Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 05.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 05.03.2023

1. Центральний банк росії досі не опублікував дані щодо чистого відтоку приватного капіталу з росії у 2022 році.

- Зазвичай, ця інформація розкривалася Центробанком у другій декаді січня.

- За попередніми оцінками, сума відтоку капіталу з рф за підсумками 2022 р. складає близько 250 млрд дол.

- Точних даних досі немає і, можливо, у відкритому доступі їх не буде.

2. Міжнародні перекази через платіжну систему «Золота корона» стали недоступні для власників карток банків, що потрапили під санкції.

- «Золота Корона» (бренд KoronaPay) — російська платіжна система, що надає платіжні послуги фізичним особам, банкам та організаціям.Сервіси платіжної системи «Золота Корона» доступні в інфраструктурі більш ніж 550 банків та партнерів у росії, країнах СНД, а також у країнах далекого зарубіжжя.

- Платіжний сервіс «Золота Корона» не здійснює міжнародні перекази з картами банків, які потрапили під санкції, оскільки вимушений керуватися вимогами партнерів, які здійснюють безпосередньо виплату переказів в інших країнах.

3. Населення росії стрімко скорочується, і буде ще гірше - The Economist.

- У 2021 році на росії проживало 145 мільйонів осіб.

- Від 1,9 до 2,8 мільйонів росія втратила на тлі пандемії та війни в Україні (з урахуванням іммігрантів).

- Якщо збережуться нинішні тенденції, населення може скоротитися до 120 мільйонів за 50 років.

- Найбільш стрімко вмирають російські чоловіки. Середня тривалість їхнього життя на тлі пандемії та поширення алкоголізму за останні роки вже впала до 62 років.

- Ще два роки тому на 100 російських чоловіків припадала 121 жінка, далі – гірше.

"Військові втрати лягають важким тягарем на хворе населення, що скорочується. росія може увійти в згубну петлю демографічного спаду. … це робить росію маленькою, мало освіченою і бідною країною, з якої біжать молоді люди і де чоловіки помирають у віці 60 років".

4. Міністерство фінансів США готує нову програму, яка може заборонити американські інвестиції в певні сектори Китаю.

- Адміністрації Байдена працює над новими правилами, які на практиці в основному стосуватиметься американських інвестицій в Китай, проте, як зазначає WSJ, в доповіді, підготовленій для Білого дому, не було названо жодної країни.

- Очікується, що нові правила будуть поширюватися на інвестиції приватного і венчурного капіталу в передові напівпровідники, суперкомп'ютери і деякі форми штучного інтелекту.

- Американські чиновники хочуть перешкодити своїм інвесторам надавати фінансування та експертні знання китайським компаніям, які могли б, наприклад, покращити швидкість і точність військових рішень Пекіна.