Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.10.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 03.10.2024

1. "Газпром" очолив список найбільш збиткових компаній росії.

- За підсумками 2023 року з десяти найбільш збиткових компаній росії п'ять пов'язані з державою.  

- Перше місце у списку посідає «Газпром». У 2023 році держкорпорація, що на 38,4% належить Росмайну та на 11% АТ «Роснафтогазу», вперше за 25 років показала чистий збиток у розмірі 583,1 млрд руб. Ще роком раніше газовий концерн звітував про прибуток у 1,3 трлн руб.  

- На четвертому місці рейтингу найбільш збиткових компаній Росії – Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК). Чистий збиток держкорпорації 2023 року становив 34,8 млрдруб. Показник збільшився порівняно з 2022 роком на 47%. При цьому ОАК, яка на 90% належить «Ростеху», консолідувала майже всі авіабудівні підприємства росії та після початку війни в Україні отримала великий портфель замовлень для заміни імпортних лайнерів. Однак терміни постачання нових російських літаків переносяться вправо або відкладаються на майбутнє.  

- На п'ятому місці рейтингу Forbes знаходиться VK, яка показала в 2023 чистий збиток у розмірі 34,3 млрд руб. Роком раніше показник був приблизно на тому ж рівні - 32,6 млрд. Компанія, що належить на 45% "Согазу" і на 45% "Газпром-Медіа Холдингу", збільшила збиток через зростання витрат на персонал (+44%), винагорода партнерам та медіаконтент (+70%), а також маркетингових витрат (+76%).

2. Експорт російських алмазів до Індії впав більш ніж на 20% через західне ембарго.  

- Підготовлена ​​країнами "Великої сімки" заборона на прямий імпорт алмазів з росії почала діяти з січня, потім протягом року поступово вводилося ембарго на їх обіг.  

- Зокрема, з 1 березня почали діяти обмеження щодо закупівлі у третіх країн. До них потрапляє Індія, через яку проходить понад 90% алмазів, що видобуваються у світі; туди ж прямувала і значна частина експорту російського видобутника алмазів "Алроси".  

- За II квартал цього року імпорт необроблених алмазів із росії до Індії впав більш ніж на 20% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Раніше багато каменів під час постачання в інші країни описувалися як індійські, тому що вони піддаються «суттєвій переробці» у вигляді полірування чи огранювання в Індії.  

- Але підготовлені G7 обмежувальні заходи покликані домагатися ідентифікації алмазів.  

- Передбачається, що повністю система відстеження необроблених алмазів має запрацювати з 1 вересня, тому очікується подальше падіння російських поставок до Індії.  Під маркування потрапить від 80% до 90% алмазів у світі, що дозволить як оптовим, так і роздрібним торговцям миттєво відокремлювати легальні алмази від нелегальних.  

- У 2022 р. експорт алмазів приніс росії понад $4 млрд.

3. Військова економіка Путіна постраждає, якщо Саудівська Аравія зменшить світові ціни на нафту.  

- Москва відчуватиме брак коштів на підтримку військової економіки, якщо Саудівська Аравія виконає плани збільшення видобутку нафти для захисту своєї позиції світового нафтового короля.  

- Ер-Ріяд все більше розчаровується в нездатності інших нафтових держав скоординувати дії зі скорочення постачань, щоб підняти ціни на нафту приблизно до 100 доларів за барель порівняно з поточними 70 доларами.  

- Нафтотрейдери кажуть, що у відповідь на це Саудівська Аравія має намір переграти дрібних виробників, експортуючи більше нафти, щоб захопити частку ринку та отримати прибуток, навіть незважаючи на падіння цін.  

- Така стратегія може обрушити ціни на нафту і стати поганою ознакою для путіна. Нафта та газ були найбільшим джерелом доходів російської держави протягом останнього десятиліття, становлячи до половини бюджету країни.  

- Можливий крок Саудівської Аравії є «величезним ризиком» для державного бюджету Москви, оскільки він значною мірою залежить від доходів від продажу нафти.  

- Саудівська Аравія чудово розуміє, що російські компанії не виконують вимог про скорочення видобутку, тому вони будують свої власні плани. За поточним курсом падіння цін на нафту на 20 доларів призведе до зниження доходів на 1,8 трильйона рублів (20 мільярдів доларів). Це еквівалентно приблизно 1% ВВП росії.

- Уряд росії опиниться перед вибором: або скоротити витрати — що малоймовірно під час війни, або змиритися з інфляційним тиском і задушливо високими відсотковими ставками. росію, а також такі країни, як Казахстан та Ірак, звинувачують у тому, що вона постачає більше нафти, ніж узгоджено з картелем ОПЕК+.

- Москва постійно перевищує свою добровільну квоту, яка нині становить 8,98 млн барелів на день, незважаючи на неодноразові обіцянки привести видобуток у відповідність до цільового показника.  

- Прибуток росії від продажу викопного палива зріс на 41% лише за першу половину цього року, за даними міністерства фінансів москви, незважаючи на західні санкції.

- Країна розглядає нову стратегію підтримки видобування нафти на рівні 540 мільйонів тонн на рік до 2050 року — явно всупереч зусиллям зі скорочення видобутку з метою боротьби зі зміною клімату.

4. Обсяг будівництва житла в росії впав після скасування пільгової іпотеки та зростання ставок.  

- У серпні 2024 року обсяг житлового будівництва у росії становив 9,2 млн кв. м, що на 9,5% менше у порівнянні з тим же місяцем минулого року, повідомляє Росстат.

- Падіння сталося на тлі скасування програми пільгової іпотеки та підвищення Сбербанком іпотечних ставок до рівня, який не спостерігався з початку 2000-х років.  

- За перші вісім місяців 2024 року обсяг будівництва був на 1,6% більше ніж за аналогічний період 2023 року.  

- Програму пільгової іпотеки на новобудови під 8% було введено у 2020 році у відповідь на кризу будівельної галузі, спричинену пандемією коронавірусу.

- 1 липня 2024 року програма припинила свою дію.  

- 2 жовтня стало відомо про підвищення "Сбером" ставок за іпотечними програмами на 0,9 процентних пункти. Тепер мінімальні ставки на первинному ринку становлять 21,9%, на вторинному – 21,6%.

- Востаннє такі високі ставки на іпотеку спостерігалися наприкінці 2002 року.

5. російські нафтові танкери вивішують нові прапори.  

- Десятки танкерів змінювали прапори після перевезення та вивантаження російської нафти за останні півтора роки, оскільки Москва прагне захистити тіньовий флот від міжнародного тиску, спрямованого на обмеження ринку збуту російської нафти.  

- У той час як американська, європейська і британська влада переслідує, заморожує і конфіскує російські гроші по всьому світу, путін знаходить все нові способи ухилитися від їхньої хватки.  

- Танкери є прикладами російських активів, які підтримували бюрократичні зв'язки із Заходом, навіть коли урядовці полювали на гроші, пов'язані з кремлем.  

- Танкери тіньового флоту не підпадали під дію санкцій більше року після початку війни.  

- За даними морської аналітичної компанії Windward, з липня 2023 року понад 85 суден, пов'язаних із росією, змінили реєстрацію з Ліберії на Габон. Серед них — судна флоту «Совкомфлоту», державної російської судноплавної компанії, яка потрапила під західні санкції.  

- Завдяки цьому реєстр Габону, відкритий у 2018 році, перетворився на один із найшвидше зростаючих у світі. Інші російські танкери були перереєстровані в Панамі та Палау, згідно з інформацією про реєстрацію суден, отриманої через MarineTraffic та Lloyd's List.  

- Ця морська перестановка дозволила малим країнам отримати зиск із війни в Україні. Габон, колись твердий союзник США та Франції, після військового перевороту 2023 року все більше товаришує з росією.

- В умовах, коли західний експорт до росії в основному заморожений, Габон став ключовою ланкою в ланцюжку поставок москви.

6. США ввели санкції проти мережі, яка постачала хуситам компонети до ракет та БПЛА.  

- США запровадили обмеження проти компаній та фізичних осіб в Ірані й Китаї, а також суден, зареєстрованих у Габоні й росії, які забезпечували незаконні поставки хуситам компонентів, необхідних для розгортання ракет і БПЛА, йдеться в повідомленні Офісу з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).  

- Зокрема, обмеження запроваджуються проти ключових операторів у сфері закупівель та постачання, розташованих в Ірані та Китаї.

- Вони забезпечували хуситів матеріалами та компонентами подвійного призначення, необхідними для виробництва, обслуговування та розгортання ракет і БПЛА проти інтересів США та їхніх союзників, зазначили в американському відомстві.

7. Арктичні союзники створять групу безпеки для протидії росії та Китаю.  

- Канада та країни Північної Європи працюють над створенням коаліції для протидії активності росії та Китаю в Арктичному регіоні.  

- МЗС Канади минулого тижня організувало зустріч із колегами зі Швеції, Норвегії, Фінляндії та Данії в канадському місті Ікалуїт. Міністри домовилися вивчити шляхи створення діалогу з безпеки в Арктиці або нового форуму для обговорення питань оборони.  

- Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі заявила, що переговори про безпеку між північними союзниками потрібні, оскільки вони більше не зустрічаються на політичному рівні, частково через присутність росії в Арктичній раді. П

- івнічні країни тепер є членами НАТО після вступу Швеції на початку цього року.  

- Канада пообіцяла посилити свою військову присутність в Арктиці після вторгнення росії в Україну, а зростаючий інтерес Китаю до крайньої півночі зменшує відчуття безпеки на величезних північних територіях.

8. ЄС почав закуповувати менше нафтопродуктів, але витрачати більше.  

- Згідно з аналізом на основі даних Євростату, вартість імпортованих нафтопродуктів ЄС за січень-липень цього року зросла до 756 євро за тонну, порівняно з попереднім періодом до введення санкцій проти росії, коли ціна становила 462 євро.  

- Незважаючи на збільшення середньомісячних витрат країн ЄС на нафтопродукти до €5,9 млрд, обсяг закупівель скоротився на 12 відсотків з 8,9 млн тонн у 2021 році до 7,9 млн тонн, що призвело до збільшення середньої ціни однієї тонни нафтопродуктів у 1, 6 рази, при цьому кошик європейських закупівель за цей час майже не змінився.  

- Основними продуктами імпорту залишаються газойлі з нафти, гасове паливо для реактивних двигунів, необхідне для специфічних процесів переробки паливо, і навіть легкі дистиляти.  

- У 2024 році баланс сил на ринку енергоресурсів значно змінився: лідерство розділили між собою Саудівська Аравія, США, Індія, Британія та Кувейт, займаючи разом половину частки ринку.  росія, яка раніше домінувала з 45 відсотками, наразі зіткнулася з новими конкурентами, які розподіляють ресурси більш рівномірно.  

- У 2021 році середня вартість нафтопродктів була на рівні $64,5 за бар, а в цьому понад $82 за бар.

Більше на https://t.me/Omelyan_News