Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 03.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 03.05.2023

1. Промисловість росії витратить на 3 млрд рублів більше на передачу електроенергії магістральними електромережами в 2023 році через індексацію тарифів з 1 травня.

- Уряд позапланово збільшив тариф на 6,3% до кінця року. Це стало третім підвищенням протягом року.

- Магістральні тарифи вже двічі індексувалися у 2022 році: за планом – з 1 липня 2022 року на 5% та позапланово – з 1 грудня 2022 року ще на 11,5%.

- У сумі тариф збільшився на 17,6%.

- Травневе розпорядження уряду порушує ухвалене у листопаді 2022 року рішення про відмову збільшення тарифів мережевих компаній у 2023 році.

- Сумарне підвищення тарифів після трьох етапів становитиме 24,5%.

2. Видобуток газу в росії в першому кварталі впав на 10%.

- Видобуток газу в рф у січні—березні знизився на 10% рік до року, до 180 млрд кубометрів, у березні — також на 10%, до 61 млрд кубометрів.  

- Видобуток «Газпрому» продовжує знижуватися на тлі падіння експорту до ЄС, і у першому кварталі монополія знизила виробництво газу майже на 18%.

- Загалом, очікується, що видобуток газу у 2023 році в рф знизиться до 630 млрд кубометрів порівняно з 673,8 млрд кубометрів в 2022 році.

3. Постачання зрідженого природного газу на ринок Євросоюзу досягло в квітні 2023 року історичного максимуму в 12,06 млрд кубометрів (зростання на 13,3%), - дані асоціації європейських операторів підземних сховищ газу Gas Infrastructure Europe.

- У квітні поставки з ЗПГ-терміналів у газотранспортну мережу ЄС на 170 млн кубометрів, або на 1,4%, перевищили попередній рекорд грудня 2022 року – 11,89 млн кубометрів.

4. Євросоюз запустив спільну платформу для закупівлі газу, щоб координувати покупців із ЄС та міжнародних продавців.

- Створена у відповідь на маніпуляції росії на енергетичних ринках, платформа поєднує попит, координує використання інфраструктури та купує дешевий газ оптом, щоб більш ефективно доставляти його до Європи.

- Платформа отримала назву AggregateEU та була схвалена країнами ЄС як частина заходів, спрямованих на вирішення проблеми високих цін на енергоносії, які б'ють по економіці Європи.  

- Крім цього, платформа допоможе регулювати достатню кількість газу в сховищах, щоб благополучно пережити наступну зиму.

5. росія опустилася нижче за Африку у світовому рейтингу свободи ЗМІ.

- росія втратила ще 9 позицій і посідає 17-те місце з кінця у світовому рейтингу свободи преси, який у середу представила міжнародна організація «Репортери без кордонів».

- Зайнявши 164 місце зі 180 можливих, росія пропустила вперед більшість країн Африки, всі пострадянські республіки, крім Туркменістану, і опинилася в групі держав, де становище ЗМІ оцінюється як «дуже важке».

- З початку війни у лютому 2022 року майже всі незалежні ЗМІ були заборонені та заблоковані, або набули статусу «іноземних агентів» та «небажаних організацій».

6. США, Європа та інші союзники України готують нові санкції проти росії, щоб спробувати затягнути зашморг на економіці президента Путіна.

- Нові пакети санкцій здійснюватимуться окремо, але скоординовано.

- Вони будуть спрямовані на боротьбу з обходом санкцій загалом та закриття лазівок у існуючих санкціях.

- Пакети заходів будуть представлені на зустрічі лідерів країн G7 у Японії наприкінці цього місяця.

- Численні санкції, введені проти москви після початку війни, завдали шкоди російській економіці, але не завдали нокаутуючого удару.  

- Доходи росії від продажу енергоносіїв близькі до перевищення цільового рівня цін на нафту, запровадженого G7 та ЄС, що допомагає уряду стабілізувати бюджет навіть на тлі різкого зростання військових витрат.

- Саміт Великої сімки стане форумом для обговорення того, що спрацювало і які варіанти залишаються щодо подальшого тиску на російську економіку.