"НЕФЬОДОВ І РЕКОРДНА КОНТРАБАНДА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"НЕФЬОДОВ І РЕКОРДНА КОНТРАБАНДА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Році так у 2017-му стався в мене скандал. У своєму пості я поглузував з наявності садиби у антикорупціонера Віталія Шабуніна. В коменти до мене прийшов збурений Максим Нефьодов, який з натхненням захищав Шабуніна, мовляв – яке право я маю цікавитися садибами антикорупціонера, якщо в країні є корупція? Скажу чесно, я був вражений. Це ж – Нефьодов! Творець «ПроЗоро»!

А тепер наші дні і про корупцію. Українські прикордонники затримали рекордну партію цигарок – еквівалентно 6 мільйонам гривень. Пачки з цигарками везли під виглядом рулонів з папером – в контейнерах закамуфльованих під рулони. Цигарки виїздили з України до країни Євросоюзу – Румунії. Цікаво те, що їхали цигарки НЕ з України. Їхали цигарки з Росії через Білорусь, і заїхали вони до України через Чернігівську митницю.

А далі – цікаво. Давно відомо, коли провозять крупні партії контрабанди, домовляються не з інспектором на місці – надто високий ризик втратити чималі кошти. Домовляються на рівні керівництва митниці. Доречне питання – хто очолює Чернігівську митницю?

А очолює її Олександр Шавлак, фігурант низки контрабандних скандалів у часи президента Порошенка. І отут пану Нефьодову не відкрутитися, за його недовгий термін перебування на посаді голови Державної митної служби, пан Шавлак став справжнім протеже Нефьодова. Слідкуйте за руками.

Олександр Шавлак раніше очолював Волинську митницю, ЗМІ називають її клондайком і ельдорадо цигаркової і бурштинової контрабанди. Після гучного скандалу Шавлак був переведений очолювати Чернігівську митницю – на кордон з Білоруссю. Із західним кордоном – не порівняти. Але. У жовтні поточного року, Шавлак звільнився з посади голови Чернігівської митниці аби увійти до складу вже нової Державної митної служби. Максим Нефьодов намагався призначити Шавлака… керівником Волинської митниці. Але. Шавлаку пригадали все його героїчне минуле, намір Нефьодова став приводом для скандалу, і призначення не відбулося.

І от Нефьодов тоді написав листа, де попрохав керівника все ще існуючої ДФС Дениса Гутенка вважати попередній наказ про звільнення Шавлака з посади керівника Чернігівської митниці недійсним. Просто аби ви збагнули. Нефьодов попрохав Гутенка порушити закон. Шавлак вже був звільнений. Аби знову його призначити, треба аби відбувся конкурс і аби Шавлак його виграв. Але. РеХВорматор Нефьодов попросив керівника мерзенної ДФС, яку Нефьодов взагалі-то реформує… І Гутенко пішов на зустріч – Шавлака повернув.

Один я бачу прямі ознаки корупції з боку Нефьодова і Гутенка? Здогадайтеся з трьох разів, навіщо Нефьодову так опікуватися скандальним керівником митниці? Часом, не аби сісти на потоки самому?

І от – фінал. Повернутий з порушенням закону на посаду Шавлак пропустив до України рекордну партію контрабандних цигарок. Вже не знаю, що там сталося. Може Шавлак отримавши гроші за прохід пожадував поділитися з прикордонниками, а може контрабандисти нарвалися на чесних прикордонників (як особі дещо дотичної до ДПСУ мені хочеться вірити в друге), але контрабанду затримали, Шавлак здобув шалене «пападалаво», а Нефьодов – гучний скандал, з кримінальним підтекстом. Що там кажуть про падіння надходжень бюджету з митниці? З такими кадрами…

До чого я все це пишу? А до того, що 5 років за президента Порошенка я писав, якби в світі проходили змагання по лицемірству і цинізму, членами журі там були б українські антикорпціонери. Всі їхні «розслідування» то була не боротьба з корупцією, то було намагання просунути до корита себе-коханих. Нині Заліщук – радниця прем’єра, Найєм – заступник керівника «Укроборонпрому», подейкують про отримання невдовзі смачної посади Шабуніним. Нефьодов уже нарвався на скандал. Чекаємо зашкварив від усіх інших. Аби народ України бачив – і робив висновки. Аби питав себе подекуди – хто гучніше за всіх репетує «хапай злодія»?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко