Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 01.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 01.02.2023

1. За рік кількість російських компаній під санкціями зросла майже вдвічі — з 1,6 тис. до 2,9 тис., а з урахуванням афілійованих юросіб їх кількість досягає вже 10 тис.

2. Середня ціна бареля російської марки нафти Urals у січні 2023 року становила $49,48.

- Це у 1,7 разів нижче, ніж у січні 2022 року ($85,64 за барель).

3. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що видобуток нафти у 2023 році в росії скоротиться на 1 млн б/д - про це повідомив директор агентства Фатіх Бірол.

- "Ми вважаємо, що видобуток нафти в росії знизиться майже на 1 млн б/д у наступних кварталах", - повідомив він.

- За його прогнозом, видобуток нафти в США у 2023 році, навпаки, зросте приблизно на 1 млн б/д.

4. Російські експортери, включаючи російсько-казахстанський Казросгаз, знизили залізничні відвантаження зрідженого вуглеводневого газу (ЗВГ) на зовнішні ринки у 2022 році на 10,8%.

- Причиною скорочення експорту став пошук нових маршрутів через втрату ринку України та припинення транзиту через її територію, а також зниження закупівель споживачами у Північно-Західній Європі, незважаючи на відсутність санкцій щодо зрідженого газу з рф.

5. російський уряд вирішує проблеми банків за рахунок платників податків.

- ВТБ банк готується до найбільшої додаткової емісії.

- 2022 ВТБ, за оцінками експертів, закінчив з серйозними збитками - близько 500 млрд. рублів.

- Вийти у плюс банк розраховує за рахунок держбюджету - 30 січня збори акціонерів ВТБ затвердили збільшення статутного капіталу майже на третину, на 301,96 млрд. рублів (отже, загальний розмір статутного капіталу складе 952,99 млрд. рублів).

- Під цю справу за закритою передплатою буде розміщено понад 30 трлн акцій, які мають викупити Росмайно та Мінфін.

6. За дев'ять місяців 2022 року комерційні та управлінські витрати у великих та середніх російських підприємствах, не пов'язані безпосередньо з виробничим процесом, зросли на 12,3%.

- Середні витрати у перерахунку на кожне підприємство збільшилися на 9,7%.

- Зростання витрат на просування продукції та адміністративно-управлінський функціонал відзначено у сферах торгівлі, обробної промисловості, видобутку корисних копалин, транспортування та зберігання, а також у галузі професійної, наукової та технічної діяльності.

- Підприємства були змушені суттєво наростити витрати через інфляційні процеси, нестабільність попиту, зростання виробничих та логістичних витрат у 2022 році.

7. Зарплати айтішників у росії впали на 13%.

- Незважаючи на від'їзд із росії тисяч IT-спеціалістів, зарплати програмістів значно впали у січні.

- Ставка айтішника-початківця впала на 13%.

- А зарплата досвідченішого програміста знизилася на 11%.

- Зарплати програмістів падають через відхід іноземних компаній, падіння попиту на послуги IT-фахівців з боку роботодавців та великого припливу на ринок айтішника-початківця.

- Вихід з ринку закордонних компаній та їх продуктів знизив темпи цифровізації в країні.

8. Завантаженість п'ятизіркових готелів у москві впала до мінімуму.

- Завантаженість п'ятизіркових готелів москви впала до 52,7% в 2022 році і виявилась найнижчою серед усіх сегментів готельного ринку.

- Головна причина зниження заповнюваності дорогих готелів - відсутність «інтуристів» через обмежене авіасполучення та відключення росії від міжнародних платіжних систем.

- Ситуацію із завантаженням високобюджетних готелів можуть врятувати лише туристи з Китаю, але їх приплив буде цього року стриманим через новинний фон і відсутність звичних люксових магазинів.

9. У росії впало виробництво тракторів та комбайнів.

- російські заводи випустили на 32% менше, ніж роком раніше, зернозбиральних комбайнів, кормозбиральних – на 14%, а сільськогосподарських тракторів – на 1%.

10. Кількість засуджених у росії скоротилася на 32 тис. осіб.

- Станом на 1 січня 2023 року в кримінально-виконавчій системі росії числиться 433 тис. ув'язнених.

- Станом на 1 січня 2022 року було 465 тис ув'язнених. З початку 2022 року кількість ув'язнених скоротилася на 32 тис осіб.

- Різке зниження кількості ув'язнених спостерігалося восени 2022 року.

- Найбільше скорочення відбулось у жовтні - 14 тисяч осіб.

11. Країни, які росія вважає дружніми, повністю приєдналися до санкцій, - заявив віцепрезидент росбанку Алєксандр Рахманін.

- За його словами, працювати з російськими кредитними організаціями, що потрапили під обмеження, відмовляються «колеги» з Китаю, Туреччини, ОАЕ і навіть пострадянських республік, включаючи Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і Туркменістан.

- В Китаї найбільші державні банки – Bank of China, ICBC, China Construction Bank – відмовляються приймати платежі від банків з рф, які потрапили під блокуючі санкції.

12. Турецька компанія Havaş, яка обслуговує літаки в аеропортах Анкари, Стамбула та Анталії, попередила авіакомпанії росії, білорусі та Ірану про ризики припинення обслуговування літаків, які потрапили до списку санкцій США.  

- У цьому списку знаходиться понад 170 літаків «Аеролфота», «Перемоги», S7, Utair та інших російських авіакомпаній, а також два бізнес-джети Романа Абрамовича.

- Зараз Havaş вивчає юридичні аспекти ситуації та просить авіакомпанії надати списки літаків, у виробництві яких використано не більше 25% американських деталей та технологій.

13. США ввели санкції проти осіб, пов'язаних з рф та рб

- Мінфін США запровадив повні блокуючі санкції проти 22 фізичних та юридичних осіб з кількох країн, пов'язаних з обходом санкцій США для підтримки російського ВПК.

- Зокрема санкції торкнулися ізраїльського TEXEL F.C.G. TECHNOLOGY 2100 LTD та осіб, пов'язаних з цією компанією, що займається мікроелектронікою.

14. Міжнародна федерація журналістів розгляне питання про припинення членства спілки журналістів росії на екстреній сесії 22 лютого 2023 року.