"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Президента Росії Володимира Путіна закликають припинити свою агресію проти України, а також демілітаризувати територію Запорізької атомної електростанції.
Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.
"Я закликаю президента Росії припинити збройний напад на Україну", - сказала вона на своїй підсумковій прес-конференції.
Екс-президент Чилі Мішель Бачелет також закликала "негайно демілітаризувати" ЗАЕС. Вона зазначила, що обидві сторони повинні поважати, завжди і за будь-яких обставин, міжнародне право у галузі прав людини та міжнародне гуманітарне право.
"Міжнародне співтовариство має наполягати на притягненні до відповідальності за численні задокументовані серйозні порушення, деякі з яких можуть бути кваліфіковані як військові злочини", - додала Бачелет.
*
Всесвітня продовольча програма ООН відновить закупівлю української пшениці для своїх гуманітарних операцій у регіонах світу, що зіткнулися з голодом, у тому числі Ефіопії та Ємену.
В Україні вже нема куди складати зерно, а значить питання його вивезення залишається актуальним. Про це в суботу, 27 серпня, заявив постійний координатор ООН у Спеціальному координаційному центрі в Стамбулі Амір Махмуд Абдулла, повідомляє прес-служба ООН.
"Україні потрібно продати кілька мільйонів тонн продовольства, яке зберігається у зерносховищах, щоб звільнити місце для наступного врожаю", - зазначив Абдулла
При цьому він уточнив, що з моменту підписання міжнародної угоди про розблокування українських портів для торгівлі продовольством із чорноморських портів вирушило на експорт понад мільйон т зерна.
"За допомогою Чорноморської зернової ініціативи вдалося звільнити якесь місце, але необхідно експортувати набагато більше зерна, щоби звільнити місце для наступного врожаю", - сказав він.
Нагадаємо, у серпні зерновим коридором з українських портів вийшли майже півсотні суден.
*
Україна використовує у війні з Росією особливу стратегію, яку США розробили ще 2013 року. Вона передбачає використання сил спецоперацій, опір населення на окупованих територіях, активні дії в інфополі, повідомляє CNN з посиланням на висновки експертів та офіційних осіб.
Ця стратегія називається Оперативна концепція опору (ROC), йдеться у матеріалі. Вона була розроблена силами спецоперацій США після війни РФ із Грузією 2008 року. Концепція пропонує "новаторський та нетрадиційний підхід до ведення війни та тотальної оборони", передбачає участь в опорі не тільки військових, а й цивільного населення.
"Це спосіб переграти державу першого світу. Просто неймовірно спостерігати за тим, що попри неймовірні втрати життів та жертви, воля до опору та рішучість можуть зробити", – сказав генерал-лейтенант США у відставці Марк Шварц, який був головою Командування спецоперацій США у Європі під час розробки доктрини.
Полковник США у відставці Кевін Стрінгер бачить ознаки використання стратегії в недавніх вибухах у Криму, за якими, як писав раніше CNN, стояла Україна. Деякі західні медіа повідомляли, що вибухи були результатом роботи спецпідрозділів.
США 18 місяців навчали українські роти опору при ССО, зазначав у Сенаті командувач сил спецоперацій США Річард Кларк. В рамках доктрини в Україні було створено і сайт опору, на якому описано способи протистояти окупантам на окупованих територіях. ROC передбачає не лише страйки та саботаж, а й насильницькі методи, зокрема використання коктейлів Молотова.
ROC містить й інформаційну складову. Відео з ударами ЗСУ по окупантах під енергійну музику, кадри з врятованими українськими військовими тваринами, вечірні звернення та міжнародні виступи президента Володимира Зеленського – її складові. Це не дає війні зникнути з інфополя та залишає Україну у заголовках світових ЗМІ.
У тій чи тій формі цієї стратегії навчилися 15 країн, додали у Командуванні спецоперацій США у Європі, яке розробляло ROC.
На окупованих територіях регулярно щось трапляється з гауляйтерами та колаборантами. Наприклад, лише цього тижня вибухнули гауляйтери у Бердянську та Михайлівці.
*
Допомога Україні: США готуються розширити виробництво високоточних ракет GMLRS до HIMARSів та M270
*
Два кораблі Військово-морських сил США 28 серпня пройшли через Тайванську протоку вперше після візиту спікерки Палати представників на Тайвань, що розлютив Пекін
*
Понад 40% українських переселенців у Британії вже знайшли роботу
*
МАГАТЕ сформувало місію на ЗАЕС, експертів з США та Британії не буде
*
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що наступні кілька місяців будуть важкими для Британії внаслідок російської агресії. Він також переконаний у перемозі українського народу та відновленні Великої Британії.
"Ми не повинні піддаватися путінській агресії. Наступні кілька місяців будуть важкими, але я переконаний, що відновлення Британії буде золотим", - написав він у Твіттері в ніч проти неділі.
Він також висловив упевненість у перемозі українського народу.
"У цьому жорстокому армрестлінгу український народ може і переможе. І Британія також", – констатував Джонсон.
*
За оцінками аналітиків розвідки Британії, останній наказ президента РФ про збільшення чисельності російської армії навряд чи суттєво відобразиться на її спроможності у війні проти України.
Про це йдеться в огляді Міноборони Британії про війну в Україні за 28 серпня.
У ньому нагадують про наказ Путіна від 25 серпня, яким він розпоряджається збільшити розмір армії РФ на близько 140 тисяч осіб та доручає уряду виділити відповідні кошти на це.
"Залишається незрозуміло чи Росія спробує зробити це за рахунок рекрутингу більшої кількості добровольців-контрактників, чи шляхом збільшення призову. Та в будь-якому разі, в умовах чинного законодавства цей наказ навряд чи суттєво допоможе РФ збільшити її бойові спроможності в Україні. Адже Росія втратила десятки тисяч військових, нових контрактиків - мало, а призовники принаймні технічно не зобов’язані виконувати завдання за межами території РФ", - зазначають у розвідці.
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наступного тижня здійснить візити до Швеції та Чехії з метою консолідації міжнародної підтримки України та посилення санкційного тиску на Росію
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок назвала "самообманом" твердження, що Берлін отримував дешевий природний газ із Росії, за дешевий газ із РФ ми заплатили безпекою і незалежністю
*
Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу наступного тижня під час неформальної зустрічі в Празі готуються підтримати призупинення угоди про спрощений візовий режим із Росією, що обмежить можливості для росіян їздити в країни ЄС
*
Мінекономіки Латвії оголосило, що з осені разом з пов’язаними установами відмовиться від використання російської мови у комунікації
*
Франція та Німеччина у дискусії з європейськими колегами продовжують наполягати, що ЄС має і далі видавати візи громадянам Росії, якщо вони не пов’язані з керівництвом РФ
Ставлення до війни рф проти України саме таке, бо демократію у Франції та Німеччині виборювали ціною життя і здоров'я громадяни США у Другій світовій війні.
*
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг вважає, що НАТО і Сполучені Штати мають посилити присутність в Арктиці на тлі зростання військової активності Росії в регіоні
*
В рамках "зернової угоди" з портів Одещини вийшли ще шість суден з українською агропродукцією
*
За добу 27-го серпня у напрямку українських Дунайських портів пройшла рекордна кількість суден загальним обсягом 45 тис. тонн з моменту повномасштабного вторгнення Росії
А варто б було зобразити стурбованість через голод у світі, ну або занепокоєність.
*
В Уряді затвердили перелік нафтогазовидобувних об'єктів у Чорному морі, які захопила рф
*
Уряд Литви затвердив проєкт відбудови Київщини
*
Уряд Німеччини таємно створив холдингову компанію для проведення націоналізації колишньої "дочки" "Газпрому" - компанії SEFE, Securing Energy for Europe, яка до 2022 року називалася Gazprom Germania GmbH
*
У Мелітополі знищили найбільшу базу РФ
*
У Херсонській області знищено 3 командних пункти армії РФ

Файного дня всім