Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 03.02.2024

1. Велика турецька компанія Rönesans Holding залишає російський ринок.

- Турецький будівельний підрядник Ronesans Holding оголосив про згортання операцій в росії, де він входив до десятки найбільших підрядників нафтогазового сектора.

- В росії Ronesans вийшла з будівельного бізнесу в травні 2022 року і з бізнесу в сфері нерухомості в червні 2023 року, перенаправивши інвестиції та увагу на різні регіони по всьому світу.

2. США ввели санкції проти компаній, що допомагають Ірану з виробництвом ракет та "Шахедів".

- США запровадили санкції проти компаній, які є постачальниками матеріалів і чутливих технологій для програм Ірану з балістичних ракет і безпілотних літальних апаратів (БПЛА), включаючи безпілотники серії Shahed, якими росія регулярно атакує Україну.

- Як повідомила пресслужба Мінфіну США, санкції введено проти чотирьох компаній з Ірану та Гонконгу за спроби провести закупівлі для компаній Hamed Dehghan та Pishtan Kavosh Gosar Bohta, які вже перебувають під санкціями США.

3. У Сенаті США пропонують запровадити санкції проти Угорщини.

- Білий дім повинен розглянути можливість введення санкцій проти Угорщини.

- Таку думку висловили одразу кілька сенаторів Конгресу США включно з очільником Комітету з міжнародних відносин Беном Кардіном, передає Bloomberg.

- За словами Бена Кардіна, чинний прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан є «найменш надійним» союзником НАТО, який викликає зростаюче обурення серед партнерів.

- Кардін зокрема засудив затягування Орбаном виділення макрофінансової допомоги Україні від ЄС, а також зволікання із схваленням вступу Швеції в НАТО.

- З огляду на це, на думку Кардіна, Білому дому слід зважити можливість запровадження санкцій і скасування безвізового режиму для громадян Угорщини.

4. Тайвань більш ніж у 15 разів збільшив штраф за постачання до росії заборонених до експорту товарів та технологій.

- Наразі він становить 1 млн юанів ($140 тис).

- Також Мінекономіки Тайваню внесло російську компанію iMachine до списку санкцій. За даними відомства, компанія постачала до росії тайванські верстати для переобладнання під виробництво зброї.

- У міністерстві зазначили, що «міжнародна репутація тайванських бізнесменів є дуже важливою для майбутніх глобальних продажів і має бути захищена гравцями галузі».

- Відомство також попросило виробників «розірвати зв'язки» з рф та підтвердити заборону на експорт високотехнологічних товарів до країни.

- У Мінекономіки Тайваню зазначили, що "країни з високим ступенем ризику реекспорту" (Туреччина, ОАЕ, країни Центральної Азії) зобов'язані суворо декларувати кінцевого користувача обладнання.

5. Продаж снарядів росії виведе економіку КНДР зі спаду.

- У Північній Кореї цього року очікується перше за багато років економічне зростання завдяки продажу артилерійських снарядів та ракет росії, які та використовує для війни проти України, пише Deutsche Welle.

- Водночас, домовленості між КНДР і росією таємні, обидві сторони їх заперечують.

6. МЗС Латвії пропонує владі перевірити ключові компанії на зв’язки з росією.

- У МЗС Латвії виступили із пропозицією перевіряти іноземних працівників латвійських компаній та організацій на проросійські погляди.

- Насамперед там хочуть перевіряти на лояльність до рф людей, які обіймають високі посади.

- У разі виявлення таких осіб та їхнього зв'язку з агресією, що здійснюється режимом путіна проти українського народу, відомство пропонує застосувати проти них обмежувальні заходи Євросоюзу.

7. Компанія Sony заборонила активувати свої ігри на платформі Steam для користувачів з рф та білорусі.

- Російські та білоруські акаунти Steam більше не можуть активувати ігри розробника Sony.

Більше на https://t.me/OmelyanNews