"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Банк міжнародних розрахунків (БМР), якого називають "центральним банком центральних банків", попередив, що зростання рівня державного боргу на тлі низки важливих виборів цього року може похитнути світові фінансові ринки
*
Південнокорейська компанія SK Hynix, яка є другим у світі виробником мікросхем памʼяті, інвестує 103 трлн вон (74,6 млрд дол) до 2028 року в зміцнення свого бізнесу з виробництва мікросхем, зосередившись на штучному інтелекті
*
Посольство Саудівської Аравії в Лівані закликало своїх громадян виїхати з країни через зростання напруженості між Ізраїлем та ліванським бойовим угрупованням "Хезболла"
*
Президент США Джо Байден у суботу, 29 червня, виступив перед донорами своєї передвиборчої кампанії на заході у штаті Нью-Йорк, де визнав занепокоєння через невдалий виступ на дебатах із Дональдом Трампом, але пообіцяв продовжувати участь у виборах.
У присутності близько 150 людей Байден наголосив, що не балотувався б, "якби не вірив, що можу перемогти". "Я розумію занепокоєння стосовно дебатів. Я розумію. У мене був не найкращий вечір", – визнав він.
Оскільки Байден випромінював непокору, кілька людей за межами Хемптона тримали плакати із закликами до нього відмовитися від участі у виборах, навіть якщо вони висловлювали йому співчуття.
За словами джерела Bloomberg, про відмову якогось із донорів брати участь у зустрічі з президентом США не повідомлялось.
Після зустрічі з донорами Байден узяв участь у прийнятті в Нью-Джерсі, влаштованому очільником міста демократом Філом Мерфі. Цей захід зібрав 3,7 мільйона доларів для кампанії американського президента.
У Байдена окремо заявили, що з дебатів і до вечора п’ятниці зібрали 27 мільйонів доларів, аби розвіяти побоювання донорів.
*
Федеральний суддя США Емі Берман Джексон постановив, що більша частина позову, поданого Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) проти Binance, найбільшої в світі криптовалютної біржі, має бути розглянута
*
Канада почала підготовку до будівництва серії з 15 есмінців нового типу
Міністерство оборони Канади офіційно підтвердило початок підготовки до виробництва великої серії перспективних есмінців типу River.
Про це повідомляє офіційний сайт уряду Канади.
Окрім офіційного початку будівництва окремих компонентів для кораблів, також були опубліковані офіційні назви для перших з трьох замовлених есмінців.
За словами міністра оборони Канади Білл Блер, назви для кораблів підбираються дуже ретельно, а серія з 15 есмінців отримають назви найважливіших водних шляхів Канади.
За словами міністра оборони Канади Білл Блер, назви для кораблів підбираються дуже ретельно, а серія з 15 есмінців отримають назви найважливіших водних шляхів Канади.
«Проєкт Canadian Surface Combatant лежить в основі зобов’язань нашого уряду відродити морську промисловість Канади за допомогою Національної стратегії суднобудування. Початок будівельних робіт знаменує собою важливу віху в зусиллях з відновлення суднобудівної промисловості Канади. Ці сучасні кораблі будуть мати вирішальне значення для забезпечення постійної здатності членів Королівського флоту Канади продовжувати свою важливу роботу із захисту канадців». – розповів Жан-Ів Дюкло, міністр оборонних закупівель Канади.
Будівництво есмінців буде відбуватись на корабельні Irving Shipbuilding та Lockheed Martin Canada-BAE Systems, які розташовані у місті Галіфакс. Треба зазначити, що нові кораблі прийдуть на місце вже списаних есмінців типу Iroquois та фрегатів типу Галіфакс, строк служби яких, наразі доходить до кінця.
Сам есмінець типу River базується на основі британського фрегата проєкту Type 26, який використовує модульну конструкцію та наразі будується для Королівського флоту Британії та Австралії. Хоч конструктивно кораблі й будуть схожі, канадський варіант отримає потужніше радіолокаційну систему AN/SPY-7(V)3, а також ширший набір озброєння, до якого увійдуть: 24 комірки Mk.41 для зенітних ракет та крилатих ракет, шість комірок для 24 ракет Sea Ceptor, а також вісім протикорабельних ракет NSM.
Раніше «Мілітарний» повідомляв, що Міністерство оборони Норвегії розглядає можливість придбання британських протичовнових фрегатів проєкту Type 26 для протидії російським субмаринам.
Зацікавленість країни пов’язана з перспективністю платформи та потужним протичовновим озброєнням. Крім того, фрегати проєкту Type 26 є єдиними представниками спеціалізованих протичовнових фрегатів у Європі.
*
Щотижневик The Sunday Times, який історично підтримував Консервативну партію, у редакційній статті підтримав обрання на дострокових парламентських виборах опозиційної Лейбористської партії
*
Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) на засіданні в Бухаресті 29 червня ухвалила резолюцію щодо десятиріччя збройної агресії Росії проти України, де визнала деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру.
Про це повідомив член української делегації в ПА ОБСЄ, народний депутат Павло Фролов.
У резолюції Парламентська асамблея ОБСЄ визнала дії Росії під час повномасштабного вторгнення в Україну геноцидом українського народу та закликала усіх членів Організації сприяти деокупації Криму та всіх тимчасово окупованих територій України шляхом підтримки "формули миру".
Документ також підтримує притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії, зокрема шляхом створення спецтрибуналу, та швидкий запуск механізму використання заморожених росактивів на користь України.
Крім того, ПА ОБСЄ підтримала санкції проти скрапленого природного газу Росії та створення міжнародної коаліції з повернення українських дітей, а також закликала домогтись звільнення українських військовополонених, цивільних осіб та дітей.
"Президентські вибори в Росії 15-17 березня 2024 року визнані підтасованими та такими, що були використані авторитарним кремлівським режимом для посилення беззаконня, диктатури, терору та підриву легітимності усієї виборчої системи РФ", – пише Фролов.
Нинішня літня сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ триває в Румунії з 29 червня по 3 липня. Румунська влада відмовилась видати візи російській і білоруській делегаціям, після чого у Москві заговорили про вихід із ПА ОБСЄ.
Парламентська асамблея об'єднує 57 держав-членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.
*
Партія реформ Естонії, чия представниця Кая Каллас іде з посади прем’єра для роботи в Європейському Союзі, заявила, що не планує змінювати склад урядової коаліції, але може внести зміни в її програму.
Про це повідомляє ERR.
Каллас поки офіційно не оголосила про відставку з посади прем'єр-міністра Естонії і продовжить керувати урядом ще кілька тижнів до саміту НАТО у Вашингтоні. "Я вже залишила посаду голови партії, але нові партійні вибори у нас відбудуться 8 вересня", – сказала вона.
Водночас її Партія реформ планує почати обговорення коаліційного договору вже наступного тижня.
"У правлінні Партії реформ вирішили, що наш пріоритет – продовжувати роботу з нинішньою коаліцією. З тими партіями, які зараз у коаліції: соціал-демократи і Eesti 200. Звичайно, будуть переговори про те, чи треба вносити якісь зміни в коаліційний договір і чи будуть деякі нові обличчя в уряді", – пояснив член правління партії Урмас Пает.
Новий лідер Партії реформ, міністр із питань клімату Крістен Міхал сказав, що оновлений коаліційний договір має бути оновлений до вересня.
Міхала напередодні, 29 червня, обрали кандидатом у прем’єр-міністри Естонії з огляду на те, що Кая Каллас стане високим представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки.
Передбачається, що новий уряд на чолі з Міхалом розпочне роботу наприкінці липня або на початку серпня.
*
Президент Франції Еммануель Макрон вже проголосував на дострокових парламентських виборах, перший тур яких триває на материковій Франції цієї неділі
*
До кінця липня у Латвії мають намір повністю завершити будівництво паркану на кордоні з Білоруссю
*
Обсяг експортних ліцензій на військову техніку, виданих урядом Німеччини в першій половині 2024 року, становив щонайменше 7,48 мільярда євро, переважна більшість із них була призначена для України
*
Директор Укроборонпрому - Перші німецькі бойові машини вже відновлюють на території України у межах спільного підприємства з німецьким концерном Rheinmetall
*
В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники минулої доби відбили шість російських штурмів на Оріхівському напрямку та чотири - на лівобережжі Дніпра
*
Ситуація в районах бойових дій залишається складною, кількість ворожих атак на лінії зіткнення досягла 73, зокрема на Покровському напрямку армія РФ намагалася атакувати 23 рази, бої тривають у районах Воздвиженки, Новоселівки Першої та Сокола
*
Плетенчук - Ймовірність запуску на постійній основі російською армією ракет типу «Калібр» із акваторії Азовського моря невисока
*
Від початку доби 30 червня на фронті відбулося вже 47 бойових зіткнень, на Покровському напрямку Сили оборони зупинили 10 штурмових дій, п’ять атак ще тривають
*
Уражають на відстані 1000 кілометрів: Україна почала випускати власні далекобійні ударні дрони
За доволі стислий проміжок часу Україні вдалося розробити та запустити в серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони
*
Ворог КАБом атакував цивільне підприємство майже у центрі Харкова
Одна людина загинула та ще 8 постраждали, зокрема немовля восьми місяців
*
Танкісти зі складу 1 танкової бригади були залучені до знищення позиції росіян на Авдіївському напрямку
*
HIMARS уразив операторів російських БПЛА «Zala» і «Ланцет»
Українські військові уразили місцерозташування операторів російських розвідувальних та ударних безпілотників на Донеччині
*
Українські оборонці відкинули росіян від Тернів та Ямполівки
Бійці «Азову», 95-ї бригади та супутніх підрозділів Сил оборони, вибили російських окупантів з ряду позицій на лиманському напрямку
*
Українські снайпери отримали партію лазерних далекомірів
Благодійники придбали партію лазерних далекомірів для снайперів Сил оборони України. Це відбулося в рамках спільного збору фонду "Повернись живим"
*
Ударні дрони СБУ уразили 8 систем ППО Росії
*
Українська Validus виготовила для ДССТ піротехнічні машини ПМ-В
*
За тиждень з 24 по 28 червня Національний банк України продав на міжбанку 670,9 млн дол, при цьому, купив 490 тис дол
*
З моменту запуску сервісу бронювання квитків для військовослужбовців, а також їх родин, ним скористались понад 30 тисяч осіб
*
На неділю, 30 червня, прогнозується імпорт електроенергії 33 231 МВт/год, експорту не передбачається
*
Українські банки із грудня 2020 року, станом на 1 червня 2024 року, видали мікро-, малому та середньому бізнесу кредитів під державні гарантії на портфельній основі на 118,3 млрд грн, із них у травні - на 2,4 млрд грн
*
Глобальний експорт плодів і ягід торік сягнув $142 мільярдів
Глобальний експорт плодів і ягід у світі в 2023 році зріс на 2,4 млрд дол. США, але досягти показника 2021 року не вдалося
*
Господарський суд міста Києва закрив справу про "виселення" ТОВ "Академія Плюс" з орендованого приміщення Національного університету "Києво-Могилянська академія"
*
У північних муніципалітетах частково визнаного Косова, населеного переважно етнічними сербами, знайшли листівки зі зверненням до президента Сербії Александара Вучича, якого називають "верховним головнокомандувачем"
*
Болгарська православна церква, традиційно близька до Росії, у неділю, 30 червня, обрала нового патріарха – 52-річного Даниїла, який відкрито підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну
*
На північному сході Нігерії, у штаті Борно, у суботу, 29 червня, внаслідок вибухів бомб загинули щонайменше 18 осіб і постраждали 48 людей
*
ISW - Російські ультранаціоналісти після терористичних атак у Дагестані висловлюють дедалі більше сумнівів у здатності влади запобігти новим терактам і вирішити проблему етнічної та релігійної напруженості в країні
*
Два ракетні кораблі РФ покинули Крим через загрозу морських дронів
Чорноморський флот Росії здійснює перекидання ракетних кораблів на більш захищені бази через загрозу з боку морських дронів України

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Виробнича активність в Китаї продовжує знижуватись у червні, в той час, як активність в сфері послуг впала до п'ятимісячного мінімуму
***
У мережі ширяться відео падіння ракети компанії Beijing Tianbing Technology Co "Tianlong-3", вона приземлилась у горбистій місцевості міста Гун'ї в центральному Китаї
***
Комісія парламенту німецької землі Мекленбург-Передня Померанія з розслідування подій навколо фонду, пов’язаного з будівництвом "Північного потоку-2", викликала для свідчень голову землі Мануелу Швезіг та колишнього канцлера Герхарда Шредера
***
У Сербії взяли під варту двох чоловіків, підозрюваних у причетності до нападу з арбалетом на поліцейського біля посольства Ізраїлю в Белграді напередодні
***
Міністр внутрішніх справ Сербії Івиця Дачич оголосив про підвищення рівня терористичної загрози в країні після нападу з арбалетом біля посольства Ізраїлю в Белграді напередодні, 29 червня
***
За перші чотири місяці 2024 року Росія глушила сигнал GPS на кожному четвертому рейсі британських Військово-повітряних сил
***
Лідер британської євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж заявив, що твердження про його симпатії до Владіміра Путіна – це "російська містифікація"
***
Активісти з групи Led By Donkeys ("Ведені віслюками"), які виступають проти лідера британської євроскептичної партії Reform UK Найджела Фараджа, під час його виступу вивісили плакат із зображенням Владіміра Путіна
***
Заступник прем’єр-міністра Великої Британії Олівер Дауден назвав реальним ризик втручання Росії в парламентські вибори в країні, які відбудуться 4 липня
***
Фактичний лідер угорської опозиційної партії TIZSA Петер Мадяр, чия політсила посіла друге місце на євровиборах в Угорщині, висміяв заяву прем’єра Віктора Орбана про створення нової правої коаліції в Європарламенті
***
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан, лідер ультраправої Австрійської партії свободи Герберт Кікль і колишній прем’єр Чехії Андрей Бабіш у неділю, 30 червня, оголосили про створення нової правої групи в Європейському парламенті
***
Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) на засіданні в Бухаресті 29 червня ухвалила резолюцію щодо десятиріччя збройної агресії Росії проти України, де визнала деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру
***
Колишній очільник Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що Німеччина надто вагається в питанні збройної підтримки України для захисту від повномасштабного вторгнення Росії
***
Ексгенсек НАТО: "План А" Путіна провалився, наступний рік буде вирішальним
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що Владімір Путін замість стрімкого захоплення України робить ставку на ослаблення Заходу
***
Міністерство оборони Данії заявило, що в країні не розгорнуто жодної ракети середньої дальності, здатної нести ядерний заряд – як про це заявив Владімір Путін раніше цього тижня
***
Шведський міністр оборони Пол Йонсон вважає, що напад Росії на Північноатлантичний Альянс не є неминучим, але вона й далі переслідує мету розділити союзників по НАТО та в Європейському Союзі
***
Громадяни Франції в неділю, 30 червня, голосують у першому турі дострокових парламентських виборів, які можуть привести до влади перший з часів Другої світової війни ультраправий уряд
***
Станом на 12:00 за місцевим часом явка на дострокових парламентських виборах у Франції стала найвищою з 1981 року
***
росія заявила про атаку українськими безпілотниками: збили все
Під ударом опинилися 6 регіонів
У міноборони рф заявили, що знищили 36 безпілотників, які Україна запустила по їхній території у ніч проти 30 червня.
15 нібито було знешкоджено над Курською областю, дев'ять – над Липецькою, по чотири – над Воронезькою і Брянською областями і по два – над Орловською і Бєлгородською областями. Про наслідки атаки у відомстві не повідомляють.
Водночас, губернатор Бєлгородської області в'ячеслав гладков повідомив, що два дрони-камікадзе влучили у багатоквартирний будинок у місті Грайвороні: у двох квартирах вибито вікна, уламками посічено автівку. Напередодні ввечері гладков заявляв що дрони акакували три населені пункти регіону. Зокрема, у Бєлгороді БПЛА скинув вибуховий пристрій на парковку, внаслідок чого було пошкоджено два автобуси і два легкові автомобілі.
Також російські телеграм-канали писали, що вночі у Нижньому Новгороді зайнялися склади де зберігалися лакофарбувальні матеріали та газові балони. Вогонь охопив 500 кв.м. Станом на ранок пожежу було локалізовано, ніхто не постраждав.
Безпілотники атакували нафтобазу у Тамбовській області рф, внаслідок чого виникла пожежа.
***
НАТО підозрює Росію у мінуванні підводної інфраструктури у Північному морі
***
КНДР звинуватила США у створенні аналога НАТО у регіоні
***
На вчительку історії та блогера Ейдельман, що поїхала з Росії, завели справу про реабілітацію нацизму
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім