Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 02.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 02.05.2023

1. Середня ціна нафти Urals у січні-квітні склала $51,05 за барель, що в 1,65 раза нижче за аналогічний період 2022 року.

2. Чистий прибуток провідних компаній росії, що займаються обслуговуванням та ремонтом Airbus и Boeing, за підсумками 2022 року впав в 5,6 рази.

- Чистий прибуток найбільшого російського гравця на цьому ринку S7 Technics скоротився на 43%.

- "Аерофлот Технікс" показав максимальний збиток у своїй історії (з 2016 року) - 570 млн руб.

- Серед причин відходу провайдера «в мінус» - скорочення нальоту літаків у авіакомпаній-клієнтів у другому кварталі 2022 року, який спричинив переведення літаків на тимчасове зберігання та відповідно зменшення кількості процедур з техобслуговування.

3. Продажі російської сільгосптехніки в першому кварталі впали майже на 8% у грошовому вираженні.

- Попит у об'ємному вираженні скоротився на чверть. На ринку інвестиційна пауза на тлі падіння доходів аграріїв.

- Аналітики та галузь очікують на продовження скорочення продажів, якщо держава не знизить експортне мито на зерно або не збільшить держпідтримку.

4. У росії виник дефіцит ключового компонента для виробництва фанери — фенольної формальдегідної смоли, через що низка підприємств може зупинити випуск або суттєво підняти ціни.

- Споживачі смол вважають основною причиною дефіциту експорт фенолу і просять обмежити його.

- Після різкого скорочення через санкції використання фенолу у 2022 році споживачі підписали надто маленькі контракти на цей рік.

5. Індійські енергетичні компанії не можуть отримати дивіденди на суму до 400 мільйонів доларів зі своїх активів у росії, - Bloomberg.

- Державні компанії, такі як ONGC Videsh Ltd, мають частки в російських нафтових і газових родовищах.

- Але дивіденди від цих активів застрягли у російських банківських каналах через нездатність країни платити в доларах на тлі санкцій США та ЄС.

6. Skoda, Kia, Infiniti, Nissan та Renault обмежили функціонал своїх додатків для російських користувачів.

- Тепер власники цих автомобілів не можуть дистанційно розблокувати двері, запустити двигун, переглянути залишок палива, а також оновити програми, що контролюють роботу двигуна, ABS та гальмівної системи.

7. Один із найбільших виробників обладнання для металургії оголосив про відхід з росії

- Італійська компанія Danieli, яка виступає одним із найбільших світових постачальників агрегатів для металообробної та металургійної промисловості, вирішила піти з росії.

- "Відхід Danieli з російського ринку пов'язаний з неможливістю продавати обладнання в росії внаслідок санкційного режиму, встановленого європейською спільнотою", - сказав представник керівництва компанії.

- За його словами, продукція компанії вимагає транспортування на великовантажних автомобілях та на суднах, після чого її збирають на місці. Але через митні обмеження постачати продукцію на російський ринок виявилося фактично неможливо.

8. У Литві набула чинності заборона пропаганди тоталітарних режимів

- Із 1 травня у Литві набув чинності закон про дерадянізацію публічного простору, який передбачає заборону пропаганди тоталітарних та авторитарних режимів та їхньої ідеології, а також новий порядок демонтажу або заміни публічних об'єктів, які цю заборону порушують.

- Закон, дозволить прибрати з публічного простору символи тоталітаризму та авторитаризму: меморіали, пам'ятники, назви вулиць, площ та інших громадських об'єктів.

- Заборона стосуватиметься будь-якої форми вшанування або зображення осіб, символіки чи інформації, що пропагують тоталітарні й авторитарні режими та їхні ідеології.

9. Популярний сервіс знайомств Tinder йде з росії. Це станеться до 30 червня.

- "Наші бренди роблять кроки для обмеження доступу до своїх послуг у росії та завершать свій вихід з російського ринку до 30 червня 2023 року", - йдеться в заяві компанії-власника сервісу Match Group.

10. Німецький виробник спортивного одягу, взуття та аксесуарів Adidas, який тимчасово закрив магазини в рф навесні 2022 року, розглядає можливість передачі російського підрозділу іноземному інвестору.

- Це дозволить компанії перезапустити близько 100 найбільш прибуткових магазинів у країні.

- Adidas оголосив про призупинення роботи в росії та тимчасове закриття роздрібних магазинів у березні 2022 року після початку війни в Україні, а в жовтні ухвалив рішення остаточно згорнути діяльність у країні.

11. Міжнародна федерація дзюдо відмовила у допуску до чемпіонату світу в Досі восьми спортсменам збірної росії.