Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.10.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.10.2024

1. Промисловість росії масово провалила імпортозаміщення софту.  

- Підприємства металургійної та хімічної промисловості, а також паливно-енергетичного комплексу досі реалізують понад 98% проектів на іноземному софті.  

- При цьому близько 80% з них використовують IT-рішення німецької Siemens, а 18%, що залишилися, — інші зарубіжні продукти. Після виходу з росії Siemens, французької Schneider Electric, японської Yokogawa та американських Honeywell та Emerson при Мінпромторгу рф було створено робочу групу для імпортозаміщення іноземних рішень.

- Розробкою повинні були зайнятися "Сєвєрсталь", "Газпром нафта", "Транснафта", "Єврохім", "Росатом" та ін.  

- Згідно з затвердженим у Мінпромторгу планом, вже до кінця 2024 року компанії повинні були випробовувати прототипи компонентів для локальних систем управління.  

- Однак, як показало опитування, лише 10% російських компаній визначилися зі стратегією імпортозаміщення, близько 60% все ще у пошуку.

2. У російських регіонах через санкції зникли імпортні ліки.

- Після того, як через санкції російський ринок залишили великі іноземні фармвиробники, у регіонах зникли деякі імпортні препарати.  

- У 2023 році влада росії скоротила федеральні витрати на закупівлю лікарських препаратів з інших країн на 65 млрд рублів. Ці гроші могли направити на військові потреби.  

- Після початку війни в Україні з російського ринку повністю пішли щонайменше 28 іноземних фармкомпаній. За 2023 рік з полиць аптек зникло 1,3 тисяч найменувань зарубіжних препаратів, а їх сукупний асортимент зменшився на 20% — до 6,4 тисяч позицій.

3. Китай посилює свій вплив на економіку росії.  

- За дев'ять місяців 2024 року кількість зареєстрованих у росії компаній із співвласниками з КНР зросла на 32% рік до року.  

- Частка китайського бізнесу в загальній кількості нових реєстрацій компаній зросла з 13% у 2021-му до 34% у 2024 році.  

- Щомісячна кількість реєстрацій (близько 200) перевищила рівень 2021 року вчетверо.  

- В результаті Китай вийшов на перше місце серед іноземних учасників, майже на третину обігнавши білоруських підприємців, які лідирували у 2023 році.  

- Також, у 2021—2023 роках виторг компаній за участю підприємців з Китаю зріс майже втричі.

- При цьому в секторі торгівлі автотранспортом за вказаний період показник збільшився в 5,1 раза, забезпечивши 43% усієї виручки китайського бізнесу в росії.  

- На оптову торгівлю припало 26% виручки, при тому, що в секторі працюють 38% усіх підприємств із китайською участю.

- Проте структура «опту» змінюється: при зростанні торгівлі продукцією машинобудування (виручка збільшилася в 2,2 рази; питома вага сектора — 69%) знижується частка інших товарів промислового призначення (зростання в 1,8 раза; вага — 16%). Також зростає торгівля споживчими товарами (продовольство – у 2,7 раза, легка промисловість – у 2,1 раза; вага – 11%).

4. росія вдвічі переплачує за "тіньові" чипи американських компаній для своїх ракет.  

- росії вдається в обхід санкцій закуповувати електронні компоненти західних компаній для своїх ракет, вдвічі переплачуючи за них.  

- Здебільшого для виробництва ракет використовують чипи американських і європейських компаній, свідчить розслідування Bloomberg на основі даних української розвідки та Київської школи економіки.

- Поставки йдуть здебільшого через китайські та гонконзькі фірми-одноденки.

- Найбільше використовуються компоненти американських Analog Devices (21% із 3871 компонента, знайдених в уламках російських боєприпасів) і Texas Instruments (14%).

- Згідно з митними даними, чипів однієї тільки Analog росія отримала минулого року на $326 млн.

5. рф отримує західну техніку для РЕБ через китайських посередників.

- Американські, німецькі та швейцарські аналізатори спектра і генератори сигналів, які використовуються для розробки та налаштування пристроїв радіоелектронної розвідки та боротьби (РЕР/РЕБ), продовжують надходити до росії через китайських посередників.  

- США ввели заборону на експорт генераторів сигналів до росії в лютому 2023 року, а на аналізатори спектра — в травні того ж року.

- Євросоюз приєднався до санкцій, заборонивши експорт генераторів сигналу з 24 червня 2023 року, а аналізаторів спектра — з 19 грудня 2023 року.  

- За даними митниці, 2023 році росія отримала генератори та аналізатори спектра від американської компанії Keysight, німецької Rohde & Schwarz і швейцарської AnaPico на загальну суму 38 мільйонів доларів, а в 2024 році — ще на 12 мільйонів. Середня вартість одного пристрою становить близько 43 тисяч доларів.  

- Серед основних покупців техніки у 2023 році були такі компанії як Науково-виробнича фірма Діполь, Наукові Прилади та Системи, Градієнт, Мікроприлад і Інфостера.

- Ці компанії мають значні обороти (до мільярдів рублів на рік), проте їхні основні активи практично відсутні, що свідчить про їхню експортно-імпортну діяльність.  

- Західне обладнання використовується для модернізації російських супутників радіоелектронної розвідки, а також у системах РЕБ/РЕР, які моніторять і впливають на бездротові мережі та навігаційні системи, що дозволяє замінювати базові станції мобільного зв’язку та впливати на супутникову навігацію.

6. Індія наростила імпорт російської нафти.  

- Минулого місяця, за даними аналітичної компанії Kpler, обсяг імпорту нафти з росії до Індії збільшився на 6,4 відсотка порівняно з попереднім місяцем, досягнувши 1,88 млн бар на добу.  

- Цей стрибок пов'язаний із підвищенням загального попиту на вуглеводні у цьому регіоні, особливо з огляду на технічне обслуговування багатьох нафтопереробних заводів, які планують відновити роботу у поточному місяці.  

- Незважаючи на очікування скорочення закупівель у російських постачальників, Індія продовжує активно купувати нафту з цієї країни.

- Заплановане зростання навіть дозволяє припустити, що імпорт російської нафти в Індію може збільшитися ще більше завдяки довгостроковим угодам, які індійські НПЗ готуються укласти на наступний рік.  

- Поступове зниження знижок на паливо з росії все одно робить його конкурентним для індійських НПЗ.  

- Нині Індія займає третє місце за обсягом споживання нафти у світі, причому частка її імпорту становить понад 85 відсотків.

7. Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо пообіцяв відновити відносини з росією, якщо війна в Україні закінчиться під час перебування на посаді глави уряду країни.  

- Промосковський прем'єр хоче продовжувати купувати російський газ і нафту та зберегти існуючі транзитні маршрути через Україну.  

- «Якщо війна закінчиться протягом мандату цього уряду (2023-27 роки), я зроблю все можливе для відновлення економічних та нормальних відносин з росією», - заявив Фіцо на прес-конференції, присвяченій новому податковому пакету.  

- Зауваження прозвучали напередодні спільного засідання урядів Словаччини та України, на якому Братислава хоче переконати Київ залишитися транзитною країною для російського газу.  

- Влітку Київ заборонив транзит продукції російської енергетичної компанії «Лукойл» через свої кордони, що викликало занепокоєння в Угорщини та Словаччини, які отримують російську нафту по трубопроводу через Україну завдяки відмові від санкцій ЄС.

8. ЄС планує накласти санкції на Іран за постачання ракет росії.  

- Перший набір заходів торкнеться близько десятка фізичних та юридичних осіб, включаючи машинобудівні, металургійні та авіаційні компанії.

- Блок прагне схвалити цей крок до того часу, коли лідери ЄС зберуться на саміт у Брюсселі цього місяця.  

- Постачання балістичних ракет, яке США офіційно підтвердили 10 вересня, свідчить про подальше поглиблення військових відносин між Іраном і росією.  

- Свої пакети санкцій проти Ірану та росії вже оголосили Велика Британія та США. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель передав країнам-членам пропозицію санкцій за передачу Іраном балістичних ракет росії.  

- Іран також надав Москві сотні ударних безпілотників та іншу зброю під час 2,5-річної війни росії проти України.

9. ЄС в січні – серпні різко збільшив закупівлі добрив із росії.  

- Експорт добрив з росії до країн Євросоюзу у січні – серпні 2024 року зріс на 43% у річному вираженні до 3,3 млн тонн.  

- Основний обсяг експорту припав на складні (комплексні, що містять кілька поживних елементів) добрива, постачання яких у січні – серпні зросли у річному вираженні в 1,8 раза до 1,2 млн тонн.  

- Ще помітніше збільшилися постачання в ЄС калійних добрив – в 2,6 рази до 370 000 тонн.

- Експорт азотних добрив становив 1,7 млн ​​тонн, що у 13% більше, ніж у січні – серпні минулого року.  

- Найбільшими покупцями російських добрив у ЄС стали Польща, Франція та Німеччина.

10. Мін'юст США вилучає інтернет-домени, пов'язані з російською розвідкою, які використовувалися для шахрайства. Про це повідомляє пресслужба міністерства.  

- Міністерство юстиції США видало ордер на вилучення 41 інтернет-домену, які використовувалися агентами російської розвідки та їхніми довіреними особами для комп’ютерного шахрайства та зловживань у Штатах.

- Департамент державно-приватного оперативного співробітництва для припинення зловмисної кібердіяльності діяв одночасно з цивільним позовом Microsoft щодо обмеження 66 інтернет-доменів, які використовуються тими самими агентами.  російський уряд запустив цю схему, щоб викрасти конфіденційну інформацію американців, використовуючи, нібито законні облікові записи електронної пошти, щоб обманом змусити жертв розкрити облікові дані.  

- Конфісковані домени використовувалися хакерами, які належать до Callisto Group або її довірених осіб, для несанкціонованого доступу до комп’ютера з метою отримання інформації від департаменту чи агентства Сполучених Штатів та заподіяння шкоди.

- Хакери Callisto Group використовували конфісковані домени в триваючій складній фішинговій кампанії, щоб отримати доступ до комп’ютерів і облікових записів електронної пошти уряду США та інших жертв і викрасти з них цінну інформацію.  

- У зв’язку з цим Microsoft оголосила про подачу цивільного позову щодо арешту 66 інтернет-доменів, які також використовували хакери Callisto Group.  

- Учасники Callisto Group атакували, серед іншого, американські компанії, екс-співробітників розвідувального співтовариства США, колишніх і нинішніх співробітників міністерства оборони та державного департаменту, військових підрядників США та співробітників міністерства енергетики США.

 Більше на https://t.me/Omelyan_News