Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 04.02.2023

1. «Газпром» перестав публікувати оперативні дані щодо обсягів видобутку та експорту газу.

- Газова статистика, перестала з'являтися на сайті «Газпрому» з січня 2023 року.

- Востаннє «Газпром» представив дані 15 грудня: вони показали, що за два тижні останнього місяця 2022 року видобуток газу впав на 24% рік до року, а експорт впав на 60%.

- У підсумку за 11,5 місяців «Газпром» втратив 20% видобутку та 45% експорту.

- За підсумками минулого року «Газпром» продав у дальнє зарубіжжя 101 млрд кубометрів газу — удвічі менше, ніж роком раніше.

- При цьому постачання до Туреччини та європейських країн склали лише 85 млрд кубометрів і стали найнижчими в сучасній історії росії.

- Наступного року експорт «Газпрому» до Європи та Туреччини може знизитись до 60 млрд кубометрів, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство. Це буде найнижчий рівень з 1980 років.

2. Венчурні інвестиції в росії зазнали падіння.

- Обсяг інвестицій у проекти знизився на 72%.

- Інвестиції від державних компаній та фондів скоротилися на 46%.

- У 2022 році найбільше грошей отримали проекти з розробки програмного забезпечення для операційної роботи бізнесу, транспортно-логістичні сервіси та рішення у космічній сфері.

3. Канада ввела санкції проти "Росії сьогодні", структур Пригожина, артистів та "воєнкорів".

- До списку увійшли РІА "Новини", Прайм, ІноСМІ, Балтньюс, Україна. ру та інші медіаструктури холдингу "Росія сьогодні".

- Під обмеження потрапили Сергій Брільов, Тетяна Міткова, Андрій Норкін, Михайло Боярський, Марат Башаров, Микола Басков, Діма Білан, Дана Борисова, Дмитро Дюжев, Михайло Галустян та інші журналісти, співаки та артисти.

- Серед інших медіаорганізацій - телеканал Царгород, Агентство інтернет-досліджень ("Фабрика тролів"), аналітичний центр "Катехон", SouthFront та інші, ще менш відомі юрособи.

- До санкційного списку потрапили 38 фізичних осіб та 16 організацій.

4. Новий пакет санкцій ЄС проти рф, який планують запровадити до 24 лютого, передбачає обмеження на 10 мільярдів євро – голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

5. ЄС і G7 затвердили стелю на російський мазут і дизель обмеження цін почнуть діяти з 5 лютого.

- Для нафтопродуків, які торгуються з премією щодо сирої нафти — бензин і дизель — стеля становитиме 100 доларів/барель.

- Для нафтопродуків, які торгуються зі знижкою — мазут та деякі мастила — 45 доларів/барель.

- Перші 55 днів діятиме пільговий період для продукції, яку закупили до запровадження обмежень.

6. Міністри спорту Естонії, Латвії, Литви та Польщі виступили проти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх 2024 та 2026 року.

- Про це йдеться у їхній спільній заяві, повідомляє міністерство освіти, науки та спорту Литви.

- Вони заявили, що спроби повернути вищезгаданих спортсменів у змагання під завісою нейтралітету легітимізують політичні рішення та широку пропаганду цих країн, окрім цього це дає змогу використовувати спорт як фактор, що відвертає від незаконної агресії проти України.

7. Японія обмежить експорт Китаю обладнання для виробництва чіпів.

- Обмеження почнуть діяти навесні, наразі триває підготовка змін у законодавство. У нових правилах Китай не згадуватиметься напряму.

- Агентство Reuters пише, що до ініціативи США також вирішили приєднатися Нідерланди. Угода спрямована на те, щоб обмежити можливості Китаю в розробці і вдосконаленні мікросхем, які можуть бути використані для виробництва зброї.

8. США запровадили санкції проти восьми керівників іранського виробника безпілотників.

- "Іран постачає БПЛА для бойових операцій росії з метою завдання ударів по об'єктах критичної інфраструктури в Україні", — йдеться у заяві заступника міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Брайана Нельсона.

- Компанія-виробник Paravar Pars, вже перебувала під санкціями, але сьогодні Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Ради директорів компанії.