Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 04.01.2024

1. Російська нафта втрачає конкурентоспроможність в Індії через зростання цін.

- Імпорт сирої нафти в Індію з росії в листопаді був найдорожчим за рік, що відображає зменшення знижок на паливо.

- Нафтопереробники третього за величиною споживача нафти в світі платили в середньому 85,90 доларів за барель за поставки від свого найбільшого постачальника, що на 1,8% більше порівняно з 84,46 долара в жовтні.

- У той час як імпорт Індії з росії зріс на 6,2% за місяць до 1,68 мільйона барелів на день у листопаді, імпорт з Іраку зріс на 21,4%, перетнувши позначку в 1 мільйон вперше з лютого, згідно з даними постачальника даних Kpler.

- Поставки з росії до Індії впали до 1,48 мільйона барелів на день у грудні, за даними Kpler, оскільки шість танкерів, що перевозили нафту марки Sokol з Далекого Сходу країни, не змогли доставити через посилення санкцій.

2. За цей рік рубль послабшав майже на 30%.  

- Це найгірший результат для російської валюти з 2015 року, коли ослаблення рубля становило 31,4%.

- За даними Мосбіржі, в останній торговий день 2023 за долар давали трохи більше 90 рублів.

- Позначку в 100 рублів за долар рубль за 2023 рік пробивав двічі: у жовтні та серпні. До цього долар на такій висоті бачили лише наприкінці лютого та у березні 2022 року, тобто після початку війни та введення санкцій.

- Експерти припускають, що вже у третьому чи четвертому кварталах 2024 року росіяни знову зможуть побачити долар по 100 рублів, якщо не продовжать дію указу «Про обов'язковий продаж валютного виторгу експортерами на біржі», який завершується в середині квітня 2024 року.

- Після завершення його на біржі знову може почати формуватися дефіцит іноземної валюти, оскільки через зниження експортної виручки і збільшення обсягів імпорту скорочується профіцит поточного рахунку платіжного балансу торгових операцій росії.

- За даними Центробанку рф, за період із січня по листопад 2023 року він скоротився більш ніж у 4 рази, до $50,5 млрд.

- Ослаблення рубля може бути пов'язане як зі зниженням загальносвітових цін на вуглеводні, так і з подальшими санкціями, які ускладнять умови роботи експортерам нафти та газу з рф.

3. У 2024 році вартість нових іномарок в росії може зрости в межах 20-40% і досягти середньої ціни в 3 млн рублів.

- Експерти вважають, що меншою мірою подорожчають китайські автомобілі, сильніше за інші — корейські.

- На вартість машин із КНР впливатиме поступове насичення ринку (вони займуть до його половини) та підвищення конкуренції.

- На вартість продукції автопрому Південної Кореї вплине нещодавнє рішення уряду про обмеження експорту до росії будь-яких авто, вироблених на її території, з об'ємом двигуна понад два літри.

- Вже сьогодні середня вартість нової іномарки у росії становить 2,8 млн рублів.

- При цьому в бюджетній категорії автомобілів вартістю до 1,5 млн рублів на ринку зараз представлена лише продукція "АвтоВАЗу".

4. Євросоюз продовжує посилювати свою риторику щодо москви, позиція держав-членів ЄС, а також керівних органів в особі Європарламенту та Єврокомісії залишається непорушною.  

- В Брюсселі вже готують 13-й і 14-й пакети антиросійських заходів. Про це повідомив чеський депутат у Європарламенті Томаш Здеховскі.  

- Поки зміст нових пакетів санкцій, що готуються, залишається в таємниці.

- Євросоюз не скасує санкції, навіть якщо бойові дії в Україні завершаться і буде підписано або мирний договір, або угоду про припинення вогню.

- Не усунуто обставини, першопричини, через які вони були введені.

5. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що його експертам вперше заборонили перевірити реакторні зали трьох енергоблоків окупованої росіянами Запорізької АЕС.

- Експерти МАГАТЕ досі не можуть отримати доступ до всіх частин станції, і протягом останніх двох тижнів їх не допускають до реакторних залів енергоблоків №№ 1, 2 і 6.

- Там розміщені сердечники реакторів та відпрацьоване ядерне паливо.

- У турбінні зали третього, четвертого та шостого блоків інспекторів не пускають досі.

- Крім того, планувалося, що 19 грудня їм нададуть доступ на дахи реакторних блоків, цього досі не сталося.

6. У Казахстані припинили трансляцію понад десяти російських каналів.

- Оператор супутникового та інтернет-мовлення TVCOM припинив трансляцію російських телеканалів сімейства ТОВ "ПКВС Казахстан".

- У компанії пояснили, що ухвалили таке рішення в рамках «зниження кількості каналів з інформаційним порядком денним».

- У листопаді за рішенням влади Казахстану в країні заблокували портал Sputnik24, який дозволяв дивитися «Перший канал», «Росію 1», «Росію 24», НТВ та Russia Today. У серпні за «пропаганду екстремізму» було заблоковано сайт телеканалу «Царгород».

7. У Литві судитимуть підозрюваного в постачанні зброї рф в обхід санкцій.

- Окружна прокуратура Вільнюса передала до суду справу, за якою жителя литовської столиці звинувачують у контрабанді зброї в росію та порушенні міжнародних санкцій проти рф.

- Прокуратура висунула обвинувачення 47-річному чоловіку та його підприємству, яке у 2019-2021 роках займалося перевезеннями зброї, її частин і боєприпасів до рф та з росії через Киргизстан.

8. НАЗК внесло виробника продуктів Vici до переліку міжнародних спонсорів війни.

- "Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, представники Viciunai Group обіцяли, що компанія піде з російського ринку, натомість Vici не зупиняє свої потужності у рф, шукає нових працівників та сплачує значні податки до бюджету агресора", - пояснили в НАЗК.

- Виробничий комплекс ТОВ "Вичюнай-русь" є найбільшим підприємством Viciunai Group, на якому працюють 1500 працівників. Він знаходиться в Калінінградській області, а його чистий прибуток за 2022 рік збільшився на 156% (до 20 млн дол).

- Дочірня компанія Viciunai ТОВ "БалтКо", бувши офіційним представником компанії в росії, надає там послуги з перевезення продуктів рибної кулінарії, рибної переробки, сурімі й морепродуктів. Її чистий прибуток за 2022 становив 2,5 млн дол. США.

Більше на https://t.me/OmelyanNews