Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.04.2024

1. Російська податкова отримала дані про 539,1 тис. податкових резидентів росії, у яких станом на 31 грудня 2023 року було відкрито фінансові рахунки за кордоном.

- Число закордонних рахунків російських податкових резидентів зросло на 164% (у 2,6 раза), а кількість власників рахунків – на 70%.

- На одного податкового резидента росії, що має закордонні рахунки, припадало в середньому по 3,4 фінансового рахунку за кордоном, загалом кількість рахунків досягла 1,825 млн.  

- За даними Центробанку, 2022 року росіяни вивели за кордон рекордні 1,47 трлн руб.

- На початок 2024 року росіяни тримали за кордоном еквівалент 6,7 трлн. руб.

2. Завантаження на залізницях рф у першому кварталі помітно знизилося.

- Основні втрати припадають на перевезення вугілля на експорт та будівельних вантажів усередині країни.

- З 9,7 млн. тонн загальних втрат 8,7 млн. були недовантажені на південному напрямку.

- Очікувати покращення ситуації у другому кварталі навряд чи варто: ціни на вугілля на світових ринках поки не показують тенденції до зростання, а експортне мито робить неконкурентоспроможним експорт вугілля через південний та північно-західний напрямки.

3. У росії з 1 квітня верхня межа вартості товарів, які покупець може придбати в закордонних магазинах і ввезти до росії, не сплачуючи мита, скоротиться вп'ятеро — до €200.

- Рада Євразійської комісії не ухвалила рішення про продовження підвищеного ліміту в €1 тис., який діяв останні два роки.

- Тепер покупець буде змушений заплатити мито в 15% вартості, але не менше €2 за 1 кг, якщо ціна товару перевищить €200.

- Новий ліміт у €200 може поширюватись і на покупки, оформлені росіянами до зниження порога, якщо товари ще не пройшли митницю.

4. Росія планує скоротити експорт дизельного палива морем у квітні до мінімуму за 5 місяців.

- Росія планує скоротити щоденний експорт дизельного палива з ключових західних портів у квітні до найнижчого рівня за п’ять місяців після того, як українські безпілотники атакували нафтопереробні заводи та сезонне обслуговування різко знизили темпи переробки сирої нафти.

- Завантаження дизельного палива з трьох основних портів країни на Чорному та Балтійському морях, включаючи деякі обсяги, що надходять із Білорусі, цього місяця впадуть приблизно до 2,29 мільйона тонн.

- Це дорівнює трохи більше 569 000 барелів на день, що на 21% менше порівняно з фактичним щоденним експортом близько 724 000 барелів з тих же портів у березні, показують розрахунки, засновані на даних розвідувальної компанії Kpler.

5. Країни Євросоюзу різко скоротили постачання тихих та ігристих вин до росії.  

- З 1 серпня 2023-го по 31 січня 2024 імпорт впав на 37,2% рік до року - до 1,19 млн гектолітрів.

- Поточний показник найнижчий за останні п'ять років.

- До цього — у першому півріччі маркетингового 2022/23 року — постачання було рекордним, досягнувши 1,9 млн гектолітрів тихих і ігристих вин (на 36% більше, ніж роком раніше).

- При цьому країни-лідери з імпорту вина до росії не змінилися. Найбільший постачальник - Латвія - скоротила ввезення на 44,3%, до 368,3 тис. гектолітрів вина. Експорт із Литви впав на 32,3%, до 299,1 тис. гл., з Італії – на 29,5%, до 295,5 тис. гл. У свою чергу експорт з Іспанії скоротився на 66,7%, а з Франції — на 66,4%.

6. Як Сі Цзіньпін планує обігнати Америку.

- Китай хоче стати лідером наступної промислової революції, створивши розвинену і самодостатню виробничу систему.

- Бюджет центрального уряду у березні збільшив витрати на науку і технології на 10%, до 371 млрд юанів ($50 млрд), найбільше серед усіх підрозділів.

- За даними компанії Rhodium Group, до 2020 року Пекін витрачав майже 2,9 трлн юанів (2,8% ВВП) на науку і технології. Внесок уряду перевищив 60%. Шоста частина коштів від держави пішла до університетів та науково-дослідних інститутів.

- У списку 64 "критичних" технологій Австралійського інституту політичних досліджень Китай лідирує у світі в усіх, крім 11.

- Країна посідає перше місце в галузі зв'язку 5g і 6g, біо-виробництва, нановиробництва та адитивного виробництва. Лідирує в галузі БпЛА, радарів, робототехніки та сонарів, пост-квантової криптографії. У сферах електронної комерції, фінтеху, швидкісних потягів і відновлюваної енергетики КНР на тех. рубежі/поблизу нього. Те саме і в електромобілях.

- "Хоча ці успіхи вражають, китайські лідери стурбовані. Експортний контроль США за продажем мікросхем виявив залежність Китаю від іноземних компонентів, програмного забезпечення й обладнання. Американські успіхи в галузі штучного інтелекту також змусили замислитися. ШІ — це галузь, в якій Китай вважав, що має перевагу. Лідери країни були шоковані запровадженням у 2022 році ChatGPT від OpenAI", — пише видання.

- У січні Пекін опублікував список "галузей майбутнього". Серед них: фотонні обчислення; інтерфейси між мозком і комп'ютером; ядерний синтез; цифрові двійники-симулякри пацієнтів із захворюваннями, як у реальних аналогів.

- Міносвіти затвердило нову спеціалізацію бакалаврату в галузі напівпровідників високого класу. А уряд заохочує лабораторії та НДІ вкладати більше половини коштів у фундаментальні дослідження молодих науковців.

- "Китай просувається в більш дикі області технологічних відкриттів, де його супротивники, що давно окопалися, мають меншу перевагу", — йдеться у матеріалі.

7. Золото встановило новий історичний рекорд.

- Золото 1 квітня подорожчало до рекорду, оскільки ознаки того, що Федеральна резервна система наближається до зниження процентних ставок, додали поштовх до зростання, яке також було спричинене геополітичною напруженістю та високим попитом у Китаї.

- Злитки підскочили до 2265,73 доларів за унцію, що на 1,6% більше, ніж 28 березня, після встановлення низки піків на останніх сесіях.

- З середини лютого цілий ряд позитивних факторів підштовхнув злитки до зростання приблизно на 14%.  

- Перспектива пом’якшення монетарної політики головними центральними банками та підвищена напруженість на Близькому Сході та в Україні сприяли ралі.

8. Іран попереджав росію про загрозу безпеці перед терактом під Москвою.

- Іран попередив росію про можливість великої "терористичної операції" на її території напередодні масового вбивства в концертному залі "Крокус-Сіті Голл".

- "За кілька днів до теракту в росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливу велику терористичну атаку всередині росії, яку було отримано під час допитів заарештованих у зв'язку зі смертельними вибухами в Ірані", – повідомило одне з джерел.

- Міністерство розвідки Ірану заявило в січні, що заарештувало 35 осіб, причетних до подвійних вибухів 3 січня в місті Керман, в результаті яких загинуло близько 100 осіб.

- "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за вибухи в Ірані, найкривавіші з часів Ісламської революції 1979 року.

- Джерела американської розвідки заявили, що "ІДІЛ-Хорасан" здійснила як теракти 3 січня в Ірані, так і стрілянину 22 березня в Москві.

9. Ірак підписав угоду про переробку нафтового (попутного) газу.

- Ірак підписав меморандум про взаєморозуміння з німецькою Siemens Energy та найбільшою у світі американською нафтосервісною корпорацією SLB.

- У документі передбачено співробітництво в галузі інвестицій та переробки попутного газу, повідомило іракське міністерство.

- За словами міністра нафти Іраку, підписаний документ зробить значний внесок у припинення спалювання попутного газу на нафтових родовищах і натомість дозволить перетворювати його на енергію для електростанцій.

- Ірак значно залежить від імпорту електроенергії та палива з Ірану.

- Іран періодично скорочує або повністю зупиняє постачання через внутрішні проблеми та невиконання Багдадом фінансових зобов'язань.

Більше на https://t.me/UA_ONews