Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.06.2024

1. Країни Євросоюзу розглядають конфіскацію приватних активів росіян для компенсації збитків Україні.

- Ряд країн Євросоюзу вивчають можливість вилучення приватних активів росіян на користь України, заявив офіційний представник ЄС Петер Стано.

- На даний момент у рамках санкцій на території об'єднання заморожено активи понад 2000 приватних осіб та організацій.  

- «В основному ці кошти належать російським та білоруським олігархам, їхнім компаніям, які ми вважаємо пов'язаними з режимом Путіна», — уточнив Стано, додавши, що деякі країни ЄС та «Великої сімки» (G7) розглядають варіант використання цих активів для підтримки України.

- Що стосується Євросоюзу в цілому, то зараз він сфокусований на використанні прибутку від заморожених золотовалютних резервів росії.

- 30 травня Естонія схвалила передачу Україні активів росіян, які потрапили під санкції. Естонія стала першою країною у світі, яка ухвалила подібний правовий акт. Міністр закордонних справ республіки Маргус Цахкна оцінював суму заблокованих у країні активів російських приватних осіб у 37-39 млн. євро.

2. російський суд розблокує заморожені активи UniCredit під заставу російських облігацій італійського банку.

- російський суд пом'якшив обмеження, накладені на UniCredit, дозволивши італійському банку запропонувати російські суверенні облігації в якості застави замість інших активів і майна.

- У травні російський суд наклав арешт на активи другого за розміром в рф європейського банку, UniCredit на суму 463 млн євро, що еквівалентно приблизно 4,5% його активів у країні, згідно з останнім фінансовим звітом головної російської дочірньої компанії банку.

- "ЮніКредит Лізинг" та "ЮніКредит Гарант" є дочірніми компаніями АТ "ЮніКредит Банк", російського підрозділу італійської групи.

- Раніше в травні UniCredit заявив, що арешт торкнувся лише частини активів російського підрозділу, а не всієї дочірньої компанії.

3. росія намагається згуртувати країни ОДКБ через занепокоєння щодо існування ОДКБ як вектора російського впливу.

- У рф заявили, що напружена ситуація в Східній Європі і передбачуване нарощування військової допомоги НАТО загрожують безпеці членів ОДКБ. Крім того, країни Північноатлантичного альянсу прагнуть зміцнити свої позиції на Кавказі, отримати доступ до ресурсів Каспійського моря та прямий вихід до Центральної Азії.  

- Кремль стурбований тим, що погіршення відносин з Вірменією може спонукати інших членів ОДКБ сумніватись щодо доцільності членства в організації.

4. Країни G7 та ЄС обговорюють запровадження санкцій проти банків третіх країн, які допомагають обходити санкції фінансовій системі росії.

- Деякі союзники розглядають заходи, спрямовані на кредиторів третіх країн, які використовують систему обміну фінансовими повідомленнями Банку росії, що є російським аналогом SWIFT.  

- Це хочуть запровадити через їх допомогу росії обходити санкції, які запровадили у 2022 році.  

- Велика сімка давно поставила своїм головним пріоритетом зупинити росію в отриманні ключових технологій, які використовуються у зброї або необхідні для її виробництва.

- Але Москві вдалося обійти багато з цих обмежень, імпортуючи заборонені товари через треті країни, такі як Китай, Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати та країни Центральної Азії, часто через мережі посередників у багатьох юрисдикціях.

- Нещодавно чиновники зосередилися на банках, які нібито сприяли деяким із цих транзакцій, попереджаючи їх про нові штрафи. Це спонукало кількох кредиторів посилити обмеження та призвело до очевидного падіння російського імпорту.

5. США попереджають Китай про скоординовані дії проти російської підтримки війни.

- США будуть координувати дії з союзниками, щоб покарати китайські фіи, які допомагають росії зміцнювати її військово-промислову базу, включаючи потенційні санкції проти фінансових установ.

- В п’ятницю заступник міністра фінансів США Уоллі Адейемо під час виступу в Берліні закликав лідерів німецького бізнесу сказати своїм китайським колегам, що вони стикаються з вибором між веденням бізнесу в Європі або роботою над оснащенням російської армії.

6. Фонд актора Джорджа Клуні має намір добиватися від ЄС та МКС арешту російських журналістів, які перебувають за кордоном.

- Фонд має намір клопотати в Міжнародний кримінальний суд про порушення кримінальних справ щодо російських журналістів, які висвітлюють події в Україні в проросійському ключі.

- Фонд також хоче спонукати окремі країни ЄС розпочати кримінальне переслідування щодо російських журналістів у справі про "пропаганду війни".

7. Китай став найбільшим постачальником зброї до країн Африки на південь від Сахари, випередивши росію.

- У період з 2019 по 2023 рік постачання російського озброєння впали на 44%, Китай навпаки нарощує присутність.

- Китай шукає нові ринки, особливо там, де росія відступає.

- Це стало можливим через низькі ціни, які пропонує Пекін, та цікаві механізми купівлі (кредити на купівлю озброєння), супутні послуги з обслуговування техніки та навчання збройних сил.

- Крім того, військові контракти найчастіше використовуються Пекіном як приємні бонуси для великих інвестиційних і торгових угод з африканськими країнами.

Більше на https://t.me/Omelyan_News