"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
У Тернопільській ОВА зустрілись з представниками Фонду ООН у галузі народонаселення Східної Європи та Центральної Азії
Начальник Тернопільської ОВА зустрівся з представниками Фонду ООН у галузі народонаселення Східної Європи та Центральної Азії і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні. Під час візиту обговорили перспективи співпраці у сфері розбудови освітнього потенціалу, гендерної рівності та репродуктивного здоров’я, а також реалізацію спільних проєктів на Тернопільщині.
Завдяки Фонду ООН у галузі народонаселення та Уряду Швеції у Тернополі, на базі Тернопільського кооперативного фахового коледжу, відкрили Освітній хаб. За перший місяць роботи ним скористалися понад 500 осіб. Мешканці області та переселенці, насамперед жінки, мають вільний доступ до понад 10 освітніх курсів та платформ.
Зокрема, Фонд долучився до відкриття у Тернополі Кризової кімнати для постраждалих від гендерного насильства в рамках проєкту ,,Трамплін до рівності” (Equality Springboard) за фінансової підтримки Швеції. В цьому центрі жінкам і дітям гарантована безпека, цілодобова професійна підтримка та допомога у пошуку альтернативного постійного житла.
«Хочу подякувати народу та Уряду Швеції за політичну підтримку нашої держави на шляху до повноправного членства у Європейському Союзі! Королівство Швеція від початку повномасштабного вторгнення надає гуманітарну, фінансову і військову допомогу. Також хочу висловити слова подяки представникам Фонду ООН у галузі народонаселення за надану допомогу та реалізацію гуманітарних проєктів. Я впевнений, що спільними зусиллями повернемо мир і спокій в Україну, разом продовжимо працювати над відновленням та розвитком України!», - зазначив Володимир Труш.
*
У Раді Безпеки ООН є недолік системи, коли агресор має право вето. Тож через можливість Росії ветувати рішення Ради Безпеки ООН, робота організації частково заблокована. Про це під час інтерв'ю Суспільному сказала голова Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер.
“Той факт, що Росія є постійним членом Ради Безпеки і має право вето, за визначенням, означає, що вони збираються прикривати свою агресію в тій частині ООН, якій доручено забезпечення міжнародного миру та безпеки”, — розповіла Пауер.
Отже, це означає, що важлива частина механізму ООН з 2014 року заблокована і не може притягнути Росію до відповідальності, пояснила Пауер.
“І це Рада Безпеки ООН. Незважаючи на це, ми знайшли способи в ООН, щоб показати, що переважна частина світової громадськості бачить те, що робить Росія, засуджує те, що робить Росія, жахається тим, що робить Росія”, — додала вона.
За її словами, знайшли способи надати підтримку, наприклад, Міжнародному кримінальному суду, який збирає докази для можливого розслідування. Зараз Рада з прав людини накопичує деякі докази, які збирає українське громадянське суспільство, юристи та інші.
“Дивлячись на Раду Безпеки… Вона повинна виконувати свою роботу. Росія заважає їй виконувати свою роботу. І це недолік системи, коли агресор має право вето, без сумніву. Але Росія не може накласти вето на правду”, — сказала голова USAID.
Росія не може накласти вето на відповідальність у довгостроковій перспективі, додала Пауер.
“І це те, що ми демонструємо, створюючи коаліції країн з усього світу для солідарності з народом України”, — сказала вона.
Що відомо
6 жовтня глава Агентства США з міжнародного розвитку USAID Саманта Пауер приїхала з робочим візитом до Києва.
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) розпочинає проєкт підтримки фінансового сектора України на 33 млн доларів. Проєкт, що має на меті сприяти більшій інтеграцій української фінансової системи з європейськими та міжнародними ринками, розрахований на 5 років.
*
США нададуть країнам мільярд доларів на "зелену" енергетику
"Міністр фінансів США Джанет Йеллен оголосила про надання кредиту в розмірі 950 мільйонів доларів Фонду чистих технологій (CTF), багатосторонньому фонду, який допомагає країнам, що розвиваються, прискорити перехід від викопного палива до чистої енергії", — йдеться у повідомленні.
У міністерстві зазначили, що цей внесок, який є першим подібним кроком від Міністерства фінансів США, є наслідком обіцянки, яку дали США на саміті Великої сімки у 2021 році разом з іншими країнами G7.
"Ми прагнемо "нульової" чистої економіки до 2050 року", — сказала Йеллен у своєму виступі в Центрі глобального розвитку, назвавши зміну клімату "екзистенційною загрозою для нашої планети".
"Ми також повинні допомогти країнам, що розвиваються, відмовитися від вуглеводневих джерел енергії і розширити доступ до чистої енергії", — зазначила посадовиця.
Вона також додала, що адміністрація Байдена, як і раніше, віддана збільшенню міжнародного фінансування боротьби зі зміною клімату до більш ніж 11 мільярдів доларів до 2024 року.
*
Німецьку аферистку Сорокіну переведено у США під домашній арешт. Після внесення застави 31-річну громадянку ФРН російського походження Анну Сорокіну випустили з-під депортаційного арешту. Але влада США, як і раніше, має намір депортувати її.
*
Офіційний представник Білого дому Джон Кірбі не став коментувати вибух на Кримському мосту
Білий дім у неділю відмовився коментувати вибух, який пошкодив Кримський міст, але заявив, що продовжуватиме постачати Україні зброю і що війну розпочав президент Росії Володимир Путін і що він же може покласти їй край, якщо захоче.
"Насправді нам нічого додати до повідомлень про вибух на мосту. Мені просто нічого додати до цього сьогодні, - сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради з національної безпеки Джон Кірбі, виступаючи на каналі ABC. - Що я можу сказати, так це те, що пан Путін почав цю війну і пан Путін може закінчити її сьогодні ж, просто вивівши свої війська з країни".
*
Канада відновила українську тренувальну місію у Великій Британії.
Як нагадали у Генштабі, 12 серпня загін військовослужбовців Збройних сил Канади (CAF), переважно зі складу 1-ї Канадської механізованої бригадної групи 3-ї Канадської дивізії, що базується в Едмонтоні, прибув до Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії для відновлення підготовки Сил оборони України в рамках навчальної операції UNIFIER-UK.
*
Керченський міст має особливе значення для Путіна - розвідка Великої Британії
*
У парламенті Грузії у понеділок почнуть розглядати законопроєкт "про деолігархізацію", прикладом для якого називають закон, прийнятий Україною
*
Управління з питань запобігання та боротьби з корупцією Латвії (KNAB) почало перевірку інформації про те, що президент Росії Владімір Путін платив новообраному депутату Сейму, колишньому міністру транспорту Айнару Шлесерсу
*
Міністр оборони Німеччини закликала НАТО до захисту від путінської "манії величі". НАТО «має робити більше» для спільної безпеки проти загроз Росії – голова Міноборони Німеччини.
Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт висловила думку, що НАТО повинно докладати більше зусиль для забезпечення спільної безпеки, аби захиститися від агресивних дій Росії. Таку думку вона висловила під час візиту до Литви.
«Справа в тому, що ми, НАТО, повинні робити більше для спільної безпеки, тому що ми не можемо знати, як далеко зайде манія величі Путіна», – заявила Ламбрехт, відвідуючи німецький підрозділ, розташований у Литві.
«Безпека Литви – це безпека Німеччини. Саме цю обіцянку спільної безпеки ми знову підтверджуємо сьогодні», – сказала вона на литовській військовій базі в місті Рукла.
Німеччина очолює міжнародну бойову бригаду чисельністю в 3-5 тисяч солдатів, розміщену в Литві.
Контингент є частиною зусиль НАТО з посилення свого східного флангу на тлі агресивних дій Москви в регіоні.
Литва межує з російським ексклавом на березі Балтійського моря Калінінградом, а також із союзником Росії Білоруссю.
*
Федеральний уряд Німеччини підготував черговий пакет допомоги для українських військовослужбовців у розмірі 11 мільйонів євро, який допоможе підготуватися їм до зими, яка наближається
*
Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у неділю повідомив про передання Україні двох самохідних артилерійських установок Zuzana 2
*
Брюссель хоче виділити мільярди євро для постачання зброї Україні та розширити військову допомогу у найближчі місяці.
У Євросоюзі планують виділити на військову допомогу Україні від 10 до 12 мільярдів євро до 2027 року. Про це у неділю, 9 жовтня, повідомляє видання Welt am Sonntag із посиланням на внутрішні документи ЄС.
ЄС має намір виділити мільярди євро на військову допомогу Україні
Брюссель хоче виділити мільярди євро для постачання зброї Україні та розширити військову допомогу у найближчі місяці.
У Євросоюзі планують виділити на військову допомогу Україні від 10 до 12 мільярдів євро до 2027 року. Про це у неділю, 9 жовтня, повідомляє видання Welt am Sonntag із посиланням на внутрішні документи ЄС.
Зазначається, що Брюссель хоче виділити мільярди євро для постачання зброї Україні та розширити військову допомогу у найближчі місяці.
При цьому фінансовий резерв, так званий Європейський фонд миру (EFF) у розмірі 5,7 млрд євро, може бути значно збільшений. З нього, окрім нової навчальної місії, також частково фінансуються постачання озброєнь.
Обговорюється виділення від 10 до 12 мільярдів євро до 2027 року. Проте рішення ще не ухвалено.
Міністри закордонних справ ЄС офіційно схвалять рішення на зустрічі у Люксембурзі у середині жовтня. Також стверджується, що до наступної зими навчання пройде до 15 000 українців, а пізніше їхня кількість може значно збільшитися.
На даний момент з EFF на військову підтримку Києва було витрачено 2,6 млрд євро.
Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що Німеччина схвалила передачу для ЗСУ 100 танків із Греції та Словаччини.
*
ЄС має намір протягом двох років навчати українських військових
*
11 держав підтримують прискорений вступ України до НАТО
*
На Донеччині ЗСУ загалом звільнили 40 населених пунктів – Мінреінтеграції
*
"Укренерго" отримало понад 4,9 мільярда за експорт електроенергії до ЄС
*
13 суден вийшли з портів Великої Одеси в неділю в рамках "зернової ініціативи"
*
Уряд ініціює надання пільг індустріальних парків метпідприємствам
*
Глава МВФ анонсувала швидкі переговори з Україною щодо Програмного моніторингу на шляху до нової програми
*
Питання внутрішньої боргової політики має стати предметом відвертої дискусії за участю МВФ
*
Компанія VAS, що спеціалізується на дистанційному виявленні ризику обману за голосом, розпочала роботу в Україні
*
Новий глава НБУ назвав базовим пріоритетом співпрацю з МФО і насамперед з МВФ
*
"Нафтогаз" розраховує збільшити у 2023 р. видобуток газу мінімум на 5% - голова компанії
*
Російські ракетні удари по Запоріжжю: 13 убитих і 87 поранених
*
Киргизстан скасував військові навчання ОДКБ "Непорушне братерство - 2022"
*
Світлана Тихановська: підтримка путінської війни послабила режим Лукашенка
*
У Росії все більше незадоволених війною та мобілізацією
*
Євгенія Кара-Мурза: "Ця держава злочинна за своєю природою"
*
Дональд Трамп звинувачує США в тому, що вони «майже змусили» путіна напасти на Україну
*
Росія втрачає вплив на Вірменію, Молдова йде до ЄС: результати саміту в Празі
*
ISW: серед військових блогерів у Росії вперше пролунала пряма критика Путіна – через Кримський міст
*
Фінська криптовалютна біржа LocalBitcoins сповістила громадян країни-окупанта про припинення обслуговування через загальноєвропейські санкції проти РФ
*
Файного дня всім