Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.03.2024

1. Російська влада вирішила з 1 березня ввести вивізне мито на вугілля у розмірі 4–7% від митної вартості залежно від динаміки курсу рубля, випливає із заяви уряду рф.

- Таке мито вже діяло наприкінці минулого року, але 27 грудня 2023 року було скасовано. Термін дії нового мита – до 28 лютого 2025 року.

2. Статки найбагатших бізнесменів росії збільшилися на $11,084 млрд з початку 2024 року.

- Співзасновник компаній «Єврохім» та СУЕК Андрій Мельниченко заробив $3,86 млрд, його статки становили $22,7 млрд.

- Статус основного акціонера «Сєвєрсталі» Олексія Мордашова збільшився на $2,08 млрд, до $23 млрд.  

- У той же час голова ради директорів НЛМК Володимир Лісін заробив $1,49 млрд, збільшивши статки до $25,4 млрд.

- Найбільших збитків зазнав акціонер виробника природного газу «Новатек» Геннадій Тимченко, його статки зменшилися на $1 млрд, до $13,2 млрд

3. США з 1 березня забороняють ввезення несортованих алмазів та ювелірних виробів із діамантами з росії; також з початку календарної весни країнами G7 розпочнеться запровадження поетапних обмежень на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах.  

- Про рестрикції з боку США на початку лютого оголосив американський мінфін.

- Як повідомлялося, "заборона на продукцію, що ввозиться з рф, поширюється на ювелірні вироби з діамантами та несортовані алмази".  

- Також з 1 березня влада країни забороняє імпорт непромислових алмазів з росії вагою від 1 карата, а з 1 вересня - від 0,5 карата.

- Заборона також стосується виробів з російськими діамантами (і в тому випадку, якщо їхнє огранювання зроблено в третіх країнах).

- Сьогодні Японія в рамках нового пакету санкцій посилила обмеження на імпорт російських алмазів непромислового використання, включаючи оброблені за межами росії.

4. Нові санкції США проти Москви, швидше за все, призведуть до скорочення індійського імпорту енергетичного вугілля з росії.

- Санкції безпосередньо направлені на найбільших російських експортерів СУЕК і Мечел, великих трейдерів російського вугілля.

- Росія, яка історично була другорядним експортером палива до Індії, почала збільшувати поставки після санкцій Заходу проти Москви через її вторгнення в Україну.

- «Поставки вугілля все одно не припиняться, але покупці будуть більше вагатися, чи мати справи з російським вантажем», — сказав індійський трейдер, додавши, що санкції можуть принести користь іншим постачальникам вугілля, таким як Індонезія, Австралія та Південна Африка.

5. Конфіскація росактивів не може розглядатися як заміна фіндопомоги США Україні - Мінфін США.

- Будь-який план щодо конфіскації чи монетизації 282 млрд доларів заморожених російських активів на користь України не може розглядатися як заміна терміново необхідної допомоги, яка була затримана у Конгресі,- заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

- "Я не бачу реальної заміни виділення Конгресом Україні допомоги, якої вона потребує цього року. Я не думаю, що хтось зможе заповнити цю прогалину", - сказала вона.

6. Японія запроваджує чергові санкції проти росії.

- Санкції через агресію росії в Україні накладено на 12 фізичних осіб та 36 організацій - МЗС Японії.

- Експортні обмеження торкнуться концернів і підприємств, що відповідають у росії за розробку різних видів озброєнь та супутньої продукції для потреб російського ВПК:

- "Калашников"; "Алмаз-Антей"; "Уралвагонзавод"; "Авіадвигун"; "Аероскан"; "Нева електроніка"; ФГУП "Атомфлот"; АТ "ГТЛК"; "Ангстрем"; НВО "Аврора"; "Імпульс"; КБ "Новатор"; НВО "Базальт"; Об'єднаної суднобудівної корпорації.

7. Імпорт аграрної продукції з росії до Польщі досяг $117 млн і перевищив рівень 2021 року.

- Зокрема, більш ніж удвічі зріс імпорт зернових та олійних.

- Схожа ситуація й у торгівлі поляків із Білоруссю.

- Торік Польща заплатила білорусам $55 млн. дол. за придбану агропродукцію.

8. Франція, Німеччина та Європейський центральний банк виявляють обережність у питанні конфіскації заморожених активів рф, оскільки побоюються наслідків.

- Вони стурбовані заходами у відповідь росії, націленими на європейські активи в цій країні, а також впливом на фінансову стабільність і статус євро як резервної валюти.

- Уточнюється, що такий радикальний крок може змусити інші країни відмовитися від зберігання своїх коштів у західних валютах, щоб не опинитися у подібній ситуації у разі, коли вони потраплять під такі санкції.

9. Болгарія припиняє імпорт нафти із росії.

- У п'ятницю набуло чинності рішення болгарського парламенту, ухвалене наприкінці 2023 року.  

- Тоді було затверджено графік, який передбачає скорочення імпорту вдвічі з 1 січня, потім – до 25% з 1 лютого, а також повну його зупинку з 1 березня.

- Болгарія та кілька інших країн ЄС були звільнені Брюсселем від заборони імпорту нафти з рф до кінця 2024 року.

- Проте уряд республіки вирішив відмовитися від російської сировини достроково.

10. Швейцарський банк Pictet удвічі підняв вимоги до суми коштів на рахунках громадян росії та білорусії.

- До 9 березня 2024 року їм дозволено мати на рахунку в Pictet щонайменше 5 млн швейцарських франків, після цієї дати мінімальний баланс становитиме 10 млн франків.

- Банк запропонував клієнтам, які зберігають менше, або збільшити суму, або закрити рахунок.

11. Казахстан заборонив експорт металевого брухту за межі країни залізничним транспортом.

- Це дуже вдарить по російських електрометалургійних підприємствах, які переробляють брухт у будівельний прокат.

- Дефіцит брухту на внутрішньоросійському ринку може збільшитися до 500 тис тонн.  

- Сам Казахстан, запроваджуючи заборони, намагається знизити внутрішні ціни на брухт, у споживанні якого зацікавлені місцеві металурги.

Більше на https://t.me/OmelyanNews