Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.07.2024

1. Російська влада запустила рекордне за 11 років підвищення тарифів на газ для громадян.

- Щоб залатати бюджет «Газпрому», який втратив європейський ринок і минулого року отримав рекордний у своїй історії чистий збиток, з 1 липня регульовані ціни на газ для всіх категорій споживачів у росії збільшились на 11,2%.

- Одночасно на 9,8% збільшено сукупний платіж громадян за послуги ЖКГ, а також тарифи мережевих компаній для всіх категорій споживачів (на 9,1%).

- За два роки газ подорожчає для громадян на 20%, а з початку війни — на 34%: 2022 року тарифи індексували двічі: на 3% у липні та на 8,5% у грудні. 2023 року індексація не проводилася.  

- Жодного разу в останні роки ціни на газ не зростали настільки стрімко: у 2021 році індексація становила 3%, у 2020 році — 3%, у 2019 році — 1,4%, у 2018-му — 3,4%, у 2017 році. м — 3,9%, а у 2015 та 2016 рр. — по 7,5%.

2. В російському нацпроекті з транспорту зафіксована нестача флоту для забезпечення вантажопотоку «Севморпуті»

- Поточний дефіцит суден оцінюється у 53%. На 2024 рік вантажопотоку Севморпуті потрібно 57 суден, з яких в наявності 47%.  

- До 2030 року, коли вантажопотік прогнозується в діапазоні 53–150 млн. тонн, дефіцит суден може зрости до 55%.  

- Зазначається, що поточні плани розвитку російських верфей не відповідають потребам Севморпуті.

3. Через санкції росія не змогла експортувати до західніх країн товарів на $265,5 млрд (21 трлн руб.).  

- Ці товари були перенаправлені в так звані "дружні" країни, у західні країни росія експортувала товари на 5 трлн руб.

- Російський експорт до західніх країн останні два роки був неоднорідним.  

- 2022-го росія не відправила західним імпортерам товарів на суму $64,1 млрд (4,5 трлн руб.), 2023-го — на $192,4 млрд (16,5 трлн руб.).  

- Більше половини товарів (55%), які не відправили західні імпортери, припадає на мінерали ($107 млрд), близько $38 млрд — на коштовності, $20,7 млрд — на метали, $9,2 млрд — на деревину, $5,4 млрд - на пластмасу і гуму.  

- Постачання їжі знизилося на $1,3 млрд, товарів тваринного походження та будматеріалів — на $1,2 млрд (у кожній групі), промтоварів — на $0,9 млрд.

4. Європейські виробники добрив заявили, що можуть бути витіснені з ринку через дешеві постачання з рф.

- Це ставить під загрозу довгострокову продовольчу безпеку континенту. Зазначається, що імпорт деяких видів добрив із росії до Європи навіть зріс на тлі санкцій після початку війни.

- “Прямо зараз нас захоплює потік добрив із росії, які значно дешевші за наші добрива, з тієї простої причини, що росіяни платять копійки за природний газ порівняно з європейськими виробниками. Якщо політики не діятимуть, виробничі потужності Європи зникнуть", - заявив генеральний директор найбільшого виробника аміаку в Німеччині SKW Stickstoffwerke Piesteritz.

5. Угорщина збирає проросійську коаліцію з ультраправих партій у Європарламенті.

- Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив про створення нової фракції у Європарламенті – «Патріоти для Європи».

- До неї увійде партія Орбана "Фідес", Австрійська партія свободи та чеська партія ANO 2011.

- Три партії, які об'єднають свої сили, спочатку матимуть щонайменше 23 місця, необхідні для офіційного створення окремої фракції в Європейському парламенті.

- Але для визнання їм також необхідно буде включити депутатів як мінімум із семи держав-членів.

- Як зазначає Euronews, усі три партії є проросійськими. Ніхто з них не підтримував Україну у боротьбі проти росії після початку війни у ​​2022 році.

6. FATF знову не внесла росію до "чорного" списку.

- Зупинення членства рф у FATF залишається в силі, однак до "чорного" списку росію знову не внесли, за наслідками Пленарного засідання, яке відбулося з 23 по 28 червня 2024 року у Сінгапурі.  

- FATF також ухвалила заяву, в якій попередила всі країни про посилення фінансових зв'язків Північної Кореєї з міжнародною фінансовою системою і нагадала про серйозні загрози, які це створює для фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

- FATF наголосила на необхідності жорсткого застосування цільових фінансових санкцій проти Північної Кореї та припинення будь-яких кореспондентських відносин з банками КНДР.

7. Норвезька компанія Vaar Energi продовжила угоду на постачання природного газу італійській компанії ENI на 12 років.

- Згідно з новою угодою Vaar Energi постачатиме до 5 мільярдів кубометрів природного газу в період з 2024 по 2036 рік на термінали в Емдені та Дорнумі в Німеччині за ринковими цінами.  

- «Ця угода демонструє довіру Європи та залежність від Норвегії як ключового постачальника енергії в період випробувань для континенту», — сказав генеральний директор Vaar Energi.  

- Минулого місяця Vaar підписав аналогічну угоду з німецькою VNG.  

- Норвегія стала найбільшим постачальником газу в Європу в 2022 році, обігнавши росію після вторгнення москви в Україну.

Більше на https://t.me/Omelyan_News