"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до міжнародних організацій щодо можливого розстрілу 9 українських військовополонених у Курській області Російської Федерації
*
Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу 9 українських військовополонених в Курській області Російської Федерації
*
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу закликав вивести миротворчі сили Організації Об'єднаних Націй на півдні Лівану (UNIFIL) із зони бойових дій, заявивши, що бойовики «Хезболла» прикриваються ними
*
Президент США Джо Байден наступного тижня хоче здійснити візит до Німеччини, який був відкладений через ураган "Мілтон"
*
Глава Пентагону Ллойд Остін провів телефонну розмову з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом, під час якої йшлося про ізраїльський удар по позиціях миротворців ООН в Лівані
*
Поле битви з синьою стіною буде виграно або програно на економіці. Ось де Гарріс стоїть у цих критичних станах.
Гарріс вважає Мічиган, Пенсільванію та Вісконсін ключем до листопадової перемоги. Але вона продовжує вести напружену боротьбу з Трампом у кожному штаті.
*
У Білому домі опублікували дані медогляду Гарріс
Віцепрезидентка США Камала Гарріс має «чудове здоров’я» і «фізичну й психічну стійкість», необхідну для успішного виконання обов’язків президента, заявив її лікар у листі, опублікованому Білим домом 12 жовтня.
Згідно зі звітом, 59-річна Гарріс веде здоровий, активний спосіб життя, не курить, алкоголь вживає рідко і помірно, займається спортом, страждає лише на сезонну алергію.
Радники Гарріс вважають, що ця публікація виглядає вигідно для віцепрезидентки у контрасті з поведінкою її конкурента.
Дональд Трамп протягом багатьох років – у тому числі й коли був президентом – вкрай рідко й обмежено оприлюднював інформацію про своє здоров’я. Він не робить цього і під час нинішньої передвиборчої кампанії, навіть після спроби замаху, що може, на думку Гарріс, викликати у виборців питання, чи достатньо 78-річний Трамп здоровий для того, щоб чотири роки витримувати напружений президентський графік. «У будь-якому випадку це означає, що команда Трампа не хоче, щоб виборці знали всю правду про нього», – сказала Гарріс у суботу.
Представники виборчого штабу Трампа зазначили, що його лікар Ронні Джексон називав Трампа достатньо здоровим для державної служби.
Питання здоров’я кандидатів на вищу посаду почали гостро сприйматися у США після того, як нинішній президент, 81-річний Джо Байден, відмовився балотуватися на другий термін, програвши, на загальну думку коментаторів і публіки, дебати Трампу. Під час дебатів він виглядав розгубленим, плутався в словах, що його противники назвали наслідками вікових змін психіки, які, на їхню думку, роблять Байдена непридатним до виконання президентських обов’язків. При цьому звіти про стан здоров’я президента регулярно публікуються на сайті Білого дому, і в них йдеться про те, що всі вікові захворювання у президента перебувають під контролем, і протипоказань до держслужби у нього немає.
*
Президент США Джо Байден заявив, що наказав своїй адміністрації надати все, що потрібно для убезпечення кандидата у американські лідери від Республіканської партії Дональда Трампа, але "за умови, що він не попросить винищувачі F-15"
*
Трамп побоюється Третьої світової війни у найближчі 3-4 місяці
Він також зробив нову заяву про війну в Україні
*
Трамп, Венс і Маск брешуть про імміграційний додаток CBP One
Дональд Трамп, Джей Ді Венс та Ілон Маск поширюють брехню про додаток для митної та прикордонної служби США.
Дональд Трамп і Республіканська партія поширюють брехню про мобільний додаток, який використовується для допомоги мігрантам — і митній і прикордонній службі США — у процесі отримання притулку.
Остання брехня збігається з расистським страхом кампанії Трампа щодо мігрантів за кілька тижнів до виборів.
Під час своїх дебатів проти кандидата в віце-президенти від Демократичної партії Тіма Волца минулого тижня напарник Трампа Джей Ді Венс зробив таку абсурдну заяву:
Існує програма під назвою CBP One app, де ви можете продовжувати роботу як нелегальний мігрант, подати заяву на надання притулку та умовно-дострокове звільнення, а також отримати легальний статус за помахом палички Камали Харріс на відкритому кордоні.
Трамп зробив подібну заяву у Вісконсині минулого тижня:
У них є додаток, яким користуються лідери картелів — люди, які заробляють мільярди доларів. Лідери картелю можуть просто зателефонувати в додаток і сказати, куди скинути нелегальних мігрантів.
Трамп назвав додаток CBP One «телефонним додатком Kamala для контрабанди нелегалів», але насправді додаток було запущено під час його правління. А технічний мільярдер Ілон Маск, якому не чужі теорії змови, минулого тижня заявив, що «це для отримання схвалення потрібно менше 5 хвилин і немає документів» для в’їзду в Сполучені Штати за допомогою програми CBP One.
Усі ці твердження є відвертою брехнею. Як пояснив The Verge, справжня природа програми є майже полярною протилежністю того, що заявляли Трамп і Венс. Видання повідомило:
[Я]замість негайного надання статусу, як стверджував Венс, мігранти, які використовують CBP One, щоб попросити про призначення притулку, просто починають перший крок у судовому процесі, який може тривати місяці чи роки — і врешті-решт може закінчитися ухвалою про депортацію. Ці призначення важко отримати. CBP приймає лише 1450 зустрічей на день на всьому кордоні (порівняно з 1000, коли додаток було вперше запущено для шукачів притулку). Незважаючи на те, що з січня 2023 року по лютий цього року на CBP One було зроблено понад 5 мільйонів запитів на зустріч, згідно з даними CBP, лише 547 000 мігрантів змогли отримати запис. Є повідомлення про те, що мігранти чекають до шести місяців, щоб потрапити на прийом, часто в небезпечних містах уздовж кордону США та Мексики.
Іншими словами, припущення про те, що додаток CBP One допомагає мігрантам безперешкодно в’їжджати до США, було б несподіванкою для сотень тисяч мігрантів, які користувалися цим додатком. Насправді багато мігрантів скаржилися на збої та інші несправності в додатку, які призвели до затримок у процесі пошуку притулку. Активісти з прав мігрантів засудили збір біометричних даних програми, що належать мігрантам, які нею користуються. А гаїтянські та африканські мігранти, яких Трамп і Венс демонізували, стверджували, що програмне забезпечення для розпізнавання облич у додатку заважало їх імміграційному процесу через те, що воно не розпізнає темні тони шкіри.
В ім’я розпалювання антимігрантської критики Трамп і Венс наповнюють корито MAGA гнилою брехнею та закликають своїх послідовників їсти.
*
Коротко пояснено безглузду брехню Ілона Маска про голосування іммігрантів
Ілон Маск підняв фальшиві праві розмови про імміграцію, стверджуючи, що демократи прискорено розглядають заявки на громадянство, щоб сфальсифікувати вибори.
*
The Guardian
Мільйони правих подарунків Маска почалися раніше, ніж було відомо раніше – звіт
Власник X витратив десятки мільйонів на фінансування консервативних цілей, включаючи рекламу проти іммігрантів і трансгендерів.
*
Одна людина загинула, ще дев'ятеро отримали поранення внаслідок стрілянини, яка сталася в суботу в кампусі Університету штату Теннессі (TSU)
*
ФБР створило власну криптовалюту, щоб спіймати шахраїв
*
JPMorgan повідомляє про чистий прибуток у розмірі $12,9 млрд у третьому кварталі
*
Компанія Google звернулася до федерального судді Каліфорнії з проханням призупинити дію судової постанови, яка вимагає від неї відкрити свій магазин додатків Play для більшої конкуренції
*
Генконсул: Підтримка України – не благодійність, а інвестиція у безпеку Канади
Генконсул підтримав позицію Канади і заявив, що Україні потрібно дозволити далекобійні удари по РФ
Генеральний консул у Торонто Олег Ніколенко закликав канадців продовжувати підтримувати Україну. В інтерв'ю Whig-Standard він заявив, що підтримка нашої країни – це вкладення у безпеку Канади.
"Будь ласка, продовжуйте підтримувати український народ, тому що підтримка України — це не благодійність. Це інвестиції у ... безпеку вашої країни", — сказав Ніколенко.
Він прокоментував стрічку "Росіяни на війні", яку російсько-канадська режисерка Анастасія Трофімова показувала на міжнародних кінофестивалях. Ніколенко заявив, що цей фільм – "чиста російська пропаганда та дезінформація".
Також, за словами генконсула, за минулий тиждень Росія випустила по Україні понад 1000 ракет, авіабомб і ударних дронів. Ніколенко наголосив, що Україна потребує посилення систем протиповітряної оборони, щоб захистити цивільне населення та інфраструктуру. На додаток до цього він виступив за далекобійні удари по Росії та закликав союзників зняти обмеження.
Ніколенко підкреслив, що Україна має стати повноправним членом НАТО та Євросоюзу, щоб зробити свій внесок у "безпеку євроатлантичного простору". За словами генконсула, наша країна здатна й надалі захищати східний фланг НАТО, як це робить зараз.
6 вересня Канада надала Україні новий пакет допомоги. У ньому понад 80 тисяч ракетних двигунів CRV-7.
12 вересня генконсул засудив показ пропагандистського фільму "Росіяни на війні" на кінофестивалі у Канаді. Пізніше стало відомо, що кінострічку все ж таки не допустили до показу.
13 вересня прем'єр-міністр Канади заявив, що країна повністю підтримує далекобійні удари по Росії.
Світовий банк створив новий фонд України. Донори – США, Японія та Канада
*
Видобуток природного газу в Британії скорочується швидше, ніж очікувалося, що призводить до більшої залежності від імпорту
*
Розвідка Великої Британії присвятила свій огляд масштабним стратегічним навчанням російського флоту Океан-24, які проходили з 10 по 16 вересня
*
Під час масштабних стратегічних навчань «Океан – 24», які провів військово-морський флот РФ, росіяни перебільшили кількість наявних кораблів, а самі навчання провели для демонстрації спроможності свого флоту на тлі війни - британська розвідка
*
Популярний домен .io може припинити існування через відмову Британії від островів у Індійському океані
*
У Латвії на порталі громадських ініціатив Mana balss розпочато збір підписів за обмеження або заборону діяльності платформи X (Twitter)
*
У неділю, 13 жовтня, у Литві проходить перший тур голосування на парламентських виборах
*
Міністр оборони Естонії Ханно Певкур висловив зацікавленість у закупівлі оборонної продукції з України
*
Туреччина і Сербія зацікавлені у спільному виробництві беспілотників військового призначення
*
Норвегія запроваджує тимчасові перевірки на кордонах з іншими західноєвропейськими країнами після того, як внутрішнє агентство безпеки підвищило рівень терористичної загрози в країні
*
Президент України доручив Міністерству оборони забезпечити реалізацію французької моделі взаємодії, яка полягає у залученні інвестицій для створення нових виробництв
*
Російська армія 13 жовтня завдала щонайменше два авіаудари по Дергачах поблизу Харкова
*
Прокуратура: армія РФ атакувала Куп’янськ і Борову на Харківщині, є поранений
*
На Херсонщині троє людей постраждали під час російських ударів – ОВА
*
Армія Російської Федерації за тиждень застосувала проти України близько 900 керованих авіаційних бомб, понад 40 ракет та 400 дронів
*
На фронті минулої доби відбулося 186 бойових зіткнень. На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 47 атак, на Покровському - зупинили 36 штурмів
*
F-16 проти Су-34: Україна вперше збила російський винищувач західним літаком - Forbes
Якщо інформація підтвердиться, це стане серйозним ударом для авіації рф
*
Кореспондентки Радіо Свобода увійшли до шортлиста французької премії за репортажі з фронту
*
Міністр закордонних справ Андрій Сибіга в ході телефонної розмови з високим представником ЄС Жозепом Боррелем обговорив прогрес щодо надання 35 млрд євро кредиту для України за рахунок використання заморожених російських активів
*
За тиждень з 7 по 11 жовтня Національний банк України продав на міжбанку 877,4 млн дол, при цьому купив 600 тис дол
*
За добу з 12 на 13 жовтня енергетики відновили живлення для 6 591 споживача, які були знеструмлені у результаті бойових дій
*
Обсяг експорту в українському морському коридорі досяг 75 млн тонн
*
Понад половину покупців житла за "єОселею" розглядають послугу ремонту від забудовника
*
Господарський суд міста Києва стягнув з ТОВ "АТБ-Торгстрой" на користь Київської міської ради 503 тис грн безпідставно збережених коштів за користування земельною ділянкою
*
Господарський суд міста Києва стягнув з військової частини 8,6 млн грн на користь сільськогосподарського ТОВ "Інтер", яке у 2018 році отримало збитки в результаті вибухів та пожежі на військових складах у Чернігівській області
*
Два ворожі кораблі - носії ракет «Калібр» - залишаються на бойовому чергуванні у Чорному морі
*
Бонові загородження, якими РФ намагається захищати Керченський міст, плавають поблизу Керчі
*
У Феодосії догорів нафтовий термінал, знищено вісім цистерн – OSINT-аналітики

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Китай анонсував більше фіскальних стимулів для економіки, але упустив деталі щодо розміру
У суботу Китай пообіцяв "значно збільшити" борг для відродження своєї економіки, але залишив інвесторів у здогадках щодо загального розміру пакета стимулів.
Про це повідомляє Reuters.
Міністр фінансів Лань Фоань заявив на пресконференції, що Пекін допоможе місцевим органам влади вирішити їхні боргові проблеми, запропонує субсидії людям з низькими доходами, підтримає ринок нерухомості та поповнить капітал державних банків, серед інших заходів.
Це все кроки, до яких закликали Китай інвестори, оскільки економіка країни втрачає імпульс і намагається подолати дефляційний тиск і підняти довіру споживачів на тлі різкого спаду на ринку нерухомості.
Але те, що Лан не назвав суму в доларах, ймовірно, продовжить нервове очікування інвесторів на більш чітку дорожню карту до наступного засідання законодавчого органу Китаю, який затверджує додатковий випуск боргових зобов'язань. Дата засідання ще не оголошена, але очікується, що воно відбудеться найближчими тижнями.
*
Індонезія попросила компанії Alphabet і Apple заблокувати китайську фірму електронної комерції швидкого одягу Temu в своїх магазинах додатків у країні
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі на спеціальному брифінгу заявила, що представить "технічний" уряд Грузії до парламентських виборів 26 жовтня
*
У Німеччині заявили, що розслідування причин пожежі на борту німецького нафтового танкера "Анніка" з 640 тоннами нафти у Балтійському морі розпочнеться у понеділок
*
Міністерство оборони Німеччини перевіряє інформацію про те, що солдати країни могли брати участь у змагання, де також була присутня російська армія
*
У польському селі Циґани поблизу міста Томашув-Мазовецький масштабна пожежа в цехах, де серед іншого, вироблялися мастила та гальмівні рідини
*
Антитерористична прокуратура Франції заарештувала громадянина Афганістану за звинуваченням у тероризмі – його підозрюють у підготовці теракту
*
Із кінця вересня поліція Австрії отримала більше десятка анонімних погроз про замінування, передусім вокзалів
*
Влада Пакистану 13 жовтня готується закрити столицю Ісламабад напередодні саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) на тлі нещодавнього насильства з боку бойовиків і політичних заворушень
*
Венесуела анулювала паспорти десятків журналістів та активістів після того, як Ніколас Мадуро оголосив про перемогу на виборах. Правозахисні групи назвали це частиною кампанії з посилення репресій проти опонентів авторитарного президента
*
Південна Корея виявила GPS-датчики в деяких повітряних кулях зі сміттям, які КНДР відправляла їм через кордон
*
Уряд Південної Кореї вважає, що попри войовничі заяви своїх очільників КНДР не почне нову війну, оскільки вона буде самовбивчою для Пхеньяна
*
Впливова сестра лідера КНДР Кім Йо Чжон попередила Сеул про «жахливу катастрофу», якщо південнокорейські дрони з агітаційними матеріалами проти режиму Кімів будуть літати над Пхеньяном
*
Іран відправив до Росії два супутники власного виробництва для виведення на орбіту російською космічною ракетою
*
NYT: ХАМАС переконував Іран і Хезболлу долучитися до атаки на Ізраїль у жовтні 2023-го
*
Китай вивчає можливість запровадження нових торговельних обмежувальних заходів проти Тайваню
*
У російській Якутії впав літак Ан-3, загинув пасажир
*
TikTok звільняє сотні працівників, замінюючи їх штучним інтелектом
*
Прокуратура готова конфіскувати корупційні активи екс-заступника міністра Іванова
*
Російські терміновики поскаржилися, що їм прийшла оплата за нібито підписаний контракт із Міністерством оборони
*
Пожежа на нафтобазі у Феодосії знищила вісім резервуарів
*
У Вищій школі економіки заявили, що у росіян зник інтерес до вищої освіти
*
Понад 10 безпілотників атакували три регіони Росії
У ніч на 13 жовтня три російські регіони зазнали атаки українських дронів. Міноборони РФ заявило про знищення 13-ти апаратів.
«Дежурними засобами ППО знищено 13 українських БПЛА літакового типу. По шість БПЛА знищено над територією Білгородської та Курської областей та одну — над територією Брянської області», — йдеться у повідомленні.
Губернатор Брянської області Олександр Богомаз повідомив, що сили ППО збили український дрон на території регіону, постраждалих та руйнувань немає. У Курській області всю ніч діяла повітряна тривога, писав губернатор Олексій Смирнов.
У ніч проти 10 жовтня Збройні сили України (ЗСУ) атакували безпілотниками передмістя Майкопа в республіці Адигея. Під удар потрапив військовий аеродром Ханська, який розташований за 3 км на схід від станиці Ханська і за 6 км на північний захід від міста Майкопа. Згідно з відкритими даними, там дислокується 272 навчальна авіаційна база, яка відноситься до Краснодарського вищого військового авіаційного училища. Система моніторингу пожеж NASA після атаки зафіксувала пожежу поряд із військовим аеродромом.
Тоді ж ЗСУ завдали удару по базі зберігання ударних безпілотників «Шахед» у районі селища Жовтневий Краснодарського краю. Український Генштаб заявив про влучне влучення в ціль.
*
"Путін, застрелься!" Таємне життя росіян в онлайні: чому просідає російська пропаганда
За даними аналітиків Filter Labs, онлайн-настрої росіян щодо Путіна стрімко впали через Курську операцію. Що спільного між бунтом Пригожина та наступом ЗСУ
Тотальний контроль ФСБ дає збій
Готові вмирати за імперію. Але обурюються через ціни
Параліч пропаганди: синдром Пригожина
Пропагандистська машина Кремля дає тріщини, і росіяни обурюються онлайн, коли брехня влади надто суперечить тому, що бачать на власні очі, і тому, що зачіпає їх особисто. Це підриває довіру до режиму, який вдає, що йому геть байдуже.
Атака ЗСУ на Курщині мала такий самий негативний вплив на імідж Путіна, як і бунт Пригожина. Україна має вправно викривати брехню, яка особисто стосується росіян, бо це сіє зерна сумнівів, що Кремль може перемогти – пише дослідник Пітер Померанцев у статті для Foreign Affairs.
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім