"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
У МЗС України спростували, нібито президент України готовий запропонувати Росії припинення вогню на частині фронту в "План перемоги" після публікації про це видання Bild
*
Глава МЗС України Андрій Сибіга переконаний, що союзники повинні посилити підтримку попри погрози російського лідера Владіміра Путіна, оскільки попри слова він нічого не робить
*
МЗС Туреччини: мирні перемовини мають забезпечити "збалансований результат" і повагу до "законних інтересів українського народу”
*
Інвестиції у фінтех у світі впали до $51,9 млрд — звіт KPMG
*
США і Британія все більше стурбовані тим, що Росія ділиться з Іраном секретною інформацією і технологіями, які можуть наблизити Тегеран до створення ядерної зброї
*
США працюють над суттєвим пакетом допомоги Україні, який планують оголосити до кінця вересня - Салліван
*
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп вкотре пообіцяв врегулювати війну в Україні у разі повторного обрання президентом – він сказав, що це треба зробити "з допомогою сили і мудрості"
*
Чому ці 7 сенаторів-республіканців досі не підтримують Трампа
Кілька сенаторів від Республіканської партії не підтримали Трампа — і, ймовірно, не підтримають його до виборів.
Деякі з них проголосували за імпічмент Трампа після 6 січня і повністю відмовилися від нього.
Інші приховують свій голос або мають конкретні причини відмовитися від офіційного підтвердження.
Оскільки президентські вибори 2024 року вже не за горами, солідна частина республіканської конференції Сенату все ще не відстає від колишнього президента Дональда Трампа.
Він не єдиний, хто не зміг заручитися офіційною підтримкою всієї групи. Чотири члени Демократичної партії в Сенаті також не підтримали віце-президента Камалу Гарріс, у тому числі троє з чотирьох незалежних, які збираються на кокус з демократами — сенатор Ангус Кінг із Мен, Джо Манчін із Західної Вірджинії та Кірстен Сінема з Аризони.
Сенатор-демократ Джон Тестер також вирішив залишитися нейтральним, за його словами, щоб зосередитися на своїй жорсткій боротьбі за переобрання в Монтані.
Але відсутність підтримки Трампа серед деяких сенаторів-республіканців помітна, враховуючи, що багато тих, хто відмовився, різко засудили його після того, як він намагався скасувати результати виборів 2020 року.
Насправді четверо сенаторів, які не підтримали Трампа, були серед перших 7 республіканців, які проголосували за засудження Трампа після повстання 6 січня.
Ось ближчий погляд на кожного сенатора-республіканця, який відмовився підтримати Трампа — і чому.
Сенатор Білл Кессіді
Сенатор від Луїзіани, який проголосував за засудження Трампа після 6 січня, був надзвичайно стриманим щодо того, за кого він буде голосувати цього року.
Протягом останніх кількох років він рішуче критикував Трампа, зокрема рік тому заявив, що колишній президент має вийти з перегонів.
Весь цей час він відмовлявся сказати, за кого він зрештою проголосує у 2024 році, просто сказавши, що це буде «республіканець».
Влітку Кессіді заявив у своїй заяві, що «взяв на себе зобов’язання працювати з президентом Трампом, якщо він стане наступним президентом — і, схоже, він ним стане, — щоб покращити ситуацію для всіх».
У вересні, коли Business Insider запитав Кессіді про те, за кого б він проголосував у листопаді цього року, зокрема, чи виключає він можливість голосувати за Трампа, сенатор тричі повторив, що він «не голосує за Гарріс».
Сенатор Сьюзен Коллінз
Коллінз, сенатор від штату Мен, яка є однією з найбільш поміркованих фігур у сучасній Республіканській партії, заявила в липні, що в листопаді цього року вона буде писати заяву про кандидатуру колишнього посла в ООН Ніккі Хейлі.
«Я публічно підтримав Ніккі Хейлі, і я хотів, щоб вона перемогла. Вона все ще мій улюблений кандидат, і я думаю, що вона могла б зробити чудову роботу», — сказав Коллінз місцевому виданню новин. «Вона мій вибір, і я збираюся це висловити».
Коллінз проголосувала за засудження Трампа після 6 січня, і вона ніколи його не підтримувала. У 2016 році вона написала тодішньому спікеру Палати представників Полу Райану. Вона відмовилася сказати, за кого голосувала у 2020 році.
Сенатор Джеррі Моран
Моран, сенатор-республіканець від Канзасу, який тривалий час займав посаду, не хоче сказати, за кого він голосує цього листопада, і відмовився підтримати Трампа.
Це не обов’язково тому, що він проти Трампа.
«Я не підтримую кандидатів», — сказав Моран Axios у липні. «Ніколи не мав».
Моран не голосував за засудження Трампа після 6 січня, хоча він сказав, що колишній президент був «неправий, продовжуючи поширювати звинувачення у широко поширеному шахрайстві та не відразу перешкоджаючи осудливій і непатріотичній поведінці» в Капітолії того дня.
Менш ніж через два тижні Трамп підтримав Морана на переобраннях у 2022 році. Тоді його кампанія рекламувала цю підтримку як результат «довіри президента Трампа до сенатора Морана, який продовжить ставити Канзас і Америку на перше місце».
Сенатор Ліза Мурковскі
Як і Коллінз, Мурковскі є більш поміркованим сенатором-республіканцем, який голосував за засудження Трампа після 6 січня.
Раніше цього року вона дала зрозуміти, що не голосуватиме за Трампа у 2024 році, і, здавалося, виявила готовність вийти з Республіканської партії. Пізніше вона пояснила, що відчуває, що вона «в правильному місці» як республіканець.
У 2020 році Мурковскі писала під іншим ім’ям, відмовившись повідомити кого. Не підтримала вона його і в 2016 році.
Незважаючи на її опозицію до Трампа, їй вдалося політично вижити в її консервативному рідному штаті Аляска, переобравши кандидата, якого підтримував Трамп, у 2022 році.
Сенатор Ренд Пол
Сенатор-лібертаріанець від Кентуккі не підтримує Трампа. Але це не означає, що він за нього не голосуватиме.
У вересні Пол сказав CNBC, що «безсумнівно, що Дональд Трамп кращий за Камалу Гарріс», але він залишається з ентузіазмом щодо кандидатури колишнього президента.
"Ви знаєте, я яструб дефіциту. Адміністрація Трампа додала 8 трильйонів", - сказав Пол в ефірі CNBC.
Сенатор Мітт Ромні
Республіканець від Юти та кандидат у президенти 2012 року, який йде у відставку з Сенату в січні, є, мабуть, найбільш антитрампівським голосом Республіканської партії у верхній палаті.
Він голосував за те, щоб засудити Трампа не один раз, а двічі — за підбурювання до повстання у 2021 році та за зловживання владою у 2020 році у зв’язку з його зусиллями змусити Україну розслідувати родину Джо Байдена.
Ромні каже, що не голосував за Трампа в 2020 році, хоча він відмовився сказати, за кого саме він голосував. Минулого року Ромні сказав, що якби вибори 2024 року стали реваншем між Байденом і Трампом, він зробив би те саме, що зробив у 2016 році: написав би свою дружину Енн.
Але ці вибори – це не матч-реванш: це Гарріс проти Трампа.
Коли його запитали, чи може він підтримати Гарріс у вересні, він сказав репортеру, що у нього «більше нічого на цьому фронті», додавши, що «ми побачимо», якщо він знову напише в Енн Ромні.
Сенатор Тодд Янг
Цікавий випадок сенатора від Індіани: він не голосував за імпічмент Трампа, але, здається, він також не є великим шанувальником колишнього президента.
У березні він заявив, що не підтримуватиме Трампа під час президентських праймеріз Республіканської партії у 2024 році.
Проте, на відміну від більшості інших республіканців у цьому списку, він переважно відмовився далі обговорювати своє голосування.
У вересні він сказав журналістам, що «поговорить з вами після виборів», коли його запитали про дебати між Гарріс і Трампом.
*
Більше покоління Z відмовляються від коледжу, і вони хочуть отримати кращі вказівки щодо того, як досягти успіху без нього
Опитування Gallup показало, що навіть незважаючи на те, що все більше покоління Z вирішує пропустити коледж, їхні середні школи не допомагають їм знайти альтернативні шляхи.
*
Walt Disney і DirecTV оголосили, що в суботу досягли принципової домовленості, відновивши трансляцію студентського футболу та інших програм для більш ніж 11 мільйонів абонентів супутникового телебачення
*
Екіпаж місії SpaceX Polaris Dawn у неділю завершив п’ятиденну подорож на овальну орбіту та успішно повернувся на Землю
*
Ілон Маск погодився з FAA. Агентство досі виконує для нього багато роботи.
Ілон Маск регулярно критикує FAA. Тим не менш, агентство витрачає багато ресурсів, щоб забезпечити зростаючу кількість запусків ракет SpaceX.
*
Канада посилить військову присутність в Індійсько-Тихоокеанському регіоні
*
Канада не дозволяє використовувати свою зброю у Газі - МЗС
*
Канада пожертвує до 200 тисяч доз вакцини від mpox
*
Ексглава МЗС Британії Джеймс Клеверлі вважає, що Лондон має дозволити Україні запускати ракети дальнього радіусу дії по Росії
*
Глава МЗС Британії Девід Леммі вважає, що лідер РФ Владімір Путін "пускає пил в очі", коли погрожує застосувати ядерну зброю
*
"Жодна окрема зброя не забезпечить перемогу" - очільник МЗС Британії про удари вглиб РФ зброєю союзників
*
Лондон назвав "абсолютно безпідставними" звинувачення Росії проти британських дипломатів у "шпигунстві"
*
Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер порушив правила, не задекларувавши, що заможний бізнесмен і донор Лейбористської партії купив дорогий одяг для його дружини Вікторії
*
Британська розвідка - Російська армія тримає високий темп наступальних операцій на кількох ділянках фронту. Окрім того, вона розпочала контрнаступ у Курській області
*
Ліворадикальна лідерка партії BSW у Німеччині Сара Вагенкнехт, яку у медіа називають "подругою Путіна" за прокремлівську позицію, запропонувала проросійський "мирний план" для України
*
Лідерка депутатів ультраправої партії Марін Ле Пен переконана, що Національну асамблею Франції розпустять у 2025 році, тому закликає своїх прибічників вже починати передвиборчу кампанію до нового парламенту
*
У суботу італійський прокурор попросив суддю засудити лідера правої партії "Ліга", проросійського політика Маттео Сальвіні, до шести років ув'язнення за його рішення у 2019 році не допустити висадку в країні понад 100 мігрантів
*
У суботу у Варшаві близько чотирьох тисяч людей взяли участь в антиурядовому мітингу, організованому польською консервативною опозиційною партією "Право і Справедливість", щоб посилити підтримку перед президентськими виборами наступного року
*
У Польщі повінь зруйнувала міст у місті Глухолази на південному заході країни, триває евакуація
*
Ситуація із повенями і підтопленнями на півдні Польщі впродовж останньої ночі погіршилася. Наразі відомо про загибель однієї людини внаслідок негоди
*
Через сильний вітер і катастрофічну повінь в Чехії без електроенергії залишились сотні тисяч людей
*
Австрія стала ще однією європейською країною, де після злив почалися повені, у тому числі у столиці Відні
*
В Австрії з четверга до ранку неділі випала екстремальна кількість опадів - в окремих районах вдвічі, а подекуди майже в чотири рази більше, ніж у середньому у вересні
*
Збройні сили України вже отримали 18 артилерійських установок "Богдана", виробництво яких профінансувала Данія
*
Ворог атакував КАБами багатоповерхівку у Харкові
Поранено 35 осіб, серед яких є діти
*
Армія РФ завдала повторних ударів КАБами по Харкову, у місті чутно вибухи
*
У Збройних силах України опрацьовують питання створення Школи інструкторів, яка буде основним і єдиним джерелом якісно підготовленого інструкторського складу
*
За цей тиждень росіяни застосували проти України близько 30 ракет різних типів, понад 800 керованих авіаційних бомб та майже 300 ударних безпілотників
*
Російські війська атакували Дніпровський район Херсона. Поранень зазнали двоє людей. Згодом стало відомо ще про двох постраждалих
*
На фронті минулої доби, 15 вересня, було зафіксовано 164 бойових зіткнення Сил оборони України з російськими загарбниками, майже половина з них - на Покровському та Курахівському напрямках
*
ISW - Україна і Росія провели обмін військовополоненими 14 вересня – третій обмін з початку української операції у Курській області, яка, як схоже, спричинила короткостроковий ефект у вигляді збільшення стимулів для Росії брати участь в обміні військовополоненими
*
ІSW: ЗСУ прорвали кордон росії на новій ділянці Курської області
Російські джерела стверджують, що ЗСУ атакували російських військових на схід від Веселого
*
За тиждень з 9 по 13 вересня Національний банк України продав на міжбанку 746,45 млн дол, при цьому не купував валюту
*
Держбюджет-2025: Кабмін пропонує заморозити мінімальну зарплату
*
Через погодні умови у Польщі та Чехії, поїзди, що прямують до України все ще перебувають на території країн ЄС та не мають шансу встигнути за графіком
*
АТ “Укрзалізниця” у січні - серпні 2024 року відремонтувало 737,6 кілометра колій
*
Міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що потенціал української оборонної промисловості дозволяє значно збільшити виробництво, але для цього потрібні іноземні інвестиції, потенціал українського ОПК може сягнути $20 мільярдів
*
Міністр оборони Рустем Умєров і глава МЗС Польщі Радослав Сікорський обговорили роль польської сторони у розбудові української оборонної промисловості, зокрема можливості залучення ресурсів ЄС
*
Українська енергосистема відчуває дефіцит генеруючих потужностей. За добу країна отримувала аварійну енергетичну допомогу зі Словаччини, Румунії та Польщі
*
Естонія передала Україні вже понад 320 тонн гуманітарних вантажів для енергетичного сектору
*
Італія на різних рівнях посилюватиме підтримку України у відновленні енергосектору
*
Міненерго - Україна значно випереджає багато європейських країн за часткою декарбонізованої енергії - більшість нашої електроенергії виробляється без викидів вуглецевого газу
*
Через бойові дії та техпорушення на ранок, 15 вересня, залишаються без електропостачання 640 населених пунктів - Міненерго
*
Відпускні ціни виробників на тепличні помідори в Україні становлять 50-60 грн за кілограм, що є найвищим показником за останні сім років
*
Кіпр позбавив Коломойського кіпрського громадянства
Бізнесмен «створює серйозний ризик» для «погіршення репутації» країни
*
Господарський суд Харківської області стягнув з держбюджету України на користь ТОВ "Компанія "Добробуд-Сервіс" витрати, пов`язані з перевезенням та зберіганням речових доказів (пшениці та кукурудзи), у розмірі 4,17 млн грн
*
У Росії повідомили про нічну атаку безпілотників на Брянську, Смоленську та Бєлгородську області. В останній після атаки спалахнула масштабна пожежа
*
Російські загарбники продовжують використовувати територію Запорізької атомної електростанції для розміщення особового складу своїх військ та складування боєприпасів та вибухових речовин
*
Буданов - У Росії суттєвого зростання негативного впливу війни очікують наприкінці 2025 - на початку 2026 року, і тоді на найближчі 30 років, вони втрачають можливість бути наддержавою
*
У Чорному морі - 16 ворожих кораблів, з яких сім є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 48 ракет

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
У Венесуелі затримали групу іноземців, яких підозрюють у змові з метою вбивства президента Венесуели Ніколаса Мадуро
*
КНДР другий день поспіль запускає у бік Південної Кореї повітряні кулі зі сміттям
*
Екс-депутат Ради України став російським сенатором
Колишнього депутата Верховної Ради України Андрія Деркача призначено сенатором від Астраханської області. Відповідну ухвалу підписав губернатор регіону Ігор Бабушкін. Він змінить Олександра Башкіна, який працював у верхній палаті парламенту із вересня 2019 року.
Деркач був членом українського парламенту із 1998 року. Після початку російського вторгнення в Україну виїхав із країни. У січні 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив Деркача громадянства, а за кілька днів Верховна Рада конституційною більшістю позбавила його мандата.
Влітку 2022 року Служба безпеки України (СБУ) заявила про викриття російської агентурної мережі, до якої, за даними української спецслужби, входив Деркач.
«Служба безпеки викрила агентурну мережу ГРУ РФ, яка мала допомагати ворогові в захопленні України. До неї, зокрема, входив народний депутат Андрій Деркач, який, за даними слідства, займався створенням ряду приватних охоронних підприємств у різних галузях, щоб використовувати ці структури для швидкого захоплення України», — повідомляла прес-служба СБУ. Його звинувачують у державній зраді та незаконному збагаченні.
2020 року США ввели щодо Деркача санкції. Його підозрювали в роботі на російські спецслужби та втручання у президентські вибори в США.
*
Командир «Ахмата» визнав, що кілька чеченців добровільно здалися в полон ЗСУ і відмовився їх міняти
*
Росія евакуювала Чорноморський флот із Новоросійська в очікуванні ударів далекобійними ракетами
*
Керувати піонерією Путіна поставили майора-танкіста, який воював в Україні
*
М'янма попросилася до БРІКСу
*
Білоусов доручив розслідувати загибель у «м'ясному штурмі» операторів дронів, які звинуватили командира у кришенні наркоторгівлі
*
Майже 30 безпілотників атакували сім регіонів Росії
У ніч на 15 вересня п'ять російських регіонів зазнали атаки українських дронів. Міноборони РФ відзвітувало про знищення 29 безпілотників.
«Чергувальними засобами ППО знищено двадцять дев'ять українських безпілотних літальних апаратів, з яких: п'ятнадцять збиті над територією Брянської області; п'ять - над Курською областю; чотири - над Смоленською областю; два — над Орловською областю та по одному — над територіями Білгородської, Калузької та Ростовської областей», — йдеться у повідомленні військового відомства.
У пресслужбі додали, що Збройні сили України (ЗСУ) використовували дрони літакового типу.
За словами губернатора Брянської області Олександра Богомаза, внаслідок падіння уламків ніхто не постраждав, руйнувань немає. Аналогічні заяви зробила влада Смоленської, Ростовської та Калузької областей.
У ніч на 10 вересня українські дрони намагалися атакувати Москву, більшість із них була збита на підльоті в Підмосков'ї. За словами мера столиці Сергія Собяніна, кошти ППО перехопили не менше 14 дронів у міських округах Раменське, Подільськ, Домодєдово, Люберці та Коломна.
При відбитті атаки в Раменському один із дронів потрапив у житловий будинок у Спортивному проїзді, в якому виникла пожежа на 11–12 поверхах, повідомляв губернатор Московської області Андрій Воробйов. Згідно з уточненими даними, загинула 46-річна жінка, ще троє людей постраждали і були доставлені до лікарні.
Крім Підмосков'я, безпілотники атакували вісім регіонів Росії. Всього було перехоплено та знищено 144 дрони, повідомило Міноборони РФ. Зокрема, над Брянською областю було збито 72 безпілотники, над Курською – 14, над Тульською – 13, вісім – над Білгородською областю, сім – над Калузькою, п'ять – над Воронезькою, чотири – над Липецькою та один – над територією Орловської області.
*
Казахстан готовий стати посередником у переговорах між Росією та Україною
*
Судитися з митницею в Росії стало в 16 разів дорожче
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім