Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 02.11.2023

1. Російська економіка все більше мілітаризується.

- Бюджет рф на 2024 рік передбачає збільшення видатків на оборону майже на 70% - до 10,8 трлн рублів, що становить майже третину всіх видатків. Витрати на військовий сектор утричі перевищать витрати на освіту, охорону здоров'я та екологію разом узяті.

- Бюджетні перспективи ґрунтуються на хитких припущеннях. У проекті передбачається, що нафтогазові доходи в 2024 році зростуть більш ніж на чверть і становитимуть 11,5 трлн рублів, очікуючи, що нафта марки Brent коштуватиме в середньому $85 за барель, а Urals - $70. У разі зниження цін на нафту доходи будуть нижчими за заплановані.

- Зростання ВВП також може не виправдати очікувань. Міністерство фінансів заклало у прогноз на 2024 рік 2,3%, що більш ніж удвічі перевищує прогноз МВФ.

- Навіть якщо російський уряд зможе отримувати достатньо доходів для фінансування своєї військової машини, довгострокові економічні перспективи залишаються похмурими.

- Девальвований рубль робить імпорт дорожчим, що призводить до зростання інфляції та змушує російський Центральний банк підтримувати високі відсоткові ставки, придушуючи інвестиції. Підвищення податків ще більше стримуватиме зростання.

2. Експорт нафтопродуктів з рф продовжує падати.

- Експорт російських нафтопродуктів впав до 17-місячного мінімуму після тимчасової заборони на постачання дизельного палива і сезонного ремонту, що обмежило нафтопереробну діяльність.

- Поставки нафтопродуктів впали до 2,2 мільйона барелів на день за 28 днів жовтня.

- Це найнижчий показник із травня 2022 року і приблизно на 3% менше, ніж у вересні та роком раніше.

- Поставки сирої нафти рф перевищили цільовий показник, встановлений у рамках угоди ОПЕК+. Про це свідчать останні дані відстеження танкерів.

- Проте потоки палива опинилися під тиском через обмеження виробництва, оскільки російські нафтопереробні заводи ще не повністю завершили планове технічне обслуговування, яке має тривати ще наступного місяця.

3. У російського бізнесу почнуть відбирати валюту за відмову конвертувати її в рублі.

- Чиновники рф готують штрафи для тих, хто продовжить приховувати валюту від держави.

- У разі відмови конвертувати валюту в рублі, експортерам доведеться віддати від 75% до 100% захованої виручки. Такий законопроект у четвер до Держдуми внесла група депутатів.

- З 16 жовтня найбільші нафтогазові, металургійні, хімічні та зернові компанії зобов'язані розміщувати щонайменше 80% валютної виручки у російських банках, та продавати щонайменше 90% цього обсягу на ринку.

4. У росії частка компаній, які планують підняти відпускні ціни на свою продукцію, збільшується четвертий місяць поспіль і досягла максимуму з перших місяців війни.

- Рівень інфляційних очікувань бізнесу, за оцінкою Центробанку рф, досяг 24,3% — на стільки кількість підприємств, які планують підвищення цін, перевищила кількість тих, хто має намір тримати їх стабільними чи знижувати.

- Роздрібні мережі готуються протягом найближчих трьох місяців до підвищення цін на 13,8% у річному вираженні.

- Це більш ніж удвічі вище за офіційну споживчу інфляцію, яку Мінекономіки росії оцінює в 6,7%, і в 3,5 рази перевищує 4-відсоткову мету Центробанку.

5. Країни Європейського союзу (ЄС) збираються скоротити імпорт російського газу до 40-45 млрд куб. м. вже у 2023 році, - повідомлення американського Держдепу за підсумками чергового засідання цільової робочої групи США—ЄС з енергетичної безпеки.

6. США ввели нові санкції проти росії

- Зазначається, що під обмеження потрапили понад 30 фізичних і майже 200 юридичних осіб:

- Безпрозванних Олексій Сергійович - заступник Мінторгу РФ;

- Євтухов Віктор Леонідович - заступник Мінторгу РФ;

- Захаров Александр Вячеславович - конструктор дрона-камикадзе "Ланцет".

- Також під обмеження потрапили громадяни Ірландії, Швейцарії, Кіпру, Швеції, Латвії, Туреччини.

Юридичні особи, які потрапили під санкції

- МДТУ імені М. Е. Баумана

- Науково-технічний центр "Газпром нафти"

- Підприємство "Газпром нафта - Каталітичні системи"

- ФАУ "Роскапстрой",

- СПГ-завод "Арктик СПГ-2"

- Корпорації "Аеон".

- Окремо США запровадили обмеження проти ХКФ-банку, "Російського стандарту", ВБРР, Абсолют банку, АФК "Система" і венчурного фонду Sistema SmartTech.

- Під обмеження потрапили компанії з Туреччини, ОАЕ, Китаю, Люксембургу, Сінгапуру.

7. Казахстан готовий наростити постачання нафти та урану до Франції, а також націлений розвивати торговий коридор в обхід росії, заявив президент республіки після переговорів з Макроном в Астані.

- Казахстан залишається одним із основних постачальників сирої нафти на французький ринок, і готовий збільшити обсяги експорту.

- Слідом за нафтою Казахстан готовий постачати до Франції більше палива для АЕС, оскільки атомна енергетика становить 63% в енергетичному секторі Франції.

8. У НАЗК внесли NESTLE в список спонсорів війни.

- Через 80 років після Другої світової війни Nestle знову «годує» агресора. Швейцарська корпорація Nestle є одним з найбільших виробників продуктів харчування у світі, вона веде бізнес в 187 країнах світу.

- Попри російську агресію, Nestle продовжує працювати в рф, постачати товари агресору та розширювати свою російську виробничу базу.

- Це і стало підставою для внесення компанії до переліку міжнародних спонсорів війни Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК).

9. Binance припинить співпрацю з платіжною системою Advanced Cash.  

- Компанія Advanced Cash, також відома як AdvCash, уклала партнерство з найбільшою криптобіржею у 2019 році, її сервіс дозволяв переказувати кошти між Binance та найбільшими російськими банками, включаючи Сбербанк та Альфа Банк.