"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Україна разом із 20 країнами приєдналася до спільної декларації щодо Венесуели.
Підписання документа відбулося на полях інавгурації президента Домініканської Республіки Луїса Абінадера, на якій Україну представляла перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, передає пресслужба Мінекономіки.
Зокрема, країни-підписанти закликають усіх політичних акторів у Венесуелі до стриманості у своїх публічних діях.
Підписанти також закликали до звільнення свавільно затриманих учасників мирних протестів у Венесуелі.
«Ми глибоко засуджуємо репресії щодо протестувальників та насильства, яке забрало життя багатьох венесуельців у поствиборчому контексті. Ми закликаємо Венесуелу негайно припинити насильство та звільнити всіх затриманих, включно з представниками опозиції. Крім того, ми просимо негайного повернення Управління Верховного комісара ООН з прав людини до Венесуели і закликаємо Венесуелу забезпечити необхідні умови для повного виконання ним свого мандату», - йдеться у тексті декларації.
Підписанти закликали опублікувати оригінальні протоколи президентських виборів та провести неупереджену і незалежну перевірку цих результатів, бажано міжнародною організацією, щоб забезпечити повагу до волі венесуельського народу, вираженої на виборах.
Серед країн, які підписали декларацію: ⁠Аргентинська Республіка, Канада, ⁠Республіка Чилі, Чеська Республіка, ⁠Республіка Коста-Рика, Республіка Еквадор, Королівство Іспанія, Сполучені Штати Америки, Республіка Гватемала, ⁠Кооперативна Республіка Гаяна, Італійська Республіка, Королівство Нідерланди, ⁠Республіка Панама, ⁠Республіка Парагвай, ⁠Республіка Перу, ⁠Португальська Республіка, Домініканська Республіка, Республіка Суринам, ⁠Східна Республіка Уругвай, Європейський Союз.
Як наголосила Юлія Свириденко, повага до гідності людини є основними принципами, на яких будується мирне співіснування у суспільстві.
«Ми закликаємо до дотримання демократичних принципів, а також прав людини та основних свобод усіх венесуельців, зокрема свободи мирних зібрань та свободи вираження поглядів. Захист демократичних принципів у Венесуелі важливий нам так само, як країнам Латинської Америки не байдужа доля України і цінностей які ми захищаємо від російської агресії», - заявила урядовиця.
У Мінекономіки зауважили, що це перший візит української делегації у Домініканську Республіку за останні 22 роки. У Санто-Домінго-де-Гусман Свириденко зустрілася з віцепрезидентом Домінікани Ракель Пенья і отримала запевнення, що Домінікана має потенціал стати логістичним центром для українського експорту в регіон й зацікавлена у нарощуванні імпорту з України. Сторони домовилися налагодити співпрацю на рівні торгово-промислових палат для подальшого проведення бізнес-форумів і посилення двосторонньої торгівлі.
Крім того, Свириденко провела зустрічі із президентом Гватемали Бернардо Аревало та президентом Республіки Суринам Чан Сантохі, прем'єр-міністром Белізу Джонні Брісеньо, міністром закордонних справ Республіки Коста-Рика Арнольдо Андре Тіноко.
Нині триває активна робота над організацією саміту Україна - Латинська Америка.
Як повідомлялося, 28 липня у Венесуелі відбулися президентські вибори. Про перемогу на них заявив і чинний президент Ніколас Мадуро, і головний опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес.
Незалежні спостерігачі назвали голосування недемократичним, а опозиція заявила, що має докази того, що Гонсалес переміг зі значною перевагою.
Опубліковані результати виборів викликали масові звинувачення у фальсифікаціях і протести. Сили безпеки розігнали протести, які уряд Мадуро назвав частиною спроби державного перевороту за підтримки США. Тисячі мітингувальників були заарештовані.
За даними правозахисних груп, щонайменше 20 людей було вбито під час післявиборчих протестів.
*
МАГАТЕ: ситуація з безпекою на ЗАЕС погіршується після удару дрону
*
Ізраїль вже фактично воює на два фронти: за ударом по півдні Лівану був удар у Газі
Військові дії продовжуються, незважаючи на спроби посередників зі США, Катару та Єгипту усунути розбіжності між сторонами конфлікту та домогтися перемир'я
*
Камала Гарріс досягла значних успіхів у критично важливих штатах Сонячного поясу, що вагаються, і лідирує в Арізоні та Північній Кароліні: опитування
Рішення президента Байдена відмовитися від висунення своєї кандидатури від Демократичної партії дало партії можливість знову стати конкурентоспроможною в штатах Сонячного поясу, де точиться боротьба
*
Віцепрезидентка Камала Гарріс у своїй передвиборчій кампанії наголошує на досягненнях адміністрації Байдена у питанні кордону. Колишній президент Дональд Трамп критикує цю імміграційну політику та обіцяє провести найбільшу депортацію нелегальних іммігрантів в історії США
*
Кандидат у на посаду президента від республіканців Дональд Трамп заявив у суботу на мітингу в Пенсильванії, що його зовнішність значно краща, ніж у кандидатки від демократів Камали Гарріс
*
Кандидат на посаду президента США від республіканців Дональд Трамп намагається вигадати для кандидатки від демократів Камали Гарріс образливе прізвисько, яке б підхопили його виборці, але поки що марно
*
Опоненти Камали Гарріс виступають з мізогінними заявами щодо кандидатки у президенти США
Критики віцепрезидентка Камали Гарріс кажуть, як завуальовано, так і відверто, що жінка не може обіймати найпотужнішу посаду у світі
*
Компанія X мільярдера Ілона Маска оголосила в суботу про згортання своєї діяльності у Бразилії у зв’язку з цензурою та погрозами арештом співробітникам з боку влади
*
Reuters: Boeing та Lockheed Martin ведуть переговори про продаж спільної космічної компанії ULA
Можливим покупцем ракетного підприємства називають Sierra Space
*
У США заарештовано лідера перуанської банди, який розшукується за вбивства 23 людей
За даними перуанської влади, його банда займається здирством у будівельних компаній.
*
У Каліфорнії випускають особливе вино, щоб підтримати Україну
Американське вино з українським серцем. В долині Сонома, що на півночі Каліфорнії, випустили ексклюзивне органічне вино з синьо-жовтим брендуванням
*
Локдауни на 2 найбільших залізницях Канади можуть порушити ланцюжок поставок до США
ДЕТРОЙТ -
Дві найбільші залізниці Канади починають закривати свої транспортні мережі, оскільки трудовий конфлікт з профспілкою Teamsters загрожує локаутами або страйками, які можуть порушити транскордонну торгівлю з США.
Залізниці Canadian Pacific Kansas City та Canadian National, які перевозять мільйони тонн вантажів через кордон, припинили приймати певні вантажі з небезпечними матеріалами та рефрижераторними продуктами.
Обидві компанії погрожують з четверга заблокувати роботу працівників профспілки Teamsters Canada, якщо не буде досягнуто домовленостей.
У вівторок CPKC зупинить всі відправлення, які починаються в Канаді, і всі відправлення зі США, які прямують до Канади, повідомила залізниця в суботу.
У п'ятницю канадська преса повідомила, що Canadian National заборонила імпорт контейнерів з американських залізниць-партнерів.
*
Велика Британія планує витратити на розробку гіперзвукової ракети один мільярд фунтів стерлінгів. Про це пише UK Defence Journal
*
США, Австралія та Велика Британія спростили обмін оборонними технологіями на тлі зростання впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні
*
Україна і Велика Британія провели перший раунд переговорів щодо укладення двосторонньої угоди про перехід до сильнішого та глибшого партнерства
*
Для підтримки Києва Берлін здебільшого планує витрачати кошти від використання заморожених активів РФ
Німеччина скоротить пряму бюджетну військову допомогу Україні у 2025 році, тоді як у Великій Британії навіть приватні особи організовують постачання обладнання та техніки для ЗСУ
*
МЗС - Повідомлення про буцімто припинення урядом Німеччини військової допомоги Україні є некоректними та маніпулятивними. Рівень підтримки нашої країни на наступний рік буде відомий лише після затвердження бюджету, яке очікується в листопаді
*
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск прокоментував події навколо розслідування вибухів на газопроводах «Північний потік».
«Усім ініціаторам і покровителям «Північного потоку-1» і «Північного потоку-2». Єдине, що ви маєте зробити сьогодні – вибачитися і сидіти тихо», – написав прем’єр-міністр Польщі.
Допис з цього приводу він оприлюднив у соцмережі Х.
Його підтримав і голова президентського Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра. «Погані новини для адресатів: у Польщі також є одностайність у цьому питанні», – написав він у соцмережі Х.
Ці коментарі з'явилися на тлі заяв колишнього керівника німецької розвідки Аугуста Ганнінга, який сверджує, що Польща може бути причетною до диверсійної операції із підриву газогонів «Північний потік». Ганнінг очолював розвідку за часів уряду Герхарда Шредера, який підписав угоду з РФ про «Північний газопровід».
14 серпня американське видання The Wall Street Journal опублікувало статтю, в якій ішлося, що до підриву «Північних потоків» нібито причетні українські високопосадовці.
*
Шведська влада прийняла важливе політичне рішення, яке допоможе наповнити арсенали ЗСУ
Під час своєї прес-конференції міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що уряд його країни хоче змінити політику в плані прямої військової допомоги Україні, а саме – замість прямих поставок техніки та озброєння перейти до організації виробництва на нашій території.
Чому має сприяти зокрема рішення уряду Швеції про те, що з осені 2024 року на території України свою роботу має розгорнути Агенція з питань оборонних закупівель (FMV) шведського Міноборони, пише в своїй публікації польський портал Defence24.
У відповідь на питання журналістів очільник Міноборони Швеції наголосив, що у випадку із запуском роботи FMV в Україні мова про присутність саме цивільного персоналу, робота якого цілком відповідатиме міжнародному праву.
Це має виступити своєрідним "запобіжником" для можливих спроб Кремля залякувати офіційний Стокгольм, які цілком логічно очікувати на тлі намірів Швеції виробляти зброю в Україні.
В свою чергу, як також наголосив Пол Йонсон, організація оборонного виробництва на потужностях в Україні допоможе підсилити підтримку українського війська без зменшення оперативних можливостей самої Швеції, яка до цього уже передала 16 пакетів військової допомоги і так спустошила власні арсенали.
При цьому, що цікаво, очільник шведського Міноборони Йонсон оголосив про рішення запустити виробництво зброї в Україні на тлі й іншої важливої зовнішньополітичної події – вступу в дію угоди про співпрацю в сфері оборони (DCA) між США та Швецією.
Ця угода передбачає зокрема право на доступ американських військових до 17 баз, аеродромів та морських портів у Швеції, та дозволяє зберігати техніку та озброєння Армії США на шведській території.
Від Defense Express тут додамо, що саме політичне рішення Швеції запустити в нас своє оборонне виробництво уже є важливим. Бо тут можемо пригадати зокрема історію про те, як Держдеп натякнув про умови для роботи оборонних компаній США в Україні, і там мова про ряд вимог.
Ну а щоб нагадати про масштаб передачі техніки та озброєння від Стокгольма, то можемо навести зокрема публікацію про БТР Pbv 302, які абсолютно всі віддала Швеція на посилення ЗСУ.
*
Спочатку Німеччина замовила в Австралії виробництво БМП, а тепер там вчитиме і своїх пілотів
*
ЗСУ укріплюються в Курській області
Київ стверджує, що взяв під контроль понад 80 населених пунктів у Курській області Росії, включаючи ключове місто Суджа
*
Росія стверджує, що міст через річку Сейм у Курській області ЗСУ зруйнувало американськими HIMARS
Київ це не коментує, але повідомляє, що взяв під контроль 82 населені пункти та територію Курської області площею понад 1150 квадратних кілометрів
*
Українська армія “декомунізовує” Курську область, а російські військові масово здаються у полон
*
ППО України збила 14 російських БПЛА, але Москва завдала ще й ракетного удару по Сумах
Росія атакувала Україну ракетою «Іскандер-К» та півтора десятком «Шахедів»
*
Київська область передала Силам оборони чотири мініекскаватори для будівництва фортифікацій та дрони
*
Від громад Луганської області українським військовим передали на фронт засоби РЕБ та зарядні станції, які забезпечать стабільний зв’язок
*
Росіяни протягом дня 85 разі обстріляли Сумщину, внаслідок чого отримали поранення три людини, серед яких - 8-річна дитина
*
Рятувальники завершили аварійно-відновлювальні роботи на місці ракетного удару російських військ у Сумах
*
Російські війська вдень обстріляли приватний сектор селища Козача Лопань Харківської області, унаслідок чого на території кількох домоволодінь виникли пожежі
*
Удар по Краматорську: рятувальники деблокували з-під завалів потерпілого. Росіяни запустили п'ять ракет РСЗВ "Смерч" по Краматорську на Донеччині
*
Ввечері 17 серпня загарбники поцілили авіабомбою у недобудовану 9-поверхівку у Мирнограді на Донеччині. Одна людина загинула, щонайменше четверо зазнали поранень
*
Росіяни в суботу били по трьох громадах Нікопольського району, поранень зазнав молодий чоловік, його госпіталізували у стані середньої тяжкості
*
Січеславські десантники показали, як знищили два російські БМ - 21 «Град» на Покровському напрямку
*
Бійці Державної прикордонної служби України за допомогою скидів пошкодили близько десяти позицій російської армії в Серебрянському лісі, що на території Луганської області
*
На фронті відбулися 98 бойових зіткнень, основні зусилля росіяни концентрують на Покровському напрямку
*
Обмежувати споживання електроенергії в неділю, 18 серпня, не планується
*
Monobank другу добу поспіль зазнає DDoS-атаки
*
У Полтавській області гранти на власну справу з початку 2024 року отримали майже 300 мешканців регіону, на що держава спрямувала 68,6 млн грн
*
У Київській та Дніпропетровській областях відкрили гуманітарні центри «Селидове.UA» для внутрішньо переміщених осіб із Донеччини
*
У Херсонської області запрацювала мобільна аптека - «аптечний пункт на колесах», яка буде обслуговувати жителів 52-х населених пунктів
*
У Рівненській області переселенці з Кремінської громади створили реабілітаційний простір для осіб з інвалідністю, ветеранів війни, внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій суспільства
*
Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій підтримує законодавчу ініціативу щодо заборони в Україні діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою
*
Ляшко - Виконання обов’язків генерального директора Охматдиту тимчасово покладено на Олександра Уріна, який очолює відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій Охматдиту
*
У суботу по всій території Лівану було відключено електроенергію, оскільки через вичерпання запасів мазуту електростанція Захрані зупинила роботу
*
Індія вже з десять років намагається створити власну плануючу бомбу і вкотре її "випробувала вперше"
*
Російські гроші в Сан-Марино — ЄС проводить перевірки
Сан-Марино, європейська республіка, оточена з усіх кордонів Італією, стала обʼєктом ретельної перевірки через цьогорічні повідомлення про зв’язки з Росією
*
У Росії іноземним журналістам стає дедалі небезпечніше: кримінальна справа проти італійців
Журналісти телекомпанії RAI супроводжували українських військових у Курській області, і ФСБ порушила проти них справу
*
У Держдумі запропонували заборонити іноагентам отримувати виплати зі стримінгових сервісів
*
Путін підвищив свою племінницю до статс-секретаря через два місяці після призначення заступника міністра оборони
*
Російські окупанти планують побудувати новий сміттєвий полігон у Білогірському районі Криму вартістю понад мільярд російських рублів
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім