"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
На цей час уже дев’ять країн-донорів призупинили фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA)
*
Передача активів рф та майбутнє України: про що писала західна преса на цьому тижні
Financial Times: "Передача Україні заморожених російських резервів — це елегантне правосуддя"
У статті одного з найавторитетніших ЗМІ у сфері фінансів, йдеться про те, що ті західні аналітики, які побоюються рішення про передачу заморожених активів рф Україні насправді помиляються. Як зазначає видання, ці занепокоєння безпідставні, а такі аналітики не можуть оцінити стратегічні вигоди від такого рішення.
Передача російських грошей Україні, зокрема, дозволить зменшити тиск громадськості в США на політиків, які витрачають бюджетні кошти на підтримку іншої країни, але не хочуть передати Україні заморожені активи рф.
Bloomberg: У ЄС домовилися про податок на заморожені активи рф
Європейський Союз планує запровадити податок на прибуток від заморожених активів російського центрального банку. Водночас ЄС поки що не має наміру конфіскувати ці гроші.
Зазначається, що міністри закордонних справ ЄС дали своє політичне благословення на запровадження податку 22 січня. Питання обговорюватиметься послами блоку пізніше цього тижня.
Politico: Майбутнє України в руках Заходу
Видання пише про те, що 2024 рік, який називають «роком виборів» стане вирішальним для української демократії.
росія готова до виснажливої війни, недивлячись на те, що втрачає не лише тисячі своїх громадян, 40% витрат бюджету пішли на війну й це приголомшлива сума.
Україна зробила неймовірну роботу, давши відсіч загарбнику. Вона повернула 50% територій, які були окуповані росією з початку повномасштабного вторгнення.
Втім, Києву потрібна більша підтримка — і не лише з боку Сполученого Королівства. Наші союзники також повинні активізуватися.
*
Компанія найбагатшої людини у світі Бернара Арно торік отримала рекордний прибуток
*
Mastercard готується назавжди замінити паролі на біометрію
*
PayPal запускає нові продукти на основі штучного інтелекту
*
Атака на танкер компанії "Trafigura", що перевозив російську нафту 26 січня поставила під сумнів безпеку більшості легальних перевезень у Червоному морі
*
Дослідження вчених із Каліфорнійського університету показало, що у багатьох частинах світу спостерігається швидке виснаження запасів підземних вод
*
Білий дім планує виділити близько 39 мільярдів доларів на виробництво чіпів в США - WSJ
*
Ірак і офіційні представники військової коаліції на чолі з США по боротьбі з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ) розпочали переговори в Багдаді в суботу, щоб переглянути майбутнє місії
*
Microsoft звільнить президента Blizzard й майже 2 тисячі працівників ігрового підрозділу
*
OpenAI оновила ChatGPT й знизила вартість підписки
*
Міноборони Британії повідомило про успішне відбиття дронової атаки бойовиків-хуситів у Червоному морі напередодні
*
Британські військові кораблі не можуть атакувати об'єкти бойовиків-хуситів на суші через брак вогневої потужності
*
В англійському місті Брістоль 28 січня відбудеться виставка, присвячена українській культурі, на якій експонуватиметься понад 100 вишиванок
*
Масові протести проти ультраправих у Німеччині не вплинули на кількість охочих приєднатися до правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" (АдН)
*
У Німеччині новоутворена політична сила "Альянс Сари Вагенкнехт" нарощує популярність і вже може претендувати на проходження до Бундестагу
*
Міністр фінансів Німеччини, лідер Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер закликає європейських партнерів до більшої підтримки України
*
Німеччина слідом за США, Британією та ще кількома країнами тимчасово припиняє фінансування Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (UNRWA).
Про це йдеться у спільній заяві МЗС країни та міністерства з питань економічного співробітництва та розвитку, оприлюдненій увечері у суботу.
Призупинення фінансування діятиме до завершення розслідування щодо ролі співробітників агентства у масштабному нападі на Ізраїль терористичної організації ХАМАС 7 жовтня 2023 року.
Раніше про рішення призупинити фінансування агентства оголосили США, Британія, Канада, Австралія, Фінляндія та Італія. Приводом для цього кроку стали надані Ізраїлем докази, що 12 співробітників UNRWA могли бути причетними до атаки ХАМАСу на Ізраїль.
Швейцарія, яка робить щорічні внески в UNRWA у розмірі близько 20 мільйонів швейцарських франків (23 мільйони доларів США), також заявила про аналогічне рішення. Як йдеться у заяві міністерства закордонних справ країни у суботу, 27 січня, рішення щодо виплати у 2024 році не буде ухвалено, доки ситуацію довкола звинувачень не буде з'ясовано.
"У Швейцарії дотримуються нульової терпимості до всіх форм підтримки тероризму, а також до закликів до ненависті чи підбурювання до насильства", – додали в відомстві.
Міністр торгівлі та розвитку Нідерландів Джеффрі ван Левен також оголосив про призупинення фінансування UNRWA на час розслідування, заявивши, що уряд був "надзвичайно шокований" обвинуваченнями на адресу працівників агентства в участі у нападі на Ізраїль.
"Звинувачення полягає в тому, що напад було скоєно 7 жовтня на гроші ООН, на наші гроші", – сказав він громадському мовнику NOS у суботу.
У свою чергу глава агентства Філіппе Лаззаріні назвав рішення значної кількості країн призупинити фінансування агентства "шокуючим" і закликав переглянути його. "Від цієї підтримки залежать життя людей у Секторі Гази, а також регіональна стабільність", – йдеться у заяві Лаззаріні. Він зазначив, що низку співробітників, підозрюваних у причетності до нападів ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, звільнено. Щодо них ведеться розслідування.
Як повідомляють МЗС Німеччини та міністерства ФРН з питань економічного співробітництва та розвитку, Берлін продовжить надавати гуманітарну допомогу мирним жителям Сектору Гази. "Всього кілька днів тому ми поповнили наші кошти для Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та UNICEF на 7 мільйонів євро", – йдеться у спільному пресрелізі міністерств.
Агентство ООН для допомоги палестинським біженцям було засноване у 1949 році й діє в секторі Гази, на Західному березі річки Йордан, а також у Йорданії, Лівані та Сирії. Після жовтня 2023-го БАПОР надало свої об’єкти по всій Газі для цивільних, які тікали від наступу ізраїльських сил.
Раніше ЗМІ повідомили, що у Євросоюзі розробили план з 10 пунктів для "надійного, всеосяжного вирішення" ізраїльсько-палестинського конфлікту.
*
Прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь заявив у неділю, 28 січня, що він розглядає "додаткові" заходи на національному та європейському рівнях для захисту фермерів від недобросовісної конкуренції з боку інших країн, які не підпадають під ті ж регуляторні обмеження
*
Латвія планує співпрацювати з Естонією в будівництві атомної електростанції
*
У неділю виборці Фінляндії йдуть на виборчі дільниці, щоб обрати нового голову держави
*
Грецька влада розпорядилася підготувати до передачі Україні пакет обладнання і озброєння на $200 млн, яке більше не використовується збройними силами Греції
*
Банки Польщі щодня відбивають близько 160 хакерських атак
*
Франція зможе надавати українській армії 3 тисячі снарядів щомісяця - Міноборони
*
Сили оборони за тиждень ліквідували понад 6000 загарбників та майже 100 танків
*
На Таврійському напрямку Сили оборони за добу нейтралізували і знищили майже 200 ворожих дронів
*
Ворог не має стратегічних успіхів на Куп’янському та Лиманському напрямках - речник Сухопутних військ
*
Війна проти Росії у морі має дві мети: не дати російському флоту змоги напасти на Україну та забезпечити доступ суден до українських портів.
Про це сказав командувач Військово-морських сил Збройних сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю Sky News.
Він наголосив, що для України важливо мати такі військові можливості, щоб Росія відмовилася від думки навіть подивитися в її бік.
«Ми повинні мати такі можливості, щоб Росія назавжди відмовилася навіть від думки дивитися в бік України, зокрема й на морі», - сказав командувач ВМС.
За його словами, у сучасній війні перевагу має той, у кого кращі технологічні можливості.
«Ворог адаптується, і ми теж повинні адаптуватися. Сучасна війна - це війна технологій. Хто виграє в технологічному сенсі, той і здобуде перемогу», - переконаний Неїжпапа.
Він додав, що «наші успіхи протягом 2022 і 2023 років стали результатом складних, але інноваційних рішень, яких раніше не було».
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що 2024 рік у веденні війни буде відрізнятися від 2023-го, у тому числі і через зміну технологій.
*
У 2023 році на майданчику Української енергетичної біржі (УЕБ) реалізовано 59,84 млн МВт-год електроенергії та 1,33 млрд кубометрів природного газу
*
До банків, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за 2023 рік надійшло 7,175 млрд грн
*
У Польщі в бік України стоять близько 1300 вантажівок, але інтенсивність перетину кордону вантажним транспортом досить висока
*
Упродовж 2022-2023 років в Україні було побудовано понад 660 МВт електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії
*
Платежі через систему електронних платежів за минулий рік зросли на 58%
*
Уряд продовжив виплату допомоги на проживання для ВПО
*
У Міноборони розробляють дорожню карту реформи закупівель харчування для ЗСУ
*
Україна одночасно проходить два дуже важливі процеси — відбудову та євроінтеграцію. Шлях до ЄС може й має посилити відновлення, яке базуватиметься на принципах "будуємо краще, ніж було", середньостроковому плануванні та імплементації найкращих європейських практик.
Втіленням цього підходу є Український Фонд (Ukraine Facility) — програма підтримки від ЄС для відновлення та модернізації України. За програмою очікується фінансування в розмірі 50 млрд євро упродовж 4 років.
Проте, програма є набагато ширшою, ніж просто фінансова допомога — вона передбачає втілення низки реформ, створення інструментів для залучення інвестицій та роботи з іншими донорами.
Робота над розробкою комплексної програми підтримки триває вже багато місяців спільно з партнерами з ЄС. У лютому очікується затвердження Українського Фонду Радою ЄС та Європарламентом.
В основі програми — реалізація плану структурних реформ
Особливий акцент у плані реформ робиться на впровадженні реформи державного управління, належному врядуванні, верховенстві права, боротьбі з корупцією та раціональному управлінні фінансами.
Ukraine Facility базується на ключових наскрізних принципах — "відбудувати краще, ніж було", фінансовій стійкості, інклюзивності, прозорості та підзвітності. План реформ є рушійною силою для переходу України до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, і ці цілі інтегровані в усіх сферах економіки.
Важливо те, що багато кроків Парламенту та Уряду вже синхронізовані з Українським Фондом. Зокрема, йдеться про продовження реформи децентралізації — у рамках програми провідну роль у відновленні відіграють територіальні громади.
Вони відповідають за розробку планувальних документів, встановлення зв’язків із міжнародними партнерами та реалізацію проєктів відновлення.
Також з Ukraine Facility вже узгоджені кроки зі створення єдиної архітектури планувальних документів, зокрема програмі відповідає нещодавно презентована Державна стратегія регіонального розвитку.
У плані реформ також передбачена участь громадянського суспільства у відбудові. Йдеться про залучення стейкхолдерів до розробки планувальних документів та реалізації проєктів відбудови, яке стане можливим через уже запущену екосистему відбудови DREAM.
Фінансування після оцінки прогресу реформ
Для досягнення спільно визначених Україною та ЄС цілей необхідно повноцінно виконувати заходи в рамках Ukraine Facility — проводити реформи, засвоювати виділені від ЄС кошти, залучати приватні інвестиції.
Програма складається з 3 компонентів, які мають працювати в комплексі. Компонент 1 передбачає найбільшу частину коштів (орієнтовно 38 млрд євро), які направлятимуться до загального фонду держбюджету, зокрема на потреби відновлення.
Компонент 2 спрямований на розвиток інструментів залучення державних і приватних інвестицій (очікується 8 млрд євро). Ще 2,5 млрд євро мають виділити в рамках компонента 3 — на програми технічної підтримки для посилення спроможності уряду, регіональної та місцевої влади та громадянського суспільства.
До бюджету кошти мають перераховуватися частинами (щоквартально) — і лише після того, як буде виконано необхідні кроки для імплементації реформ. Така система взаємодії, коли підтримка надається після перевірки виконання "домашнього завдання", уже відпрацьована з Міжнародним валютним фондом.
Також Єврокомісія буде здійснювати аудит, контроль за використанням інвестицій, перевіряти ефективність механізмів запобігання корупції тощо.
Механізм Українського Фонду також відкриває можливість використовувати внески інших донорів завдяки роботі мультидонорської платформи координації допомоги G7. На потреби відновлення можуть бути використані доходи, отримані від заморожених російських активів.
Відбудова та відновлення ключових галузей
Насамперед Український Фонд має на меті відбудову постраждалої внаслідок війни інфраструктури, її модернізацію та безпеку. Було визначено 4 сектори економіки, які мають стати бустером стрімкого зростання — енергетика, сільське господарство, транспорт та експортна логістика, критично важлива сировина.
Також має бути надана серйозна підтримка основним сферам, від яких залежить задоволення базових потреб українців — йдеться про медицину, освіту, житло.
Розроблена орієнтовна оцінка необхідних витрат до кінця 2027 року на покриття ключових сфер відновлення. Уряд розраховує на їх фінансування у рамках Компонента 1.
Відновлення та розвиток соціальної інфраструктури для громадян. У межах Українського Фонду очікується 700 млн євро на програму єВідновлення для надання компенсацій за пошкоджене та знищене житло.
Ще 450 млн євро мають забезпечити відбудову закладів соціальної інфраструктури, зокрема шкіл та лікарень. Йдеться не лише про безпосередню відбудову, але й покращення доступу до медицини, зокрема реабілітації, створення безпечних умов для здобуття освіти.
Програма має передбачати 450 млн євро на ремонт та модернізацію мережі медичних закладів, а також 750 млн євро — на забезпечення укриттями закладів середньої освіти.
Відновлення та розвиток транспортної інфраструктури та логістики. На відбудову та відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів транспортної інфраструктури є потреба в 400 млн євро.
Відновлення та розвиток експортно-логістичного потенціалу України має фокусуватися на мережі TEN-T. Це основна транспортна система, що з’єднує великі міста, пункти перетину кордону з державами-членами ЄС та Молдовою, а також великі порти та аеропорти.
Йдеться також про необхідність будівництва колій шириною 1435 мм на заході України, реконструкцію пунктів пропуску на кордонах із країнами ЄС, розвиток та захист портового кластеру Дунаю та портів Великої Одеси.
Відновлення та розвиток енергетичної системи. Уряд очікує 600 млн євро на підтримку, захист та модернізацію енергетичної інфраструктури в рамках Ukraine Facility.
Заходи з модернізації енергетичного сектору включають зелений перехід та збільшення частки відновлюваної енергетики, об’єднання з енергосистемою ЄС, забезпечення енергоефективного споживання, зокрема будівель та в секторі централізованого постачання.
В умовах атак на енергетичні об’єкти також дуже важливо продовжувати децентралізацію енерговиробництва та розвивати малу генерацію.
Відновлення та підтримка агросектору та видобування критично важливих матеріалів. Сільське господарство значно постраждало від війни. Згідно з планом реформ, галузь потребує модернізації, впровадження нових екологічніших методів.
Окрема проблема — замінування сільськогосподарських земель. На гуманітарне розмінування є потреба у 200 млн євро. Галузь добування та виробництва критичних матеріалів є стратегічно важливою та перспективною для інвестицій, але потребує більш сучасних технологій.
Основна умова для розвитку як аграрного, так і видобувального секторів — перехід до виробництва та експорту не лише сировини, а і продукції з вищою доданою вартістю.
Підтримка бізнесу. План реформ фокусується на впровадженні програм стимулювання та фінансування для малих та середніх підприємств, підтримці індустріальних парків, посиленні зеленої технологічної модернізації, стимулюванні інновацій.
Очікується 1,9 млрд євро на підтримку грантових програм для бізнесу, у тому числі eRobota та "Доступні кредити 5-7-9%".
Підтримка та реформи як шлях до зростання
Експерти розрахували ймовірний ефект впровадження заходів у рамках Українського Фонду. За оптимістичним сценарієм, реальний ВВП рівня 2021 року повернеться у 2028 році.
Завдяки структурним реформам та притоку інвестицій до 2033 року економіка може зрости на 40% порівняно з 2021 роком. Це дає надію на те, що Україна із часом зможе досягти темпів зростання, які мали країни Східної Європи на етапі підготовки до вступу в ЄС на початку 2000-х років. Глобальна мета — наблизитися до рівня життя та доходів населення ЄС менш ніж за одне покоління.
Звичайно, ми не можемо говорити про надійність будь-яких розрахунків, поки триває війна. Проте, якщо подивитися на події з історичної точки зору, подолання наслідків війни за допомоги потужних партнерів допомогло стати на шлях процвітання багатьом країнам світу — Японії, Південній Кореї, Ізраїлю.
Не є винятком і країни Західної Європи, які відновилися та почали потужно зростати завдяки "плану Маршалла" від Сполучених Штатів. Символічно, що саме "план Маршалла" називають одним із перших поштовхів до створення ЄС.
Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб відновлення та євроінтеграція стали таким історичним проривом та запорукою успіху і для нашої держави.
*
Китайський регулятор призупиняє кредитування позабіржових акцій
Китайський регулятор з 29 січня планує припинити кредитування акцій з обмеженим доступом. Про це повідомляє Reuters.
Цінні папери з обмеженим доступом не торгуються як звичайні акції, натомість виконують роль «компенсації» для власників, або стратегічних робітників підприємства, яким нараховуються ці акції, та закріплюються за ними.
Китай вирішив, що повністю призупинить кредитування акцій з обмеженим доступом з понеділка 29 січня, в рамках останньої спроби політиків стабілізувати фондові ринки країни.
Китайська комісія з регулювання ринку цінних паперів також заявила, що з 18 березня обмежить ефективність кредитування деяких цінних паперів на ринку рефінансування цінних паперів.
Шанхайська та Шеньчженьська фондові біржі заявили, що призупинять кредитування цінними паперами стратегічних інвесторів починаючи з 29 січня.
Раніше «Мінфін» писав про те, що протягом останніх трьох років фондовий ринок Китаю схуд на $6 трлн. За останній рік китайські акції демонструють стрімке падіння. Влада намагається врятувати ринок, зокрема планують вивести 2 трильйони юанів з офшорів.
*
Китайці інвестують у біткоїн для захисту від обвалу китайських акцій
*
Газопровід "Сила Сибіру 2", який має зʼєднати російські газові родовища з Китаєм затримується у будівництві через продовження перемовин стосовно контракту
*
Північна Корея запустила кілька крилатих ракет біля свого східного узбережжя в неділю, і це вже другий такий запуск менш ніж за тиждень
*
Газета Magyar Nemzet, яка входить до неформальної медіаімперії під контролем угорського прем’єра, перед візитом до Ужгорода глави МЗС Угорщини Петера Сійярто опублікувала статтю, в якій критикує ситуацію з українськими медіа
*
Лідер угорської ультраправої партії Mi Hazank Ласло Тороцкоі заявив про претензії на українське Закарпаття у разі втрати Україною державності в результаті війни
*
Компанія Avon Products Inc., яка спеціалізується на продажі косметики і здійснює діяльність у більш ніж 140 країнах, зазнала критики за те, що продовжує вести бізнес у Росії
*
Росія збільшила кількість ракетоносіїв у Чорному морі до чотирьох
*
У РФ залишається близько 900 високоточних далекобійних ракет - Ігнат
*
Загарбники у січні 1800 разів вдарили по прикордонню на півночі України
*
Демченко: Активність ворожих ДРГ фіксується у трьох областях, найбільше - на Сумщині
*
ОК «Південь»: Ворог активізував використання FPV-дронів - за добу понад 70 атак
*
Розвідка Великої Британії вважає, що збільшення числа нападів на військкомати та подібні установи в Росії може свідчити про недовіру до обіцянки президента Владіміра Путіна не проводити нову хвилю мобілізації. Кількість підпалів військкоматів у Росії за пів року зросла вдвічі - британська розвідка
*
Індія прагне дистанціюватися від РФ як від свого найбільшого постачальника зброї після того, як війна в Україні підірвала здатність РФ постачати боєприпаси та запчастини
*
У центрі Москви сталася пожежа у Театрі сатири
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім