Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 04.03.2023

1. росія не ремонтуватиме пошкоджені нитки газопроводів «Північний потік», швидше за все газопроводи будуть тимчасово законсервовані, оскільки немає планів їх негайного ремонту або відновлення.

- "Північний потік-1" та "Північний потік-2", кожний з яких складається з двох труб, були побудовані російським "Газпромом" для перекачування 110 мільярдів кубометрів природного газу на рік до Німеччини дном Балтійського моря.

- Вартість будівництва газопроводів – 17 млрд євро.

2. росія в обхід санкцій отримує ключові технології для війни в Україні через треті країни.

- російський імпорт загалом значною мірою повернувся до довоєнного рівня 2020 року, а аналіз торговельних даних дає змогу припустити, що сучасні чипи та інтегральні схеми, вироблені в ЄС та інших союзних країнах, постачаються в росію через треті країни, як-от Туреччина, ОАЕ та Казахстан.

- Казахстан є ключовим прикладом. У 2022 році, ця країна експортувала в росію передові напівпровідники на суму 3,7 млн доларів, порівняно з усього лише 12 000 доларів за рік до початку війни.

- У період з 2017 по 2021 рік рф щорічно купувала у ЄС, США, Японії та Великої Британії передові чіпи та інтегральні схеми в середньому на 163 мільйони доларів.

- У 2022 році цей показник знизився приблизно до 60 мільйонів доларів.

- Дані показують, що Туреччина, Сербія, ОАЕ і ще пів дюжини країн Східної Європи і Центральної Азії допомогли заповнити цей дефіцит.

3. Прокуратура Нідерландів відкрила 45 розслідувань щодо обходу санкцій ЄС проти росії.

- Прокуратура Нідерландів почала 45 кримінальних розслідувань проти компаній і приватних осіб, підозрюваних в обході санкцій проти росії. З 45 кримінальних розслідувань 29 пов'язані з порушеннями правил імпорту та експорту.

- Решта розслідувань стосуються порушень фінансових санкцій.

- У рамках одного кримінального розслідування вже порушено кримінальну справу, в рамках якої людину підозрюють у тому, що вона, зокрема, експортувала мікрочіпи в росію через Казахстан.

- Обхід санкційних правил карається тюремним ув'язненням на строк до шести років.

4. Євросоюз погрожує ввести санкції проти Китаю у разі, якщо Пекін почне надавати росії військову допомогу.

- У ЄС чітко дали зрозуміти, що вважають можливі поставки зброї москві з боку КНР "червоною рисою", перетин якої негайно призведе до введення щодо Китаю вельми жорстких заходів санкційного тиску.

5. Росії відмовили в участі у великій продовольчій виставці в Таїланді

- Німецька Koelnmesse відмовила компаніям із росії в участі в міжнародній виставці в Таїланді THAIFEX — Anuga Asia 2023, запланованій на кінець травня.

- Планувалося, що від росії візьмуть участь підприємства харчової галузі та потенційні інвестори.

- "Відповідно до заходів і вимог уряду Німеччини ми припиняємо співпрацю з російськими експонентами на наших виставках до подальшого повідомлення", - йдеться у відповіді Koelnmesse на заявку російських учасників.

- THAIFEX - Anuga Asia - щорічна виставка продуктів харчування та напоїв. Сінгапурська філія Koelnmesse є співорганізатором виставки цього року.

- 2023 року вона пройде з 23 по 27 травня в Бангкоку. На виставці буде представлено понад 2 тис. експонатів із 120 країн.

6. Apple припинила гарантійне обслуговування MacBook та iPad в рф.

- Причиною стали санкційні обмеження на імпорт у рф, зокрема запчастин. Apple зупинила роботу в рф у березні через війну в Україні.

- Було припинено постачання техніки, повністю перестав працювати сервіс Apple Pay.

- У грудні Apple вирішила закрити штаб-квартиру біля кремля.

7. Українська асоціація футболу (УАФ) засудила іспанську компанію Joma за те, що петербурзький "Зеніт" використав її логотип на своїй формі.

- Joma також є спонсором збірної України з футболу.

- УАФ попросила компанію прояснити свою позицію.

- За даними асоціації, Joma у липні 2022 року говорила, що припинила всі спонсорські контракти з російськими та білоруськими спортивними командами.