Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 03.04.2024

1. Великий завод «Газпрому» став через аварію слідом за трьома НПЗ «Роснефті».

- Слідом за трьома нафтопереробними заводами «Роснефті», які зазнали атак українських БПЛА, став один із найбільших заводів «Газпрому» — Астраханський ГПЗ.

- Завод, який переробляє газовий конденсат та випускає бензин та дизпаливо для південних регіонів рф, припинив переробку сировини 31 березня.

- Заводу був потрібний позаплановий ремонт, терміни якого поки що точно невідомі.

2. Киргизстан слідом за Вірменією приєднується до санкцій проти російської карти «Мир».

- З 5 квітня у Киргизстані перестануть працювати картки платіжної системи «Мир».

- Місцева національна платіжна система «Елкарт» припинить їхнє обслуговування і розірватиме взаємини з російською Національною системою платіжних карток (НСПК).

- Карти не працюватимуть у торгових точках, банкоматах та терміналах.

- Вашингтон запровадив санкції проти системи «Мир» наприкінці лютого. Від платіжної системи відмовлялася китайська платіжна система UnionPay, Туреччина, країни колишнього СРСР - Казахстан, Узбекистан та інші.

3. Казахстан також приєднався до санкцій проти російської платіжної системи «Мир» за Вірменією та Киргизстаном.

- До санкцій проти «Миру» де-факто приєднався найбільший у Казахстані Halyk Bank. Він повністю припинив обслуговування російських карток, включаючи перекази, оплату через термінали та зняття готівки в банкоматах.

- Частково з російськими картами у Казахстані продовжують працювати лише ВТБ (Казахстан) та Bereke bank (колишня казахстанська «дочка» Сбербанку).

- При цьому перший дозволяє знімати готівку з «Миру» у банкоматах лише у національній валюті — тенге, а другий — не дозволяє здійснювати грошові перекази.

4. 2023 року 27 держав-членів Євросоюзу видали громадянам росії 7215 приписів залишити територію об'єднання - про це свідчать дані «Євростату».  

- За рік кількість виданих розпоряджень зросла на 34%, роком раніше їх отримали 5380 росіян, а в 2021 (з якого ведеться облік статистики) - 4920.

- Найбільше громадян росії вислала Німеччина – 2000 чоловік. Причому за рік цей показник зріс на 154% - у 2022 році розпорядження в цій країні отримали 785 росіян.

- На другому місці за кількістю розпоряджень про висилку громадян росії – Франція. За рік влада цієї країни депортувала 1115 росіян. Це майже на 20% більше, ніж у 2022 році, коли приписи отримали 930 осіб, але все ж таки менше, ніж у 2021 році, коли з країни вислали 1 255 росіян.

- Також до десятки країн, які видали росіянам приписи залишити ЄС, входять Фінляндія (595), Польща (485), Швеція (460), Литва (430), Хорватія (395), Австрія (300), Нідерланди (255) та Естонія (235) ).

5. Російський експорт нафти морем досяг максимального рівня цього року.

- Різке зростання поставок допомогло збільшити доходи росії від продажу нафти, незважаючи на програму санкцій.

- За сім днів валова вартість експорту сирої нафти зросла до п'ятимісячного максимуму 1,9 мільярда доларів порівняно з переглянутим показником 1,75 мільярда доларів за період до 24 березня.

- Середній дохід за чотири тижні також зріс, збільшившись приблизно на 110 мільйонів доларів до 1,74 мільярда доларів на тиждень.

- Більшість запасів російської нафти Sokol, що накопичилися після того, як від неї відмовилися індійські нафтопереробні компанії, вже вивантажено.

- Близько 9,1 мільйона барелів, половина від загального обсягу, було поставлено на нафтопереробні заводи у Китаї.

- Ще 7 мільйонів барелів повертаються до Індії, хоча майже половина з них все ще перебуває на танкерах, які стоять на якорі в індійських портах. Один вантаж був доставлений до Пакистану.

6. Постачання російського газу до ЄС досягло максимуму з серпня.

- Обсяг трубопровідного експорту російського газу до Європи (Євросоюзу та Молдови) у березні 2024 року зріс на 26% до рівня березня минулого року до 2,74 млрд куб. м, випливає із розрахунків на основі даних «Газпрому» та європейської мережі операторів газотранспортних систем (ГТС) – ENTSOG.

- Це максимальний рівень поставок із серпня 2023 року, коли місячний обсяг експорту становив 2,84 млрд куб. м.

- Постачання у березні, незважаючи на відсутність холодів у Європі та швидке завершення опалювального сезону в країнах Євросоюзу (ЄС), виявилися вищими, ніж у зимові місяці.

- Зараз росія постачає газ до Європи за двома маршрутами – транзитом через Україну та однією з двох ниток газопроводу «Турецький потік» (по другій нитці газ йде на турецький ринок).

- Збільшенню експорту у 2024 році сприяє зростання поставок по обох діючих маршрутах.

- Високі запаси газу в підземних сховищах газу (ПСГ) дозволяють країнам ЄС купувати газ тоді, коли ціни на пальне для них найкомфортніші.

7. Новий маршрут із заходу на схід робить Європу знову залежною від газу з рф.

- Уряди країн Західної Європи прагнуть знизити залежність від росії у сфері енергетики після початку війни в Україні, але коли йдеться про газ, вони все частіше замінюють трубопровідні постачання зрідженим природним газом – але знову російським.

- Більше десятої частини російського газу, що раніше постачався трубопроводами до Європейського союзу, було замінено ЗПГ, що доставляється в порти ЄС.

- Іспанія, де розташований найбільший у ЄС парк імпортних терміналів, раніше не імпортувала трубний російський газ, а зараз стала найбільшим реекспортером поставок із рф, що надходять морем.

- Зростання поставок ЗПГ збільшило частку російського газу в імпорті ЄС приблизно до 15% після того, як трубопровідний імпорт Газпрому скоротився після початку війни до 8,7% з 37% імпорту газу до ЄС.

- Росія у 2023 році відправила до портів ЄС понад 15,6 мільйона метричних тонн ЗПГ, за даними аналітичної компанії Kpler, що на 37,7% більше, ніж у 2021 році, і трохи більше, ніж у 2022 році.

- Це збільшення не є порушенням законодавства ЄС, оскільки СПГ не підпадає під санкції.

- Уряди західноєвропейських країн ввели санкції проти російської нафти після початку війни у лютому 2022 року, але не зробили того ж таки щодо природного газу.

- Натомість Європейська комісія закликала до добровільної відмови від імпорту російського палива до 2027 року.

8. Туреччина та Бразилія у березні 2024 року залишалися основними імпортерами дизпалива з росії.

- Після набрання чинності з 5 лютого 2023 року ембарго на імпорт нафтопродуктів російського походження до країн ЄС трейдери переорієнтували експортні потоки дизпалива з портів рф у напрямку до Бразилії, Туреччини, країн Африки та Близького Сходу, а також на рейдові перевалки.

- До початку дії санкцій основними покупцями морських партій дизпалива були країни Європи.

- У березні 2024 року росія відвантажила на експорт зі своїх портів у напрямку Туреччини близько 1,47 мільйона тонн низькосірчистого дизпалива та газойлю проти 1,2 мільйона тонн у попередньому місяці.

- Експортні відвантаження дизпалива з портів рф до Бразилії минулого місяця скоротилися близько 0,5 мільйона тонн після 0,63 мільйона тонн у лютому. Близько половини березневих вантажів поки що в дорозі, а приблизно третина відвантажених у лютому-березні обсягів ще очікують на розвантаження в бразильських портах.

- рф також відвантажила у березні 2024 року близько 0,73 мільйона тонн дизпалива до країн Африки проти 0,84 мільйона тонн місяцем раніше, основними імпортерами були Лівія, Туніс, Сенегал, Гана та Єгипет.

- Тим часом, близько 500.000 тонн дизпалива, відвантаженого в березні з Приморська, поки не мають певного пункту призначення. В очікуванні «на воді» залишаються поки що чотири лютневі партії приморського дизпалива загальним обсягом близько 200.000 тонн.

- Загалом морський експорт низькосірчистого дизпалива та газойлю з рф минулого місяця знизився приблизно на 4% у добовому вираженні до лютого до близько 3,6 мільйона тонн.

9. Німецька митниця затримала вантажне судно, яке перевозило російський уран.

- Вантажне судно Atlantic Navigator II, яке вийшло з Санкт-Петербурга в США, було змушене зайти в порт Ростока через пошкодження гребного гвинта.

- Під час огляду інспектори митниці виявили на борту товари, які перебувають під санкціями ЄС та заборонили кораблю продовжувати шлях.

- Судно перевозило березову деревину та уран, і затримано воно було саме через деревину.

- Ця деревина надійшла із заводів російського олігарха, ім'я якого включено до списку санкцій ЄС.

10. У Європейському Союзі наразі заморожено 37 млрд євро приватних та 208 млрд євро державних коштів рф.  

- ЄС опрацьовує питання, як їх можна використати для відшкодування збитків, завданих російською агресією. Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час підсумкового брифінгуза результатами міжнародної конференції "Відновлення справедливості для України" в Гаазі.

- "Ми продовжимо працювати над питанням фінансування репарацій, тому що важливо, щоб росія заплатила за відшкодування збитків. І ми працюємо над цим в усіх наших дискусіях, які ми ведемо щодо російських активів, приватних чи державних", – сказав він.

- Окремо Рейндерс сподівається на "швидке ухвалення нещодавніх пропозицій щодо використання надходжень від знерухомлених російських активів" для потреб України у її боротьбі з російським агресором. За його оцінкою, ці надходження можуть становити близько 2-3 млрд євро на рік.

11. 44 країни підписали політичну декларацію "Відновлення справедливості для України", в одному з пунктів якої йдеться про створення військового трибуналу для розслідування дій росії в Україні.  

- У ній йдеться про притягнення до відповідальності найвищих ешелонів військового та політичного керівництва росії. Серед підписантів – США, Великобританія, Франція, Грузія, Італія, Чехія.

12. США зняли санкції із колишньої європейської «дочки» російського банку ВТБ.  

- З списку санкцій виключено VTB Bank Europe SE, а також Ost-West Handelsbank AG (другу назву почали використовувати після того, як ВТБ втратив контроль над банком на тлі санкцій).

- Минулого року стало відомо, що ВТБ ухвалив рішення щодо ліквідації дочірнього банку в Європі.

Більше на https://t.me/UA_ONews