперечує, що це загроза безпеці.
Китай, попередивши Канаду про наслідки, якщо Мен не буде звільнено, заарештував канадців Майкла Спавора та Майкла Ковріга.
Мен була звільнена в 2021 році після розірвання угоди з прокуратурою США про припинення її справи про банківське шахрайство та повернулася до Китаю. Двоє Майклів, як стало відомо про цю справу, також були звільнені після майже трьох років ув’язнення.
Канада також заявила про політичне втручання Китаю.
Минулого року Оттава почала розслідувати таємні операції китайської поліції в межах своїх кордонів, тоді як Пекін неодноразово заперечував, що він втручається у справи Канади.
У квітні канадське розвідувальне агентство дійшло висновку, що Китай втручався у вибори 2019 і 2021 років, що спонукало Трюдо створити комісію для розслідування іноземного втручання.
*
Канадські аеропорти та лікарні починають повертатися до нормального стану після глобального збою ІТ
За оцінками Microsoft, оновлення CrowdStrike торкнулося 8,5 мільйонів пристроїв Windows у всьому світі. У Канаді великий вплив припав на авіасполучення.
*
Банк Канади, можливо, занадто довго чекав, щоб знизити процентні ставки, судячи з негативних опитувань бізнесу та споживачів, кажуть економісти
*
17 липня 2024 р
Район Великого Торонто, Онтаріо
Громадський транспорт скорочує час на дорогу, сприяє розвитку нашої економіки та допомагає підтримувати наше повітря чистим. Для багатьох канадців – особливо міленіалів і покоління Z, які часто користуються громадським транспортом – це доступний варіант пересування. Оскільки ми будуємо більше будинків швидше, громадський транспорт також є ключовим для об’єднання громад і зниження вартості життя. Ось чому федеральний уряд інвестує в інфраструктуру громадського транспорту – з більшою кількістю робочих місць, меншими викидами та справедливим шансом для кожного покоління вийти вперед.
З 2015 року ми виділили 30 мільярдів доларів США на тисячі проектів громадського транспорту по всій країні – від нових ліній метро у найбільших містах Канади, як-от проект розширення метро Millennium Broadway у Ванкувері та проект лінії легкорейкового транспорту Finch West у Торонто, до нових транспортних засобів. обслуговуючи сільські та віддалені громади – і ми знаємо, що ще потрібно зробити.
Прем’єр-міністр Джастін Трюдо сьогодні оголосив про запуск Канадського фонду громадського транспорту, нових інвестицій у розмірі 30 мільярдів доларів протягом перших десяти років, щоб розширити громадський транспорт і зробити його більш доступним по всій країні. Це найбільша інвестиція в громадський транспорт в історії Канади.
Канадський фонд громадського транспорту змінить спосіб надання фінансування громадського транспорту громадам по всій країні. Ця постійно діюча програма інвестуватиме в середньому 3 мільярди доларів на рік, щоб допомогти містам і громадам створити кращі системи громадського транспорту для канадців.
*
У Канаді є проблема з лісовими пожежами — дослідження показують, що лісові пожежі в країні стають все більш інтенсивними, а охоплена територія зростає. Минулого року це набуло жахливих масштабів і стало проблемою Америки.
Канада не просто побила свої рекорди лісових пожеж у 2023 році, вона їх стерла. Майже 58 000 квадратних миль країни згоріло — площа приблизно з Іллінойс — у понад 6 500 лісових пожеж від узбережжя до узбережжя з квітня по жовтень, згідно з переглянутими даними Лісової служби Канади.
Це більш ніж удвічі перевищило попередній рекорд лісових пожеж у Канаді та більш ніж у сім разів перевищило середній показник по країні. Дим від цих пожеж спричинив нездорову якість повітря в американських містах на північному сході, середньому заході та рівнинах протягом весни та літа 2023 року.
Називаючи лісові пожежі в Канаді у 2023 році безпрецедентними, ми не розуміємо масштаби того, що сталося, сказав Майкл Фланіган, професор, який спеціалізується на лісових пожежах в Університеті Томпсона-Ріверс у Камлупсі, Британська Колумбія.
«Іноді у нас бувають сильні пожежі на заході, іноді в центральній Канаді та іноді на сході Канади. Але часом у 2023 році вся країна була фактично у вогні», — сказав він.
«Я досить ретельно займаюся пожежами з 1970-х років. Я ніколи не бачив ситуації, подібної до 2023 року».
Умови, що призвели до пекла крос-кантрі у 2023 році, створювалися в Канаді більше століття. За словами Фланнігана та інших експертів, тут беруть участь два ключові фактори:
Зміна клімату, зумовлена ​​діяльністю людини, призвела до підвищення температури та зменшення вологості ґрунту, а також посилила екстремальні погодні умови, які сприяють розпалюванню пожеж.
Багато поколінь гасіння лісових пожеж, щоб захистити міста та промисловість, порушили природні цикли пожеж у лісі, що призвело до значно щільнішої популяції дерев і накопичення сухих мертвих матеріалів на лісовій підстилці, які служать паливом.
Порівняно з 1970-ми роками територія Канади, охоплена лісовими пожежами, подвоїлася — «якщо включити 2023 рік, можна сказати, що вона зросла в чотири рази», — сказав Фланніган. На заході США також учетверо збільшилася площа лісових пожеж за цей час майже з тих самих причин.
«Збільшення, яке ми бачимо, пов’язане майже виключно зі зміною клімату», – сказав Фланніган. «Тепліший світ означає більше вогню».
А це означає, що в Америці проблеми зі здоров’ям частіше виникають. Агентство з охорони навколишнього середовища США складає індекс якості повітря, вимірюючи п’ять основних забруднювачів повітря, які регулюються Законом про чисте повітря: приземний озон, забруднення частинками, чадний газ, діоксид сірки та діоксид азоту — усі вони небезпечні для здоров’я, і всі вони погіршуються через або потенційно присутні в диму лісової пожежі. Чим вище число індексу, тим гірше повітря.
Найгірший щоденний показник індексу якості повітря в Детройті у 2022 році становив 133. За даними EPA, минулого літа в місті було дев’ять днів, які досягли або перевищили цю позначку з найвищим показником 200, що на один пункт нижче категорії індексу «Дуже нездоровий».
*
Британська Колумбія запроваджує обмеження на 30% для іноземних студентів, міністр каже, що приїжджайте вчитися, а не осідати
*
Ізраїль, Британія і США атакували Ємен
*
Британія для України відновить виготовлення артилерійських стволів
Міністерство оборони Великої Британії знайшло спосіб відновити виготовлення артилерійських стволів.
У міністерві розповіли, що з цим допоможе британська компанія Sheffield Forgemasters.
Sheffield Forgemasters здатна виробляти найбільші та технічно складні литі та ковані сталеві деталі у світі.
«Це перший крок на шляху до суверенного виробництва стволів у Великій Британії», – розповіли у міноборони.
Артилерійські стволи будуть призначені у першу чергу для підтримки артилерійських систем України.
Йдеться про 155-мм самохідні артилерійські установки AS-90 та причіпні 105-мм гаубиці L119.
«Подібна підтримка з боку британської промисловості дозволить Збройним Силам України підтримувати в робочому стані життєво важливі системи, таку як легкі гаубиці L119 та самохідні артилерійські установки AS-90», – розповіли у міноборони.
*
Польща закликає ЄС посилити зв'язки зі США для протидії російській дезінформації
Польща хоче, щоб Європейський Союз розпочав кампанію у Сполучених Штатах, щоб підвищити обізнаність американської громадськості щодо важливості спільних дій проти кремлівської пропаганди
*
Угорщині загрожує паливна криза після того, як вона лишилася без російської нафти, яку транспортували через Україну нафтопроводом "Дружба"
*
На Харківщині бійці спецпідрозділу CODE 9.2 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка отримали 10 безпілотників «Вампір»
*
Міноборони визначило чотири рівні надання домедичної допомоги
Міністерство оборони затвердило обсяги надання домедичної допомоги для різних рівнів підготовки військовослужбовців і співробітників Сил оборони та безпеки держави
*
Польща може допомагати з обслуговуванням літаків F-16, які союзники передадуть Україні, адже має для цього відповідну інфраструктуру, а також з їх переміщенням до України
*
Протягом дня на фронті сталося 126 бойових зіткнень Сил оборони з російськими загарбниками, найбільше - на Покровському напрямку
*
Зараз готується черговий етап модернізації програми «Доступні кредити» та Фонду розвитку підприємництва, який здійснює її адміністрування - член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Леонов.
«Зараз готується черговий етап модернізації програми «Доступні кредити», а також Фонду розвитку підприємництва, який здійснює її адміністрування. Назва нової інституції, яка модернізується, буде Національна установа розвитку, і Верховна Рада уже прийняла низку законопроєктів, які передбачають її започаткування», – розповів Леонов.
Він відзначив, що ця установа зосередиться на реалізації програм кредитування, які будуть стосуватися відновлення країни.
18 червня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про Національну установу розвитку. Згідно з пояснювальною запискою до документа, йдеться про створення установи, яка виконуватиме функції із забезпечення фінансової та іншої підтримки розвитку та відбудови економіки України шляхом підтримки цільових груп суб’єктів підприємництва, які мають потенціал розвитку, або вид їхньої економічної діяльності є пріоритетним для економіки України.
*
Південнокорейська компанія KIND, яка допомагає розробляти транспортний майстер-план Київської області, передала фінансову допомогу національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит»
*
Міністерство культури та інформаційної політики не надавало жодних погоджень проєктної документації щодо реконструкції, демонтажу або нового будівництва на території Садиби Зеленських на вулиці Кониського в Києві
*
Правоохоронці розпочали розслідування за фактом знесення історичної будівлі на вулиці Олександра Кониського у центрі столиці
*
Близько тисячі людей увечері 20 липня зібралися під Київською міською держадміністрацією на акцію протесту проти знесення історичної будівлі «Садиби Зеленських» на вулиці Кониського, 22
*
Міністерство закордонних справ Білорусі веде консультації з німецькою стороною щодо долі засудженого в Білорусі до страти громадянина Німеччини Ріко Крігера
*
Алієв обіцяє допомогти Євросоюзу зберегти транзит російського газу через Україну
Азербайджан веде переговори з Москвою щодо збереження транзиту російського газу до Європи. Термін дії поточної угоди спливає наприкінці цього року
*
З Маріупольського порту від початку року окупанти вивезли 165 тисяч тонн вантажу, з них більше 84 тисяч тонн – сільськогосподарська продукція
*
Унаслідок удару безпілотників по російському військовому аеродрому в місті Міллерове Ростовської області уражено ангар та склад пального - супутникові знімки
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім