Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.10.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.10.2022

1. Мінторг США включив 57 російських організацій до чорного списку за порушення режиму експортного контролю щодо росії.

• Вони внесені до списку Entity List, що означає відмову в експорті американських технологій.

• Як вважає американська влада, ці організації «були залучені або є суттєвим ризиком, що вони будуть залучені до діяльності, що суперечить національній безпеці або зовнішньополітичним інтересам США».

За даними Мінторгу, зазначені юрособи набували або намагалися придбати «товари американського походження на підтримку військової програми», а також брали участь у розробці технологій квантових обчислень, які б надалі дозволили росії «здійснювати шкідливу кібердіяльність».

2. Компанія «Газпром» повідомила італійську нафтогазову групу Eni, що з 1 жовтня не зможе поставити газ до Італії через «неможливість його транспортування» через Австрію.

3. У найближчі кілька років Азербайджан вдвічі збільшить експорт газу до європейських країн у рамках підписаного раніше між Євросоюзом та республікою меморандуму про стратегічне партнерство в енергетичній сфері.

• Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв.

• У 2022 році постачання азербайджанського газу збільшилося на 9,7%.

• На початку вересня в Азербайджані повідомили, що мають намір подвоїти потужність газопроводу TANAP, що з'єднує Азербайджан з Європою, з 16 млрд. до 32 млрд. кубометрів.

4. Норвегія «за потреби» може запровадити заборону на поїздки для російських туристів, заявив норвезький Мін'юст.

На сьогоднішній день Норвегія — єдина відкрита для російських туристів країна Євросоюзу, яка має сухопутний кордон із рф.

5. Російський ринок акцій за вересень впав на 18,45%.

6. Росію не переобрали до ради ІКАО, повідомило агентство Reuters.