Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.08.2024

1. росія вже ніколи не відновить валові обсяги та виторг від експорту вуглеводнів.  

- Якщо 2021 року росія виручила від експорту нафти, газу та вугілля $315 млрд, то за прогнозами, вже до 2030 року виручка знизиться більш ніж удвічі – до $146 млрд.  

- Це (до 2050 року) до п'яти разів зменшить майбутній внесок ПЕК у ВВП країни. Таким чином, ПЕК втратить колишню роль «локомотива» економіки росії.

2. російськи літаки продовжують стикатись з проблемами під час польотів.  

- Ще в одного літака російської авіакомпанії відмовив двигун під час рейсу.

- Пасажирський літак Boeing 737, який виконував рейс з Анталії до Санкт-Петербурга, здійснив вимушену посадку через відмову двигуна.

- Несправність виявилася за чотири хвилини після зльоту, коли літак зі 145 пасажирами на борту був на висоті 2600 метрів.  

- Екіпаж доповів про ситуацію диспетчерам і ухвалив рішення повернутися в аеропорт вильоту в Анталії, де здійснив посадку за 40 хвилин.

3. Угорщина відмовилася міняти російську нафту на постачання з інших країн.

- Уряд Угорщини відхилив пропозицію Хорватії скористатися її трубопроводом як альтернативу імпорту нафти з росії.  

- Євросоюз вимагає від Угорщини та Словаччини якнайшвидше знайти заміну нафти з росії, але Будапешт не робить для цього жодних кроків.  

- У середу прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович надіслав до Єврокомісії (ЄК) листа, повідомивши про «незавантаженість» нафтопроводу, який проходить через країну, починаючи на узбережжі Адріатичного моря.  

- Інфраструктура для імпорту нафти перевершує потреби Хорватії і може забезпечити країни, які не мають виходу до моря, достатньою кількістю сировини, яка може «зменшити або повністю ліквідувати їхню залежність від російської нафти».  

- Пропозицію Пленковича зустріла запекла відповідь міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто. Він написав у Facebook, що вона є частиною узгодженої з ЄК атаки на Будапешт.  

- Сійярто звинуватив Хорватію в тому, що вона «не є надійною транзитною країною», з початку війни в Україні підвищила плату за транзит до рівня, який у п'ять разів перевищує середньоринковий, не інвестує у розширення потужностей і не дає угорській нафтогазовій компанії укладати довгострокові контракти.  

- Сійярто зробив висновок: Угорщина разом зі Словаччиною та Чехією отримали дозвіл від ЄС продовжувати закуповувати російську нафту, незважаючи на введене в союзі ембарго.  

- Вони не мали можливості швидко замінити її поставками з інших джерел, але вони повинні це зробити найближчими роками.

4. Підземні сховища газу у Європі заповнені на 85,12 відсотка.  

- Загалом у сховищах знаходиться понад 92 млрд куб м газу, що є рекордом для цієї пори року.

- Закачування газу склало майже 250 млн куб м, а ось відбір склав 20 млн куб м газу.  

- В Австрії заповненість ПСГ склала понад 86,85 відсотка, Франції майже 77,4 відсотка, у Німеччині майже 89,4 відсотка, а в Італії 87,8 відсотка.  

- Потужність регазифікації зрідженого газу в Європі завантажено на 35 відсотків. Середня ціна на газ у липні становила $365 за тис куб м.

5. Морський експорт російської сирої нафти марки Urals з портів Приморськ, Усть-Луга та Новоросійськ у липні скоротився майже до 1,8 млн барелів на день, що стало мінімум за 19 місяців.  

- Світові постачання нафти минулого місяця скоротилися приблизно на 586 тис. барелів на добу.  

- Зниження зафіксували не лише в росії, а й у Бразилії, Венесуелі та Катарі.

- Його вдалося частково компенсувати за рахунок збільшення експорту із Саудівської Аравії (5,8 млн барелів) та США (4,4 млн). Ірак експортував 3,4 млн., стільки ж — країни Західної Африки.

6. Австрійська енергетична група OMV більше не має критичної залежності від російського газу і зможе забезпечити своїх клієнтів паливом у випадку припинення газового транзиту через Україну. Про це заявив генеральний директор OMV Альфред Штерн.  

- "Ми вже більш як два роки працюємо над диверсифікацією наших джерел газу і транспортних маршрутів, щоб більше не залежати від постачання від "Газпрому". Ми можемо забезпечити всіх наших контрактних клієнтів, навіть якщо російський газ не надходитиме. У OMV вже немає цієї залежності", – запевнив очільник компанії.  

- Штерн додав, що OMV "значно скоротила" обсяги газу, які австрійська компанія купує у російського "Газпрому", порівняно з тими, що були до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

7. Російські опозиціонери, які були звільнені підчас обміну, в першу чергу хвилюются про санкції.  

- Західні країни мають «протягнути руку» російським громадянам і послабити обмеження, щоб допомогти їм побачити світ і здобути освіту, заявив колишній глава «Відкритої Росії» Андрій Пивоваров на прес-конференції в Бонні після обміну засудженими. Він закликав не асоціювати всіх росіян з політикою, яку проводить влада країни.  

- Владимир Кара-Мурза також заявив: «Що часто санкції західних країн спрямовані не проти режиму, а проти всіх російських громадян. І вкрай непродуктивно. Я маю намір саме цьому напрямку величезну увагу. Санкції мають бути проти режиму, а не проти людей. На Заході деякі ці поняття чомусь плутають».  

- «Дивно читати західних чиновників, що все в країні за режим та за військовий конфлікт. Дуже дивно читати. Ми маємо нагадувати, що режим і росія — це різні речі. На цьому я і сконцентруюсь», - зазначив Кара-Мурза.  

- «Не можна ізолювати росію. Не може бути миру та безпеки в Європі, без росії, без найбільшої країни Європи. У росії все може змінитись за три дні. Історія це доводить», - вважає Володимир Кара-Мурза.  

8. Сьогодні вночі Сили оборони завдали удару по аеродрому Морозовськ та низці нафтобаз у рф.

- У Морозовську зафіксовано влучання в склади з боєприпасами, де зберігалися, зокрема, і керовані авіаційні бомби.  

- Інформація щодо ураження засобів ППО та авіаційної техніки ворога уточнюється.

- Завдання було виконано силами і засобами Служби безпеки України та Головного управління розвідки Міністерства оборони України у взаємодії зі Збройними Силами України.  

- Також Сили оборони атакували низку нафтобаз та об’єктів зберігання паливно-мастильних матеріалів російських окупантів в Бєлгородській, Курській та Ростовській областях.

- Наявна інформація щодо влучання та подальшого загорання щонайменше двох резервуарів з нафтопродуктами.

Більше на https://t.me/Omelyan_News