"Нетаньяху у Конгресі США закликав до створення військового альянсу США і Ізраїля направленого проти Ірану" - Джон Сміт

"Нетаньяху у Конгресі США закликав до створення військового альянсу США і Ізраїля направленого проти Ірану" - Джон Сміт

Головною метою Ірану він назвав "не Ізраїль, а США" і наголосив, що "Ізраїль своїми бойовими діями захищає не лише себе, а й США".

У зв'язку з цим він закликав США прискорити постачання Ізраїлю військової допомоги.

Також Нетаньяху у Конгрессі заявив, що не погодиться на вимоги ХАМАС і продовжить військову операцію в Секторі Газа, доки всіх цілей операції не буде досягнуто.

Спеціальна військова операція Ізраїля в Газі спершу передбачалася на місяць-два. Але уже затягнулася на 9 місяців і переросла в безперспективне протистояння у всьому регіоні.

Нетаньяху також виклав своє бачення післявоєнного устрою Гази. Він фактично відкинув вимоги США і ЄС щодо дипломатичного вирішення і оголосив, що Ізраїль після завершення війни збереже окупаційний режим в Газі ("контроль над безпекою"). З його слів, в Газі має бути встановлена окупаційна адміністрація з палестинців, яких визначатиме Ізраїль ("які не хочуть знищення Ізраїлю"), зі збереженням силового контролю з боку Ізраїлю.

Також план Нетаньяху передбачає контроль над вихованням палестинських дітей. "Наступне покоління палестинців має навчитися жити поруч із євреями".

Тобто палестинські діти у майбутньому мають відмовитися від бажання мати власну незалежну державу і позбутися окупації Ізраїлем.

Як цього досягнути без контрою Ізраїлем системи освіти Палестини і чому це має працювати, а не бути просто безкінечною війною палестинців проти окупації?

Але Нетаньяху пояснює відповідь на це питання.

Палестинцям Нетаньяху пообіцяв "демілітаризацію, дерадикалізацію"(с).

«Нещодавня смерть кількох палестинських дітей від голоду та недоїдання не залишає сумнівів у тому, що голод охопив уже весь сектор Газа», – заявили Спеціальні доповідачі Ради з прав людини.

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Турк заявив, що ізраїльські обмеження на ввезення продовольчої допомоги "можна прирівняти до воєнного злочину моріння голодом".

Це і є "демілітаризація, дерадикалізація" за зразком Голодомору в Україні 1933-34 років.

Навряд "майбутні покоління навчаться жити в мирі з Ізраїлем" після спогадів про свій смертельний голод у дитинстві.

Тому близько половини демократів бойкотували промову Нетаньяху. Через гуманітарну катастрофу в палестинському анклаві та майже 40 тисяч загиблих в наслідок операції ЦАХАЛ близько 80 демократів-законотворців відмовилися бути присутніми під час виступу. Наскільки впливове крило демократів-учасників бойкоту показує, що очолила його одна з лідерів демократів, колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі. Саме Ненсі Пелосі за даними CNN була тим ключовим гравцем, чий тиск на Байдена примусив його відмовитися від участі у президентських виборах.

В разі перемоги на президентських виборах, очевидно, ця частина демократів і далі визначатиме політику адміністрації щодо цього питання.

"На зустрічі Камала Харріс збирається вказати Нетаньяху, що конфлікт у Газі настав час закінчувати так, щоб «Ізраїль був у безпеці, всіх заручників було звільнено, страждання палестинських цивільних осіб у Газі припинилися, і палестинський народ міг скористатися своїм правом на гідність, свободу та самовизначення», повідомив її помічник."

Але Нетаньягу у виступі звинуватив Іран, назвав його "головною рушійною силою радикального ісламізму", який стоїть за спиною «Хамаса», руху «Хезболла» в Лівані та хуситів у Ємені, і закликав США надати Ізраїлю новий пакет зброї.

Нетаньяху намагається втягнути США у свій "Альянс Авраама" і спровокувати війну США (і всього західного світу) з Іраном, і одночасно з Ліваном, Єменом і невідомою кількістю інших мусульманських країн і рухів, які приймуть рішення доєднатися до війни з "хрестоносцями".

Нетаньягу заявив про необхідність створити для протистояння Ірану військовий альянс США та Ізраїлю, до якого могли б приєднатися й інші країни. Він згадав ініціативу «Угоди Авраама» під егідою США, за якою були нормалізовані відносини Ізраїлю з Об'єднаними Арабськими Еміратами, Суданом, Бахрейном та Марокко, та запропонував назвати новий альянс «Альянсом Авраама».

В дійсності Нетаньяху готує військове вторгнення у Ліван. Іран вже пригрозив відповіддю на таке вторгнення і оголосив мобілізацію сторонників на Близькому сході.

Це буде вже 4-а чи 5-а спроба Ізраїля вторгненням на південь Лівану "забезпечити свою безпеку". Всі попередні спроби були невдалі. Південний Ліван в ідеях ізраїльських патріотів входить в історичний і сакральний "Ерец Ізраель". Одночасно в південному Лівані сконцентрувалися сотні тисяч біженців з Палестини з попередніх війн і їхні нащадки. Вони і складають основне ядро Хезболли.

Тобто для Хезболли війна з Ізраїлем має характер визвольної війни.

Мета Ізраїлю - винищити, вигнати і розсіяти Хезболлу далі від своїх кордонів - така ж безперспективна і матиме ще важчі наслідки, як і мета "перевчити дітей у Газі любити Ізраїль".

Нещодавній гучний удар ВПС Ізраїля по порту Ходейда в Ємені також не приніс ніяких результатів. Хусити як проводили, так і продовжили свої атаки на судноплавство в Червоному морі. Вчора був атакований контейнеровоз з українцями на борту.

Піратські республіки неможливо знищити ударами по інфраструктурі. Навпаки, результат буде зворотній: менше інфраструктури - більше неприкаяних людей - більше піратів.

Підсумовуючи, Ізраїль не має ресурсів на війну з численними противниками.

Ну а західні країни не поспішають вступати у війну проти Ісламу в інтересах Ізраїля. Всі навчені невдачею США в Афганістані і Іраку. Мало хто хоче отримати війну тепер ще й проти значно сильнішого Ірану, яка може призвести до значно більших, непередбачуваних і масштабних наслідків, включно до нападу Китаю на Тайвань.

Блінкен на днях заявив:

 - Іран здатний отримати матеріал для ядерної зброї вже за тиждень-два.  

Іран притримується стратегії не виробляти ядерну зброю, але мати все готове, щоб створити її в разі потреби у найкоротший строк.

Такі умови утворилися саме внаслідок дій Нетаньяху і Трампа у 2018-2019 роках. Тоді Трамп в односторонньому порядку порушив і вийшов із ядерної угоди США і Євросоюзу з Іраном. Уряди ЄС зверталися до Трампа не робити цього, 9 звітів МАГАТЕ, наявних на той момент, підтверджували, що Іран повністю виконує умови угоди, посол Британії назвав ці дії Трампа політичним вандалізмом. Але Трамп на прохання Нетаньяху порушив угоди, наклав на Іран ще більші санкції і до того ж вбив одного з іранських генералів.

Це і сколихнуло події, знищило для Ірану можливість домовлятися і посилило радикалів.

 - "Ми намагалися продовжити ядерну дипломатію з Іраном", - заявив Блінкен про невдалі намагання Байдена на початку російського вторгнення відновити угоду, - "тому що якщо ви можете прибрати хоча б одну проблему з дошки — а це Іран потенційно з ядерною зброєю — це, власне, непогано. Ми мали угоду, досягнуту за адміністрації Обами, яка фактично поставила ядерну програму Ірану на паузу. Й однією з найбільших помилок, які ми зробили за останні роки, було відмовитися від цієї угоди та дозволити Ірану "вийти з коробки"», — сказав Ентоні Блінкен, маючи на увазі відмову США у 2018 році від ядерної угоди з Тегераном."

Для України і всього світу сценарій війни США і союзників з Іраном і його проксі категорично небезпечний. По-перше, нам не треба, щоб ресурси США йшли від нас на інші фронти, як це сталося після початку операції ЦАХАЛ в Газі, що призвело до прориву фронту на Донбасі, втратою Авдіївки, знищенням Вовчанська.

Іран утворив для своїх противників умови безперспективної війни. Війна США з дешевими проксі Ірану - військами Ємену і Хезболлою - не дає нічого США в плані безпеки, натомість відволікає ресурси і підриває США, де політикум і так розколотий з цього питання.

А по-друге, пряма військова сутичка США і союзників з самим Іраном небезпечна ядерною ескалацією. Або Іран, або США і Ізраїль можуть нанести упереджувальний ядерний удар і це може запустити ефект доміно.

Путін отримає виправдання, що не він перший випустив джина з пляшки, а отже може використати власну ядерну зброю вже проти України. Те про, що він мріє, але поки не має змоги здійснити.

Все описане вище нинішня адміністрація США прекрасно прораховує. Тому демократи і не поспішають втягнути себе у війну і просто позбавила Нетаньяху ресурсів щойно він спробував втягнути в неї США явочним порядком.

Тому всі надії Нетаньяху і прихильників Ізраїля зараз на Трампа.

Ізраїльська адміністрація домагалася зустрічі з Трампом і вчора Трамп анонсував зустріч з Нетаньяху у своїй резиденції в Мар-а-лаго.

Замість угоди з Іраном, яка може вирвати Іран з союзницьких відносин із РФ, Трамп буде тиснути на Іран, штовхати його в ще тісніший союз з Рашкою. Загострення на Бл.Сході це високі ціни на нафту, а отже величезні доходи у Путіна на війну. А світ замість одної РФ отримає цілу "Вісь Зла" з Китаєм на чолі. І ресурси, яких не вистачає на протистояння навіть з РФ, знадобляться значно більші на протистояння цілій осі.

Ну, а щодо нас у них план - ціною наших територій і життів просто примусити нас замиритися з РФ на невизначений час.