"Непопулярне 4. "Красный граф" та його діти" - Олександр Красовицький

"Непопулярне 4. "Красный граф" та його діти" - Олександр Красовицький

Алєксєй Толстой - третій граф-письменник, батько якого був чотириюрідним братом першим двом(або не був батьком, бо там мутна історія, мати жила вже з вітчимом, Бостромом, але потім, щоб зберегти за сином графський титул, при складному розслідуванні, писала, що була зґвалтована колишнім, або недоколишнім чоловіком, графом, вже в часи проживання з вітчимом). Фактом є те, що в дитинстві прізвище Алєксєя було Бостром.

Безумовно, талановитий, класичний барин, він домовився з режимом, повернувшись з еміграції, обслуговував його власними творами, став одним з керівників Спілки Письменників, брав участь в цькуванні тих, хто мав власну точку зору. Трилогія «Хождение по мукам» - якісна, виважена апологія Жовтневої революції, легітимізація червоного терору в часи громадянської війни. «Хліб» - про події під Царицином в часи громадянської війни, в який закріплено і міфологізовано роль Сталіна і принижено роль Троцького, саме ця книга стала однією з літературних основ культу особистості Сталіна. Участь в поїздці письменників на Біломорканал імені Сталіна і участь в збірці про «успіхи» перетворення людей на цьому будівництві.

Але головні сторінки творчості - роман «Петр Первый» та п’єса «Иван Грозный».

Оспівування жорстокої особистої влади диктаторами, очевидно, було одним з тих завдань, які виконував Червоний граф, який мав за це вільний виїзд за кордон, фантастичні гонорари, дачу в Барвісі, можливість легально вкладати капітали в витвори мистецтва, фактично аристократичне життя в країні де абсолютна більшість населення жила в жахливих злиднях.

Три Сталінські премії в часи війни, чотири дружини, діти, які були добре влаштовані - все це перервав рак легенів в 62 роки.

Але окремо хочу розповісти про інше.

Вересень 1939 року. Радянська армія заходить до Львова. Перший період, коли паралельно з новими інституціями існує залишок старого життя - ресторани, готелі, магазини зі старого життя, ще з приватною власність. Червоний граф приїжджає до окупованого міста. Гарний люкс в готелі, щовечірнє пияцтво в Атласі на Ринку, таке, що графа відносили до номера. Але що було вдень? Вкладання грошей в витвори мистецтва, які можна було майже задарма купити, або за допомогою окупаційної влади рекетнути, вантажівки з цим, відправлені до Москви… граф вмів вибирати найкраще.

Син письменника, Нікіта Толстой, фізик-академік, народний депутат часів Перебудови, мав дивні релігійно-сімейні погляди та 7 дітей.

Одна з цих семи дітей, письменниця Татьяна Толстая, підтримала путінську навалу на Україну.

Її син, Артемій Лєбєдєв пішов трохи далі по всіх напрямках. Має 10 дітей від 5 дружин, активно підтримує війну з Україною з 2014 року, підтримав також розправу Лукашенка з революцією в 2020. Активний блогер, що веде жорстку імперську пропаганду.

Уважно читаємо класику. Ворога потрібно знати в обличчя. Головне - не давати ці книги дітям та людям з нестабільною психікою без професійного коментаря