Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом 03.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом 03.07.2024

1. росія втратила понад третину експорту алмазів після початку війни в Україні.

- росія два роки поспіль скорочує експорт необроблених алмазів, обсяг якого за цей час упав більш ніж на третину. Це випливає з даних Кімберлійського процесу.  

- У перший рік війни в Україні показник упав на 24% рік до року, до 36,7 млн ​​карат, тоді як видобуток зріс на 7%, до 41,9 млн карат.

- 2023-го експорт продовжив падати, скоротившись ще на 12%, до 32,4 млн карат. Також упав і видобуток - на 11%, до 37,3 млн карат.

- Таким чином, за два роки експорт знизився на 36%, порівняно з довоєнним 2021 роком. 2023-го загальна вартість експорту алмазів впала на 7,7% рік до року, до $3,7 млрд.  

- Ключовий покупець російських алмазів Індія в 2023 скоротила імпорт на 11%, до 128 млн карат. Це сталося після того, як у попередні два роки на тлі високого попиту та зростаючих цін огранщики з Індії імпортували у 2,5 рази більше алмазів, ніж було видобуто у світі.

2. Експорт вугілля з росії через морські порти знизився за півроку на 17%, випливає із даних Kpler.

- З п'ятірки найбільших портів за обсягами перевалки вугілля (на них припадає близько 70%) найбільше скорочення припало на порт Тамані: відвантаження за півроку впало вчетверо.

- Перевалка через далекосхідний порт Ваніно знизилася на 31%, через Усть-Лугу та Знахідку – на 3,5% та 6% відповідно.

- Негативний тренд зберігається. За чотири місяці 2024 зниження морського вугільного експорту становило 20% рік до року.

3. У червні експорт російської нафти досягнув максимуму.

- До кінця червня експорт російської нафти досягнув свого максимального рівня з травня 2024 року. Це зростання пояснюється поновленням роботи великих експортних терміналів після завершення технічного обслуговування.  

- Нещодавні обмеження на постачання з Приморська та Козьмино викликані ремонтними роботами та профілактичними заходами на нафтопереробних підприємствах внаслідок атак безпілотників.  

- За останній тиждень відправлено 34 танкери з 25,65 млн бар російської нафти, включаючи постачання сорту KEBCO з Казахстану.

- Загальний обсяг поставок нафти цього року на 20 тис барелів на добу вищий, ніж у 2023 році, досягаючи 3,67 млн ​​бар на добу.

4. Індія у червні закупила рекордний обсяг російської нафти марки Urals.

- У червні поточного року постачання російської нафти марки Urals до Індії досягло рекордного рівня, склавши 1,6 млн бар на добу.  

- Цей показник збільшився на 13 відсотків порівняно з червнем минулого року та на 2 відсотки порівняно з травнем, коли було встановлено попередній рекорд.

- Імпорт російської нафти до Індії у червні також став другим за величиною за всю історію, склавши 2,13 млн бар на добу.  

- На тлі цього пожвавлення поставок далекосхідних сортів нафти з росії, таких як ESPO та Sokol, спостерігається, хоча вони залишаються нижчими за середній рівень за поточний рік.  

- З квітня минулого року індійська компанія Reliance стала найбільшим покупцем російської нафти, збільшивши імпорт до 545 тис бар на добу, випередивши в червні IOC, яка традиційно займала лідируюче місце з імпорту нафти з росії.  

- Основну частину цього обсягу було закуплено марки Urals.

5. Польща обмежила доходи Білорусі від транзиту.

- Польща запровадила дуже детальний контроль на великому митному терміналі на кордоні з Білоруссю, щоб обмежити Мінську доходи від транзиту. Мова йде про пункт у Малашевичах Люблінського воєводства.

- За словами польських дипломатів, це стане "надзвичайно жорстким кроком проти Мінська".

- Велика кількість вантажів зі сходу, в тому числі основні сухопутні поставки з Китаю, прямують на захід через так званий "сухий порт" Малашевичі. Потім залізницею вони прямують до країн-членів ЄС, а також до порту Гданськ, звідки відправляються в інші пункти призначення.  

- Цей транзит є значним джерелом доходу для білоруського режиму. Його обмеження може мати багато наслідків.

- Прийнято рішення про проведення надзвичайно детальних і ретельних перевірок товарів, що в'їжджають до Польщі, щоб не допустити потрапляння небезпечних предметів і речовин на територію ЄС.

6. В останні роки міжнародні інвестиційні банки скоротили свою діяльність на китайському ринку через економічні труднощі, викликані американською кризою, виходом росії із західної фінансової системи та прагненням Китаю до лідерства.

- У 2023 році шість із семи провідних західних банків зменшили свої операції в Китаї, закриваючи філії та скорочуючи персонал.

- Наприклад, Credit Suisse, придбаний UBS, зменшив свій штат на 46%, а Morgan Stanley повідомив про збитки вперше з 2019 року.  

- Послаблення економічних зв'язків свідчить про загострення конфлікту між Заходом та Китаєм

7. Банки Китаю масово тікають з Мосбіржі через санкції .  

- Китайські банки залишають Московську біржу, яка потрапила під санкції США. Фінустанови бояться потрапити під вторинні обмеження.  

- Протягом останніх двох тижнів на торгах китайською валютою зафіксовано скорочення середнього розміру угоди: порівняно з травнем цей показник знизився на 14%, до 1,89 мільйона рублів - найнижчий рівень із лютого 2023 року.

- При цьому різко зріс оборот позабіржового ринку юаня: у червні укладено угод на 1,98 трильйона рублів - на 27% більше, ніж у травні.  

- При цьому денні обороти тричі били рекорди, перевищуючи 200 мільярдів рублів на день.  

- Таким чином, потоки юанів за продану Китаю нафту йдуть на позабіржовий ринок слідом за доларом і євро.

- Річ у тім, що китайські банки ризикують потрапити під вторинні санкції США, тому що Мосбіржу внесено до SDN-списку американського Мінфіну із забороною на будь-які операції.

8. Китай розробляє копію іранського безпілотника Shahed-136 для постачання в росію.  

- У 2023 році російські та китайські компанії провели переговори про співпрацю для копіювання іранського безпілотника Shahed і почали розробку та тестування версії цього року для підготовки до відправлення в росію.

- Попередньо відомо, що китайські безпілотники в Україні ще не будуть використовуватися.  

- Надання росії ударного безпілотника типу Shahed означатиме поглиблення підтримки росії Пекіном, незважаючи на неодноразові попередження з боку США та їхніх союзників.

- Водночас офіційні особи США заявили, що Китай стримує пряме постачання зброї та артилерії, що сигналізує про безпрецедентну ескалацію та майже напевно спричинить більш рішучі дії, наприклад, санкції.  

- Китай зважує, чи варто надсилати повністю побудовані безпілотники, але тим часом надсилає "комплекти, які можна перетворити на ударні дрони".

9. Польща та Німеччина ведуть переговори щодо НПЗ у Шведті.

- Німецька та польська влада активно співпрацюють для забезпечення постачання нафти на нафтопереробні заводи регіону, включаючи НПЗ у Шведті.

- Цей стратегічно важливий завод постачає паливо для східної Німеччини та гас до аеропорту Берліна.

- Постачання нафти на завод раніше здійснювалося через трубопровід «Дружба» з росії, але зараз маршрути диверсифіковані через порт Росток у Німеччині, порт Гданськ у Польщі та навіть із Казахстану.

- Після переходу НПЗ у Шведті під управління німецького енергорегулятора, «Роснефть» зберігає свої частки на підприємстві, маючи намір відстояти свої права власності у судових інстанціях.

- Ситуація зі зміною власників НПЗ у Шведті продовжує залишатися невизначеною, викликаючи інтерес до подальших дій та рішень на тлі змін у енергетичній сфері регіону.

10. КНДР повідомила про успішне випробування принципово нового типу озброєння — ракети із надважкою боєголовкою, здатною вражати підземні цілі.

- Однак у Сеулі звинуватили Пхеньян в обмані: південнокорейські військові повідомили про «ненормальну» траєкторію першого етапу польоту однієї із запущених ракет.

- Випробування в КНДР ракети з багатотонною боєголовкою може бути продиктоване тим, що розробку подібного виду озброєнь протягом тривалого часу веде Південна Корея

 Більше на https://t.me/Omelyan_News