Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 04.11.2023

1. У жовтні нафтогазові доходи федерального бюджету росії вчетверте за цей рік перевищили місячний базовий рівень.

Базовий рівень - це розділені на 12 місяців 8 трлн руб, мінімально необхідні бюджету рф у 2023 для покриття витрат за рахунок нафти і газу.

- За базового рівня, який складає - 684 млрд руб, нафтогазові надходження бюджету становили 1,635 трлн руб.

2. Комісія російського уряду відмовилася дозволити укладання угоди, яка передбачала продаж Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) його пакета акцій "Московської біржі".

- Російський уряд вимагав від ЄБРР збільшити дисконт при продажі свого пакета акцій "Московської біржі" до 60%, а також сплатити до бюджету рф 20% отриманої суми.

- ЄБРР був найбільшим іноземним акціонером "Московської біржі". Станом на 4 квітня 2023 року ЄБРР належало 5,3% акцій ПАТ "Московська біржа".

- Станом на 20 жовтня, вартість цього пакета на "Московській біржі" становила 22,76 млрд рублів.

- У разі застосування 60% дисконту і "податку на вихід" у розмірі 20% ЄБРР міг би отримати за свої акції близько $76,3 млн або 32% їх біржової ціни.

3. США ввели санкції проти громадянки рф Катерини Жданової за допомогу підсанкційним російським олігархам у відмиванні грошей.

- Санкції проти Жданової були введені “за її роль у відмиванні сотень мільйонів доларів за допомогою віртуальної валюти від імені представників російської еліти, які потрапили під санкції”.

- Жданова також надавала низку віртуальних, грошових, податкових та інших послуг російським клієнтам, які прагнуть відмити кошти або приховати джерела свого багатства.

- Санкції США узгоджуються із зобов’язанням G7 щодо боротьби з ухиленням росії від санкцій і ліквідуванням лазівок, які дають змогу російській державі, її елітам, ставленикам і олігархам використовувати віртуальну валюту для компенсації впливу міжнародних санкцій.

4. Прибуток після оподаткування Raiffeisen Bank у росії за перші дев'ять місяців 2023 року зменшився на 28% порівняно з тим самим періодом минулого року.

- У березні Європейський центральний банк вимагав від Raiffeisen Bank International (RBI) закрити свій бізнес у росії, після чого банк повідомив про плани продати місцевий підрозділ або вивести його зі структури групи.

- Наразі австрійська група Raiffeisen Bank International знову відкладає анонсовані раніше плани щодо виділення свого російського бізнесу, яке банк планував завершити до кінця 2023 року.

5. У жовтні 2023 року зафіксовано 12 нових виходів іноземних компаній з російського ринку, зокрема йдеться про технологічного гіганта Google.

- Загалом станом на 1 листопада 2023 року 296 міжнародних компаній повністю припинили діяльність у росії. Це 23,3% від компаній, які отримували дохід в росії у 2022 році.

- Також 1215 компаній згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

- Поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін, 1503 компанії.

- Ще 552 призупинили нові інвестиції в росію та продовжують вичікувати.