Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом 28.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом 28.12.2023

1. Нафтова промисловість росії, яка разом із газом забезпечує понад 20% національного ВВП і більше половини всіх експортних доходів економіки, опинилася у безпрецедентній у своїй історії залежності від двох країн-покупців.

- В Індію і Китай зараз йде до 90% російського експорту нафти і нафтопродуктів.

- До війни російську нафту купували десятки країн. Майже половина експорту йшла до Європи.

- Але ембарго ЄС, яке набуло чинності наприкінці 2022 року, позбавило російських нафтовиків майже всіх найбільших клієнтів.  

- До Європи надходить невеликий обсяг, що залишився в результаті тих винятків, які Євросоюз зробив для деяких країн, таких як Угорщина, Словаччина, Чехія, з постачанням нафти по нафтопроводу "Дружба".

2. Видобуток газу в росії, за офіційними прогнозами, буде нижчим за торішній на 5%.  

- Експорт трубопровідного газу знизиться приблизно на 23%.

- Через такі втрати газовики намагаються збільшити свої прибутки за рахунок збільшення внутрішнього споживання та випереджального підвищення газових тарифів.

- Оптові ціни на газ у 2024 році будуть підвищені на 11,2% для всіх категорій споживачів на користь «продовження реалізації програм соціальної газифікації».

3. Мінфін рф допускає витрачання Фонду національного добробуту у 2024 році під час падіння ціни нафти.

- Поповнення Фонду можливе при умові ціни нафти марки Urals вище 60 доларів за барель.

- Якщо ціна буде нижче, поповнення Фонду не відбувається.

- Ціна у 70 доларів, що закладена у бюджеті, є дуже оптимістичною.

- Уряд рф вже запланував наступного року витратити з Фонду 1,3 трильйона рублів для балансу бюджету.  

- Загальна ліквідна частина Фонду 4,7 трильйона.

4. У росії ціни на послуги автосервісів зросли на чверть.

- 2023 року вартість послуг незалежних автосервісів у рф зросла на 10–25%.

- Експерти прогнозують подальше підвищення цін на 10% наступного року через збільшення вартості запчастин та дефіциту кадрів.

5. США запропонували G7 узгодити план конфіскації російських активів на $300 млрд.

- США запропонували робочим групам "Групи семи" (G7) вивчити шляхи конфіскації 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, оскільки союзники поспішають узгодити план до другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну.

- Три робочі групи, запропоновані Вашингтоном, вивчатимуть юридичні питання, пов'язані з конфіскацією; методи застосування такої політики та пом'якшення ризиків; а також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

6. Москва погрожує Сеулу заходами у відповідь через розширення списку товарів, які Південній Кореї заборонено експортувати до росії без спеціального дозволу.

- Цього тижня Сеул заявив, що додасть понад 600 видів товарів, які потенційно можуть використовуватись у військових цілях, до свого експортного контрольного списку для росії.

- До нового переліку увійшли важка будівельна техніка, акумуляторні батареї, аеронавігаційні компоненти та деякі автомобілі.

- На брифінгу в середу речниця МЗС країни-агресорки Марія Захарова назвала рішення корейської сторони недружнім кроком, зробленим за вказівкою Вашингтона, який завдасть шкоди економіці та промисловості Південної Кореї.

- «Ми залишаємо за собою право вжити заходів у відповідь, і не обов’язково симетричних. Вони (Південна Корея - ред.) не повинні бути здивовані, якщо і коли ми це зробимо», - сказала Захарова.

7. Росія погрожує Фінляндії.

- Фінляндія стане першою країною, яка постраждає в разі ескалації напруженості між росією і НАТО через свою близькість до рф. Про це заявив високопоставлений російський дипломат.

- Фінляндія вступила до НАТО цього року після того, як десятиліттями зберігала нейтральний статус, що, на думку росії, перетворило Гельсінкі на ворожого гравця.

- Цього місяця росія вже попередила Фінляндію у зв'язку з новою оборонною угодою, яка надає Сполученим Штатам широкий доступ до фінського кордону з росією.

Більше на https://t.me/OmelyanNews