Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.05.2024

1. Україна позбавляє росію дизеля та бензину, - Politico.

- Ціни на дизельне пальне для російських споживачів різко зросли. Лише за останній тиждень вони збільшилися майже на 10 відсотків. Ціни на бензин також досягли шестимісячного максимуму, зросли більш ніж на 20 відсотків з початку року, оскільки постачання зменшується, і все більше і більше підприємств змушені призупиняти виробництво.

- москва скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму, відправивши трохи більше 712 000 тонн дизельного палива та газойлю минулого тижня, у порівнянні з понад 844 000 за той самий тиждень 2023 року.

- Минулого року москва була змушена накласти заборону на експорт бензину та дизельного палива через дефіцит на внутрішньому ринку, де регуляція історично підтримувала низькі ціни, щоб заспокоїти автомобілістів і штучно стимулювати сільськогосподарський сектор.

- Україна виявила технологічну уразливість москви, а удари українських безпілотників по російських нафтопереробних заводах прискорюють вплив західних санкцій, через які ці нафтопереробні заводи вже намагаються замінити західне обладнання, запасні частини та програмне забезпечення.

2. Туреччина та Китай цього року помітно стримали свій торговий оборот з росією.

- Загроза вторинних санкцій США, з якими зіткнулися їхні банки, підірвала експортний бум.

- Через проблеми з платежами компанії з КНР та Туреччини почали все частіше відмовлятися від роботи з росією.

- З березня поточного року китайські та турецькі банки почали ретельно аналізувати транзакції з росією або відмовилися від них.  

- В результаті експорт до росії з Китаю впав у березні на 15,7%, що сталося вперше із червня 2022 року.

- Експорт Туреччини до росії впав у I кварталі на третину порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

- Сукупний російський імпорт, який минулого року відновився практично до довоєнного рівня, впав у березні на 18% після стабільного лютого (+0,3%).

3. Сенат США схвалив законопроект про запровадження заборони на імпорт російського низькозбагаченого урану. Документ спрямовано на підписання президенту США Джо Байдену.

- Обмеження діятиме до 2040 року. Закон набуде чинності через 90 днів після набрання ним чинності.

- Згідно з документом, протягом дії обмеження допускаються відступи — до січня 2028 року Міненерго США зможе видавати дозволи на імпорт у разі, якщо інших джерел постачання немає.

- У січні 2024 року в управлінні з ядерної енергетики США повідомили, що мають намір виробляти разом із союзниками низькозбагачений уран, щоб не залежати від постачання росії.

- За словами глави управління Кетрін Хафф, спільне виробництво планується налагодити з Японією, Францією, Великою Британією та Канадою.

- На даний момент частка російських постачань в атомній енергетиці США становить близько 20%.

4. Американські правоохоронці викрили та заблокували схему постачання до росії в обхід санкцій електронних компонентів подвійного призначення, які використовувалися для виготовлення зброї. Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

- «Компанія в Нью-Йорку отримала загалом понад $250 тисяч від російської організації, яка перебуває під санкціями, для закупівлі та експорту електронних компонентів», - зазначається в повідомленні.

- У зв'язку з цим обвинувачення висунуті щонайменше трьом особам. Один з них уже визнав себе винним у змові з метою обману Сполучених Штатів, двоє інших залишаються на волі.

- Заступниця генерального прокурора США Ліза Монако наголосила, що завдяки оперативним діям агентів ФБР і прокуратури була розплутана ціла система фальшивих замовлень та електронних переказів.

- Таким чином американські правоохоронці запобігли постачанню понад 11,5 тисяч електронних компонентів для військово-промислового комплексу росії.

5. Euroclear у першому кварталі заробив 1,56 млрд євро на заморожених російських активах.

- Міжнародний депозитарій Euroclear за підсумками першого кварталу 2024 року отримав 1,566 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів, що знаходяться під санкціями, випливає зі звіту компанії.

6. Австрійська влада закликала Raiffeisen Bank International (RBI) припинити угоду, пов’язану з російським олігархом, побоюючись негативної реакції з боку Сполучених Штатів.

- RBI, найбільший західний банк у росії, хоче придбати частку в будівельній групі Strabag, пов’язаній з Олегом Дерипаскою, за 1,5 мільярда євро (1,6 мільярда доларів).

- Цей крок піддався різкій критикі з боку Міністерства фінансів США, оскільки Дерипаска перебуває під санкціями, що загострило напруженість між Вашингтоном і RBI, яке вже перебуває під пильною увагою з боку американського агентства із застосування санкцій OFAC .

- Інші державні посадовці Австрії також приватно застерегли банк від угоди , вважаючи, що це може бути визнано порушенням санкцій.

7. Країни "Групи семи" домовилися працювати над зменшенням своєї залежності від "цивільних ядерних товарів" з росії.

- Міністри енергетики G7 заявили, що їхні країни долучаться до багатосторонніх зусиль з просування диверсифікації постачання палива, вільної від російського впливу, йдеться в їхній підсумковій заяві в італійському місті Турин.

- Посадовці також зобов'язалися просувати ядерний синтез як майбутнє джерело енергії.

8. Міністри енергетики країн G7 заявили, що працюватимуть над відмовою від російського газу.

- "Ми визнаємо, що обмеження доходів від російських енергоносіїв є важливою частиною підтримки України, і прагнемо якнайшвидше покінчити зі значною залежністю від російського газу та відмовитися від його імпорту", - сказано в документі, який опублікувала прес-служба головування Італії в G7.

- Також головні тези:

- Країни G7 домовилися знизити залежність від росії у галузі атомної енергетики;

- До 2030 року у системи передачі та розподілу електроенергії необхідно інвестувати 600 мільярдів доларів на рік.

9. Japan Tobacco змінила ланцюжки поставок задля збереження бізнесу в росії.

- Японська компанія Japan Tobacco (міжнародні бренди Winston, LD, Mevius, Camel, Sobranie та російські марки "Донський тютюн", Kiss, Play, "Петро I", "Трійка") вирішила зберегти свій бізнес у росії, щоб задовольнити інвесторів, заявив генеральний директор Масамічі Терабатаке.

- Виробник тютюнових виробів вирішив направити частину поставок через Туреччину та перевів ключовий персонал до Гонконгу.

- Спочатку Japan Tobacco (33% належить державі) після початку війни в Україні не виключала продажу свого російського бізнесу.

- У результаті було прийнято рішення зберегти бізнес, але призупинити всю інвестиційну та маркетингову діяльність у росії.

- Гендиректор не виключив продаж російського бізнесу «у гіршому випадку», але зараз, на його думку, потреби в цьому немає.

Більше на https://t.me/UA_ONews